Halikolo

Esiopetusta Halikolossa 2022-2023

Turussa lapsi osallistuu vuoden kestävään esiopetukseen ennen oppivelvollisuuden alkamista.

  • Esiopetusryhmät toimivat sekä päiväkodeissa että kouluissa.
  • Esiopetusta on 4 tuntia päivässä klo 8–13 välillä.
  • Esiopetus on maksutonta.
  • Mikäli lapsi tarvitsee lisäksi päivähoitoa, haetaan sitä päivähoitohakemuksella. Päivähoidon maksu muodostuu perheen tulojen ja hoitotuntien mukaan.
Sateenkaarikoto Halikolo on hyväksytty esiopetuksen tuottajaksi ensi syksystä alkaen eli toimintakaudella 2022-2023

Päiväkoti Halikolon esiopetus on painottunut laaja-alaisesti kielenoppimiseen sekä lukivalmiuksien tukemiseen

Sateenkaarikoto Halikolon esiopetus noudattaa Turun kaupungin esiopetussuunnitelmaa ja esiopetusvuosi sisältää meillä kokonaisuudessaan kaikki samat sisältöalueet. Esiopetussuunnitelma päivitetään vuosittain.

Turun kaupungin esiopetussuunnitelmaan pääsee tutustumaan tästä linkistä: Turun kaupungin esiopetussuunnitelma

Kieli- ja kulttuuritietoisuus on kuitenkin vahvasti painottuva osa esiopetuksemme oppimisympäristöä ja kielen oppimista tukevat menetelmät ovat mukana kaikissa esiopetussuunnitelman sisällöissä. 

Olemme kehittäneet pedagogista työtämme kielen oppimisen tukemiseksi jo yli 20 vuoden ajan. Kielenoppimisessa lähdemme siitä perusajatuksesta, että lapsi on omassa kielenoppimisen roolissaan aktiivinen toimija. 

Lapsen luontaista kiinnostusta kielenoppimiseen ja ilmaisun rikastamiseen hyödynnämme myönteisessä ja turvallisessa oppimisympäristössä. Toimimme projektimuotoisesti valiten esiopetukseen teemoja, kirjallisuutta ja oppimismateriaalia lapsen kehitysvaiheista ja todellisista kiinnostuksen kohteista käsin.

Motivaatiota kirjoja, kirjaimia, ja kuvia kohtaan tuemme leikillisillä ja lapsen luontaista uteliaisuutta ruokkivilla menetelmillä. Leikki itsessään on esiopetuksessa myös tärkeä pedagogisesti perusteltu metodimme ja osa toiminnallista oppimista, joka tukee myös laajemmin lapsen ilmaisukeinoja ja vuorovaikutustaitoja.

Opettajamme ja kasvattajamme suunnittelevat ja toteuttavat esiopetuksen toimintaa tiedostaen, että jo ennen lukemisen oppimista lapsen tulee ymmärtää puhuttua ja luettua tarinaa sekä saada kertovaan ja kuvailevaan ilmaisuun liittyviä taitoja osaksi omaa puhettaan, jotta hän pystyy esimerkiksi jakamaan ymmärrettävästi omia ajatuksiaan. Menetelminä esiopetuksessa käyttämme mm. keskustelevaa, vuorovaikutteista lukemista sekä osallistavaa tarinankerrontaa ja kertovaa puhetta rikastavia pelejä.

Kirjaimiin ja kirjainäänne vastaavuuteen tutustumme monipuolisesti, jotta lapselle kehittyy ymmärrys siitä, mitä eroa näillä on ja mikä niiden yhteys on sanojen muodostamisessa. Menetelminä ryhmissä ja yksilöllisesti harjoitellen käytämme mm. Ekapeliä (lapsen kotikieli huomioiden) ja Molla -sovellusta, sekä harjoittelemme oman nimen muodostamista eri tavoin ja omaan nimeen kuuluvien kirjainten ja äänteiden tunnistamista leikkien ja harjoitusten avulla. Harjoitelemme myös tunnistamaan kirjoitettuja sanoja päiväkotiympäristöstä, sekä esim. liikennemerkeistä ja logoista. 

