Maakarit - taas mennään

Luontoretkellä Viikareiden luona

Olemme saaneet nauttia muutaman päivän ihanasta auringonpaisteesta ja lämmöstä sadeviikkojen jälkeen. Tänään vietimme eskaripäivän Petäjänmäellä Viikareiden vieraana. Sää suosi retkeämme ja luonto oli satumaisen kaunis. Päivään mahtui yhteisiä toimintatuokioita, liikuntaleikkejä, jalkapallomatseja, seikkailua Mörrimetsässä, kotileikkejä pikkumetsässä, patikointia ja luonnontutkimista. Kodalla maistui makkara ja muut retkieväät. Hauskinta oli kuitenkin tavata niitä ystäviä, jotka ovat toisessa eskariryhmässä. Myös uusia tuttavuuksia syntyi. Uusista ystävistä iloittiin ja heistä sekä yhteisistä, mukavista leikeistä kerrottiin myös opettajalle. Varmaan osa näistä tarinoista ja kokemuksista siirtyy eskarilaisten mukana myös koteihin.

Uusi lukuvuosi, uudet lapset, uusi eskaripaikka

Tuleva lukuvuosi 2017-2018 toi Maakareiden ryhmään paljon muutoksia. Vain henkilökunnalla on samat, tutut kasvot eli opettajana jatkaa Johanna ja koulunkäynnin ohjaajana Tuija. Maakareiden ryhmä muutti Leppälahden koululta Niemenkartanoon. Saimme ryhmäämme 16 mukavaa uutta eskarilaista ja pääsimme samaan soluun 1- ja 2 -luokan kanssa. Pari viikkoa olemme nyt tutustuneet toisiimme, uusiin tiloihin, uusiin käytäntöihin ja uusiin sääntöihin. Meillä on taitava ja innokas ryhmä. Leikkiminen ja liikkuminen on mieluista ja olemmekin ulkoilleet sään salliessa paljon ja opetelleet tuntemaan leikkien kautta toisiamme ja tapojamme. Ryhmämme eskarilaiset ovat innokkaita kertomaan ja jakamaan asioita. Satujen kuunteleminen ja askartelut ovat olleet mieluisia. Harjoittelua näin alkuvaiheessa vaatii se, että opimme huomioimaan, että meitä on ryhmässä ja tässä koulussa monta oppilasta. Pitää löytyä malttia odottaa omaa vuoroa, on harjoiteltava kuuntelemaan toisia ja opittava toimimaan yhteisillä säännöillä. Opitaan vauhdin ja äänen säätelyä, milloin on aika juosta ja milloin aika kuunnella ja pysähtyä.

Elokuun keskusaiheena onkin ollut uuteen ryhmään tuleminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Eskarikirjassa, Huiskeessa, oli mukava haastattelu, jossa eskarilainen sai kertoa itsestään ja perheestään. Pikkuhiljaa siirrymme myös syksyn teemoihin. Tällä viikolla meillä on ollut teemana marjat. Eilen juttelimme enemmän metsämarjoista ja tänään pääsimme maistelemaan puutarhamarjoja. Isompana käsityönä olemme myös aloittaneet vohvelikangaspujotteluna kynäpenaalien teon. Tämä olikin mieluinen työ ja penaalien koristelut etenevät vauhdilla.


Kevätretkellä

Kerääntyvät pilvet tai sateen uhka ei pelottanut reippaita esikoululaisia, kun suuntasimme perinteiselle luontoretkelle kohti Sievin Ahvenlampea. Eija Paalavuo 4H-yhdistyksestä oli hakenut ja saanut hankerahoitusta Suomen metsäsäätiöltä. Tällä kustannettiin kyyditys, josta vastasi Pohjolan Liikenne. Luottokuskimme Kari Hirviniemi ohjasi linja-autoa.

Kun saavuimme Ahvenlammelle, meitä vastassa oli jo Helena Kinnunen Maaselän Ladusta. Helena veti pienen aamujumpan muumien opastuksella. Muumit johdattivat meitä myös luontopolulla. Rasteilla eskarilaisten kanssa juteltiin retkeilyyn ja ympäröivään luontoon liittyvistä asiois
ta ja tutkittiin ympäristöä eri aisteja käyttäen. Myöhäisen kevään vuoksi lampi oli vielä jäässä ja kasvit sekä eläimet vasta heräilemässä kevääseen.