Kielen oppimisen sisältömme ovat rakentuneet vuosien varrella mm. yhteistyössä Turun yliopiston logopedian laitoksen ja Åbo Akademin psykologian laitoksen kanssa. Pyrimme rakentamaan myös jatkossa uusia yhteistyön muotoja kielenopetuksemme tueksi mm. Turun opettajankoulutuslaitokseen sekä Turun yliopiston Oppimistutkimuskeskukseen, jossa päiväkodinjohtaja Maria Vuorinen on aikaisemmin työskennellyt. 

Kielenoppimisen painotteisuus on luontainen osa Päiväkoti Halikolon esiopetuksen arkea, sillä asiakaskuntamme edustaa monia eri kielikulttuureita. Kielenoppimiseen ja kommunikoinnin tukeen erikoistuneelle esiopetukselle on tällä hetkellä ja tulevaisuudessakin selkeä tarve alueellamme, Halisissa.

 

Lapset juoksevat lasten hyväksi !

HUOMENNA PERJANTAINA 7.5. Muista: Ulkoiluun sopivat liikuntavaatteet ja kengät!!!

Perjantaina 7.5.2021 Päiväkoti Halikolo osallistuu Koulujuoksuun, joka on Pohjoismaiden suurin päiväkotilasten ja koululaisten hyväntekeväisyysjuoksu.

Juoksu on Team Rynkeby -säätiön yhdessä osallistuvien koulujen kanssa järjestämä tapahtuma, ja siihen osallistuu satoja kouluja Suomessa, Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa. Tavoitteena on motivoida lapsia liikkumaan sekä samalla olla aktiivisesti mukana keräämässä varoja vakavasti sairaiden lasten hyväksi.

Suomessa kaikki osallistujat keräävät rahaa Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle. Kerätyillä varoilla rahoitetaan elintärkeää lasten syöpätutkimusta ja hoitojen kehittämistä.

Sateenkaari Koto Oy lahjoittaa tuoton hyväntekeväisyyspottiin, eikä osallistuminen maksa perheille eikä lapsille mitään.

Kaikille Koulujuoksuun osallistuneille lapsille jaetaan diplomit ja pieni eväspalkinto juoksun päätteeksi.


Vauhdikkain terveisin
Sateenkaari Koto Oy:n päiväkotien väki

---------------------------------------------------------
JA PERJANTAINA ILTAPÄIVÄLLÄ HUOMIOIMME ÄITEJÄ HAKUTILANTEESSA!!! 

Halikolon Siilit esittää: "Aamupiiri"

​Tämä video on hauska esimerkki lasten projektista.
Halikolon Siilit eli pikkueskarit halusivat tehdä projektina videon Aamupiiristä.
Ensin syntyi KÄSIKIRJOITUS, sitten lapset ottivat itse, tarkasti suunniteltuja KUVIA ja valitsivat videoon niistä parhaimmat. Lopuksi videoon yhdistettiin vielä KUVATEKSTIT
ja MUSIIKKI.. Ja sitten saatiinkin jo ihailla yhdessä valmista lopputulosta - ja se kyllä herätti ansaittua ylpeyttä tekijäporukassa :)!!


Videoon pääset tästä linkistä:
Halikolon Siilit esittää: AAMUPIIRI

Webinaareja ja verkkotapahtumia perheille

KESKIVIIKKO KLO 17.00 – 18.30 

Webinaari: Lasten ja nuorten stressi

Tervetuloa Heron webinaariin!

Keskiviikkona 27.1. klo 17-18:30.
Aiheena on: Lasten ja nuorten stressi

Jokaista joskus stressaa ja ahdistaa. Stressi on normaali reaktio ja sen kanssa voi oppia elämään. Mitä stressi on ja mistä se syntyy? Miten stressi vaikuttaa ihmisessä ja miten sen kanssa voi oppia elämään?

Luennoitsijana toimii Silve Serenius-Sirve, psykologi, PsM // Barnavårdsföreningen, Neuropsykiatriset palvelut.

Tilaisuus on maksuton ja toteutetaan Zoomin välityksellä. Ohjeet ja osallistumislinkki lähetetään kaikille ilmoittautuneille sähköpostitse viimeistään yksi arkipäivä ennen webinaaria. Huomaathan, että webinaariin osallistuminen edellyttää ilmoittautumista nettisivuiltamme: https://lukihero.fi/…/webinaari-lasten-ja-nuorten-stressi/

Lämpimästi tervetuloa mukaan!
T. Hero

 
TORSTAI KLO 17.30 – 19.00

Family Thursday etänä: KIUKKUILTA!

Verkkotapahtuma

Tiedot

Tapahtuma, jonka järjestää Oulunkylän seurakunta

Verkossa: youtube.com

torstai klo 17.30 UTC+02 – 19.00 UTC+02

Hinta: ilmainen · Kesto: 1 t 30 min

Julkinen · Kaikki Facebookin käyttäjät ja muut ihmiset

Family Thursday 28.1.2021 - Kiukkuilta YouTubessa

Tervetuloa striimin äärelle vanhemman kiukkuiltaan! Lapsella on oikeus kiukkuun – mutta ei yksinoikeus. Kun lapsi kiukkuaa, vanhemmassakin tapahtuu. Lapsen tunnekasvatus onkin usein hyvä aloittaa aikuisesta: vasta kun sallii tunteen itselleen, sen voi kestää myös lapsessa.

Kiukkuillassa pohditaan, mitä aggressio on ja mitä kaikkea sen taakse voi kätkeytyä. Lisäksi pureudutaan käytäntöön: miten voisi toimia rakentavasti silloin, kun lapsi raivoaa – ja silloin, kun vanhemmalla itsellään meinaa hermo mennä?

Perhepsykoterapeutti, tietokirjailija Heli Pruuki alustaa kirjojensa (Vanhemman kiukkukirja sekä Prinsessa ja herne nenässä) pohjalta.

Kysymyksiä aiheeseen liittyen voi lähettää jo etukäteen, tai tilaisuuden aikana Erikalle sähköpostiin erika.herala@evl.fi tai viestillä 050 4363598. Striimi on nähtävillä Youtubessa Oulunkylän seurakunnan kanavalla. Striimilinjan avautuessa avaamme myös Flinga linkin, jonka kautta voitte lähettää kysymyksiä.

Illan ohjelma:

klo 17.30 striimauslinja aukeaa (mahdollisuus lähettää keskustelukysymyksiä Flingan kautta tai suoraan Erikalle)

klo 18 kiukkuillan alustus, Heli Pruuki

n. klo 18.40 keskustelua tapahtumaan tulleiden kysymysten innoittamana

klo 19 tapahtuma päättyy




LAUANTAINA 13. HELMIKUUTA 2021 KLO 10.00 – 12.30

Vanhempien vinkkipäivä 13.2. verkossa

Verkkotapahtuma

Tiedot

Tapahtuma, jonka järjestää Puhetta

Verkkotapahtuma

Lauantaina 13. helmikuuta 2021 klo 10.00 UTC+02 – 12.30 UTC+02

Hinta: ilmainen · Kesto: 2 t 30 min

Julkinen · Kaikki Facebookin käyttäjät ja muut ihmiset

Huom. tapahtuma on siirretty verkkoon.

Tervetuloa toiminnalliseen verkkotapahtumaan saamaan vinkkejä alle kouluikäisen lapsen kielenkehityksen tukemiseen ja perheen yhdessä tekemiseen.

Tilaisuus on tarkoitettu vanhemmille, joiden lapsella on kehityksellinen kielihäiriö (ent. kielellinen erityisvaikeus, dysfasia) tai epäily siitä.

Päivän aikana saat keinoja ja malleja arjen tilanteisiin sekä voit tutustua erilaisiin materiaaleihin arjen tukena. Lisäksi tapaat muita vanhempia verkon välityksellä.

Mukaan mahtuu 16 vanhempaa.

Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.fi/…/Vanhempien_vinkkipaiva_Turussa_132…

Ilmoittautuneet saavat sähköpostiinsa ennen tilaisuutta vahvistuksen paikasta sekä linkin, josta pääsevät mukaan tilaisuuteen verkossa.

Lisätietoja tilaisuudesta:

anni.vieru@aivoliitto.fi tai kommunikaatiokeskus@aivoliitto.fi

Lisätietoja Kommunikaatiokeskuksen toiminnasta: https://www.aivoliitto.fi/kommunikaatiokeskus/

Järjestäjä: Aivoliiton Kommunikaatiokeskus / Arjen vinkit vanhemmille

 

 

 

 

HUOM! LASTEN VANHEMMAT - TÄSSÄ OHJEET Päikky -Huoltaja sovelluksen käyttöönottoon

LATAA Päikky –Huoltaja

SOVELLUS PUHELIMEESI!!

Kun sovellus on latautunut, avaa se näytön kuvakkeesta.

Käyttäjätunnus kenttään kirjoita päiväkotiin ilmoittamasi puhelinnumero ilman maatunnusta (+358) eli esim. 040123456.

Valitse sitten palveluntarjoaja, joka on:
Sateenkaari Koto-päiväkodit . Ja paina sitten LÄHETÄ

Tämän jälkeen saat puhelimeesi hetken kuluttua varmistuskoodin. Lisättyäsi vahvistuskoodin luo vielä itsellesi uusi salasana ja vahvista se.

Nyt pääset käyttämään PÄIKKYÄ ja näkemään lastasi koskevat tiedot ja viestit.

Pääset myös helposti vastaamaan mm. päiväkodin lähettämiin lomakyselyihin.

(KUVALLINEN OHJE LIITTEESSÄ)


 

Liitteet:

LATAA Päikky –Huoltaja.pdf

THL:n päivitys 20.8.2020Päiväkotiin tai kouluun ei mennä sairaana – Lievissäkin oireissa koronavirustestiin

(THL:n päivitys 20.8.2020)

 

Päiväkotiin tai kouluun ei mennä sairaana – Lievissäkin oireissa koronavirustestiin

 

Koronavirustaudin oireita ei voi erottaa muiden virustautien oireista muuten kuin koronavirustestillä. Oireinen lapsi tulee viedä koronatestiin, jos hänellä on uusi hengitystieinfektio tai on syytä epäillä korona-altistumista. Turkulaisten lasten vanhemmat voivat varata lapselle ajan koronavirustestiin soittamalla koronaneuvontapuhelimeen.

 

Päivitetty 20.8.2020 ohjeesta otsikot: Päiväkotiin palaaminen sekä toimintaohje flunssakierteessä olevan lapsen kohdalta

 

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää, että päiväkotiin tai kouluun ei mennä sairaana. 

 

Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi:
•  kuume
•  yskä
•  päänsärky
•  pahoinvointi
•  ripuli
•  lihaskipu
•  kurkkukipu
•  nuha
•  hengenahdistus ja
•  haju- tai makuaistin menetys

 

Koronavirustaudin oireita ei voi erottaa muiden virustautien oireista muuten kuin koronavirustestillä. Varsinkin lapsilla koronavirustaudin oireet ovat usein lievät ja lyhytkestoiset.

 

Jos lapselle tai hänen perheenjäsenelleen tulee koronavirustautiin viittaavia lieviäkin oireita, oireilevalle tulee tehdä koronavirustesti.  

 

Turkulaisten lasten vanhemmat voivat varata lapselle ajan koronavirustestiin soittamalla

  • Turun kaupungin koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714
    (Arkisin klo 8–15 ja 5.9. alkaen myös la ja su klo 9–11)

 

Aikuinen voi tehdä koronaoirearvion osoitteessa omaolo.fi.

 

Oireilevana odota testitulosta kotona

 

Oireileva on omassa kodissaan vähintään testituloksen valmistumiseen asti. Jos koronatesti on otettu ja oireet jatkuvat, ei ennen testituloksen valmistumista tulisi mennä kouluun tai päiväkotiin. 