Toinen esikouluryhmä kiersi lammen myötäpäivään. Suolle oli Kokkoniemen Esko Leenoineen tuonut näytteille täytettyjä pienpetoja, lintuja ja trofeita. Melko hyvin oli esikoululaisilla eläintuntemus hallussa. Tunnistettiin kettu, orava, metso, albiinosorsa ja fasaani. Supikoira ja riekko olivat oudompia tunnistettavia. Mukana ollut Jeri-koira sai runsaasti rapsutuksia eskarilaisilta ja välillä annettiin tassua, toinen toiselle.

Kolmantena varsinaisena toimintapisteenä oli tehtävä, joka liittyi luontoon, luonnonvarojen ja puun käyttöön. Tehtävä oli kaksiosainen. Luonnosta löytyvistä materiaaleista piti tehdä metsänhaltija, joka antaa hyviä ohjeita metsässä liikkujille ja retkeilijöille. Toisena tehtävänä oli merkittävä kuitunauhalla se tuote, joka ei sisällä puuta. Paalavuon Eija oli tehnyt materiaalipusseja, joissa oli esim. kartonkiastia, kuulakärkikynä, sahanpurua, ksylitolipurkkaa, muropaketti ja postikortti. Yllättäen kaikkien tuotteitten valmistuksessa oli käytetty materiaalina myös puuta - kuulakärkikynästäkin löytyi merkintä.

Matkan puolivälissä oli eväiden syönti. Hilliahon Anna-Maija oli käynyt sytyttämässä valmiiksi nuotiot sekä kodalle että ulkona olevalle tulipaikalle. Makkaratikut odottivat paistajia. Repuista kaivettiin esiin sämpylät ja pillimehut ja luonnossa eväät maistuivat erityisen hyviltä. Lähistöllä oleva iso kivi piti valloittaa ja tutkia, mitä löytyi kivien koloista. Liike oli paikallaan, sillä viileä tuuli ja pieni alkanut sade alkoi jo tuntua pienissä retkeilijöissä.

Matkan kruunasi Karin tarjoamat jäätelöt. Muistoksi retkeilijät saivat vielä Muumien ulkoilukoulujen –diplomin.





Äitienpäivänä

Äiti on ihana. Äiti on tärkeä. Oma äiti on maailman parhain ja taitavin. Tulevana sunnuntaina vietetään äitienpäivää. Leppälahden eskarilaiset muistavat äitiä pienellä lahjalla ja kortilla. He myös kertovat omista äideistään näin:

Minun äitini on hauska. Äidilläni on aina kädessä moppi, koska hän siivoaa aina. Äiti on taitava siivouksessa. Äiti on paras, koska se aina välillä pelaa.

Minun äitini on töissä. Äidilläni on ruskeat silmät ja ruskeat hiukset. Äiti on taitava keittämään ruokaa.

Minun äitini on aika paljon sisällä. Äidilläni on siniset silmät ja vaaleat hiukset, vähän kullanväriset. Äiti on taitava siivoamaan. Äiti on paras, koska äiti tekee herkullisia leivonnaisia, jossa on kermavaahtoa sisällä. Äiti vie minut joskus kauppaan.

Minun äitini on laiska. Äidilläni on ruskeat hiukset. Äiti on taitava siivoamisessa. Joskus kokkaamme ja leivomme yhdessä äidin kanssa.

Minun äitini on ihana. Äidilläni on laukkuja. Äiti on taitava kilpailussa. Äiti on paras, koska se on opettanut minua. Äiti on maailman ihanin äiti.

Minun äitini on kiva. Äidilläni on ruskeat hiukset ja ruskeat silmät. Äiti on taitava kotitöissä. Äiti on paras, koska se on kiva.

Minun äitini on ihana. Äidilläni on vauva. Äiti on taitava leipomisessa. Äidin täytekakut ovat herkullisia. Käymme äidin kanssa yhdessä lenkillä.

Äitini tykkää puhua puhelimessa ja tekee paljon töitä. Äiti käy yleensä nyrkkeilyssä. Äiti tykkää laulamisesta.

Minun äitini on ihana. Äidilläni on monia hienoja tavaroita. Äiti on taitava piirtämisessä. Joskus askartelemme yhdessä äidin kanssa.

Minun äitini on hermostunut, jos emme ole siivonneet. Äidilläni on vihreät silmät. Äiti on taitava hieronnassa. Äiti on paras, koska äiti antaa minun tehdä kivoja juttuja. Joskus laitamme yhdessä äidin kanssa ruokaa.

Minun äitini on hymyileväinen. Äidilläni on ruskeat hiukset. Äiti on taitava tekemään kakkuja. Käymme äidin kanssa yhdessä mummolla.

Minun äitini on äiti-äiti. Äidilläni on jätskiä ja rahaa. Äiti kertoo vitsejä ja syö miljoona jätskiä. Äitini on paras tanssimaan ja pelaamaan. Äiti on paras värittämään. Syömme äidin kanssa suklaata ja suklaapusuja.

Äiti on aika kiltti. Äitini on värjännyt hiuksia. Äitini on taitava kokkaamisessa, on muuten paras. Teen äidin kanssa kaikkea hauskaa.

Äiti on ihana. Äidillä on ruskeat silmät. Äiti on taitava siivoamisessa. Hoidamme äidin kanssa yhdessä koiranpentua.

Äiti on kiva. Olemme joskus äidin kanssa pihalla. Äiti on taitava leipomisessa, hän tekee hyviä kakkuja.

Unelmien koulupäivä

Eilen, torstaina 19.1. vietimme kouluyhteisössämme "Unelmapaja/ Unelmien koulupäivää". Jo syksyllä vieraili MLL:stä Tanja koulullamme ja hän kävi jokaisessa ryhmässä kuuntelemassa ja keskustelemassa siitä, millainen olisi unelmien koulu ja mitä siellä koulussa tehtäisiin. Näiden oppilaiden unelmien pohjalta räätälöitiin toimintapäivä, joka siis eilen toteutettiin.

Aamulla jaoimme oppilaat kuuteen ryhmään. Jokaiseen ryhmään tuli isoja ja pieniä koululaisia, kuutosista eskareihin. Mukana toimipisteillä kiersi joku henkilökunnasta "ohjaavana aikuisena".

Ensimmäisenä pisteenä oli lumikenkäily, josta vastasi Maaselän Ladusta Heli, Helena ja Eeva. Näin eskarilaiset kertoivat lumikenkäilypisteestä:
"Lumikenkäily oli kivaa. Siinä hypättiin, juostiin ja mentiin mäkeä ylös ja alas. Siinä etsittiin muumeja."

Toisella pisteellä, koulun kodalla, Kangaskylän maaseutuseura ja maatalousnaiset (Veijo, Minna ja Ritva-Liisa) vastasivat makkaranpaistosta ja arvuuttelivat mm. puulajeja.
"Makkaranpaistopisteellä syötiin makkaraa", muistelivat eskarilaiset.

Kolmannella pisteellä oli Fysioterapia Jonna Ky: n tehokaksikko Jonna ja Merja.
"Jumppapisteellä jumpattiin nallekarhujumppaa, pötköteltiin patjoilla (rentouduttiin) ja venyteltiin."

MHY:n Tietometsä-hankkeen tiimoilta saimme tietoa mm. koulun lähimetsässä kasvavista puulajeista ja toiminta liittyi luontoliikkumiseen ja siihen, miten metsää voidaan käyttää leikkien virikkeenä. Tätä pistettä veti Leena.
"Metsäpisteellä etsittiin puita ja oltiin puuhippaa. Sitten siellä heitettiin rengasta. Jos osui puuhun, sai heijastimen ja hyvästä yrityksestä tarran."

Pihaleikeistä vastasi seurakunta ja nuoriso-ohjaaja Ari-Pekka.
"Pihaleikeissä leikittiin Lännen nopein mies -leikkiä. Se oli hyvä! Sitten leikittiin peiliä."

Koulun omana toimintapisteenä oli vielä pihasählypaikka. Kun nämä kuusi pistettä kierrettiin, tuli mukavasti toiminnallisuutta ja liikuntaa, yhdessä tekemistä, toisten auttamista ja huomioimista sekä oman vuoron odottamista. Ennen kaikkea asioita tehtiin yhdessä ja toiveisiin pystyttiin vastaamaan.

Saimme koulullemme myös arvokkaan ja hienon vieraan. Tiistaina Maaselän Latu julistettiin urheilugaalassa vuoden urheiluseuraksi. Palkinnon vastaanottaneet Heli ja Helena toivat Uno-pystin koulullemme mukanaan. Uno saikin arvoisensa vastaanoton ja oppilaat pääsivät sitä ihailemaan ja jopa pitämään sylissään.