 

Oireettomat perheenjäsenet voivat olla koulussa, päiväkodissa ja töissä, kun testitulosta odotetaan, ellei ole vahvaa epäilyä, että testitulosta odottavalla olisi koronavirustartunta (esimerkiksi perheenjäsenen ulkomaanmatka korkean koronariskin maissa edeltävän 14 vrk aikana).

 

Päiväkotiin palaaminen

 

Jos koronavirustesti on negatiivinen, päiväkotiin voi palata lapsen ollessa oireeton tai kun oireilu on selvästi vähenemässä, vaikka oireet eivät olisi kokonaan loppuneet. Joskus lievä nuha tai yskä jatkuvat pitkään ylähengitystieinfektion jälkeen, joten siksi lievä oire ei ole este päiväkotiin palamiselle.

 

Päiväkodilla tai koululla ei ole oikeutta vaatia nähtäväkseen todistusta lapsen koronatestistä eikä edellyttää, että todistus on ehto päiväkotiin tai kouluun palaamiselle. Koronatestauksessa on kyse henkilökohtaisesta terveystiedosta samalla tavoin kuin minkä tahansa muun potilastiedon kohdalla. THL linjaa myös seuraavaa: Jos lapsi saa testiajan vasta usean päivän päähän ja oireet ehtivät kokonaan loppua ennen sitä, testiin ei tarvitse mennä. Oireeton lapsi voi palata normaalisti päiväkotiin tai kouluun.

Jos koronavirustesti on positiivinen, pitää koko perheen pysyä kotona. Jatkohoidosta saat tiedon tartuntatautiviranomaisilta.

 

Jos lapsi on flunssakierteessä, koronatestiin mennään, kun oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran

 

THL ohjeisti seuraavaa (20.8.2020): Jos lapsi on flunssakierteessä, riittää, että hänet viedään koronavirustestiin, kun oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran. Flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos oireet pysyvät samankaltaisina.

 

Jos lapsi sairastuu selkeästi uuteen infektioon tai jos on syytä epäillä koronavirustartuntaa, esimerkiksi altistumistilanteen jälkeen, hänet tulee viedä testattavaksi.

 

Astma- ja allergiaoireet hallintaan hyvällä lääkehoidolla

 

On tärkeää, että lapsen astma- ja allergiaoireet pyritään saamaan hallintaan hyvällä lääkehoidolla. Lapselle tyypillisten lievien pitkäaikaisten astmaoireiden vuoksi ei kuitenkaan tarvitse olla pois päiväkodista. Koronavirustestiin tulee hakeutua, jos tuntuu, että oireissa on mukana infektio-oireita.

 

Tuttujen, pitkäaikaisten oireiden vuoksi ei tarvitse jäädä pois päiväkodista tai koulusta eikä hakeutua koronavirustestiin. Jos oireet muuttuvat, testiin pitää mennä herkästi.

 

Myös muiden infektiotautien kuin koronaviruksen leviämistä kannattaa pyrkiä vähentämään, jotta testauskapasiteetti riittää kaikille oireisille.

 

Tämä ohje on Turun kaupungin tartuntatautien valvonnan laatima ja se perustuu THL:n ja Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeisiin.

 

  • THL: Lapset ja koronavirus
  • OKM: Ohje opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana (Opetus- ja kulttuuriministeriö)

 

Tutustu THL:n ohjeeseen asiasta (20.8.2020)

 

  • Oireinen lapsi tulee viedä koronatestiin, jos hänellä on uusi hengitystieinfektio tai on syytä epäillä korona-altistumista (thl.fi)

 

 

 

Halikolon elämää

Olisiko tänään SATU -päivä?

Satujen kuunteleminen ja kertominen

on ihan parasta lapsen kehitykselle. Sadut ilahduttavat, opettavat ja rohkaisevat lapsia.
Satujen kautta lapsi voi käsitellä kasvamistaan, tunteitaan ja viettää aikaa mielikuvituksen maailmassa.
Sadut auttavat lapsia voittamaan pelkoja. Sadut ja mielikuvitusleikit ovat ehdottoman tärkeitä lapsen kehitykselle!

Satujen kautta aikuinen voi myös leikkiä lasten kanssa. Iltasatuhetki on useimmissa perheissä mukava ja turvallinen tapa, jonka monet muistavat omastakin lapsuudesta.

  • Aikuinen voi kertoa lapselle satuja, joissa lapsi itse on päähenkilö. Nämä sadut ovat lapsesta useimmiten ihan parhaita :)!
  • Kun kerrot lapselle satuja, anna lapsen ehdottaa satuun asioita ja suostu hänen ehdotuksiin.
  • Lapset tykkäävät useimmiten samoista toistuvista saduista. Voit kertoa siis uudelleen ja uudelleen suunnilleen saman sadun tai tarinan.
  • Kerro lapselle tarinoita siitä kun sinä olit itse lapsi
  • Saduta lastasi: Eli anna lapsen kertoa sinulle satu.
  • Me olemme Halikolossa huomanneet, että monelle lapselle on ainakin aluksi helpompaa kertoa satuja ja tarinoita niin, että apuna käytetään lapsen valitsemia leluja tai mitä tahansa esineitä tai kuvia.
  • Aikuinen voi auttaa lasta kysymällä: Kuka tai mikä tai ketkä ovat mukana sadussa? Missä he ovat ja mitä tapahtuu (aluksi - sitten..)? Miten tarina päättyy? Voiko tämä satu jatkua joku toinen päivä?
TÄSSÄ TARINA, JONKA LAPSI KERTOI HALIKOLOSSA TÄNÄÄN :) (ti 21.4.2020)
1. Tässä on isä, äiti, tyttö ja pieni poika
2. He menivät puistoon. He menivät retkelle ja heillä oli eväät mukana. Sitten tuli karhu.
3. Se halusi syödä heidän eväät. Hänellä oli nälkä.
4. Mutta se äiti kysyi: oletko kiltti karhu? Hän sanoi: JOO ja äiti kysyi: haluatko leikkiä piilosta meidän kanssa? ja Karhu sanoi, JOO.
5. Äiti ja isä ja tyttö ja poika meni piiloon ja karhu laski yksi, kaksi, kolme..
6. Sitten tuli kana ja hän auttoi karhua etsimään ja he löysivät yhdessä kaikki!
7. Sitten kaikki menivät uimaan. Vesi oli kylmää ja he halusivat äkkiä pois lämpimään.
8. Aurinko paistoi ja heille tuli lämmin
9. Sitten he menivät kotiin ja pelasivat vähän padilla ja sitten he menivät nukkumaan

SAKSIHARJOITUSTA - TEE OMA "HAPSUHAHMO"

Tarvitset:
SAKSET, LIIMAA, WC -PAPERIRULLA, VÄRIKÄSTÄ PAPERIA (MAINOKSET KÄY HYVIN), 1-2 KYNÄÄ (ERI VÄRISET, ESIM. PUNAINEN JA MUSTA)

1. LEVITÄ LIIMAA PAPERIN ALAREUNAAN
2. KIERRÄ PAPERI RULLAN YMPÄRI JA PAINA, JOTTA LIIMA TARTTUU KUNNOLLA
3. LISÄÄ LIMAA LOPUKSI VIELÄ SAUMAN KOHDALLE
4. LEIKKAA SAKSILLA HAPSUJA PAPERIIN (RULLAN REUNAAN ASTI)
5. PIIRRÄ RULLAAN SILMÄT
6. JA PIIRRÄ SITTEN SUU
7. VALMIS! HAHMO VOI NÄYTTÄÄ TÄLTÄ...
8. ... TAI TÄLTÄ :)

AAKKOSJUMPPAA

Tässä hauska tapa opetella kirjaimia
Osaatko sinä tehdä itsestäsi kuvien mukaan vaikka oman nimesi kirjaimet?
Vanhempasi haluavat varmasti auttaa ja jumpata mukana :) !

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä