Pyhäjoen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Pyhäjoen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Johdanto
Lukion opetussuunnitelman perusteissa edellytetään, että oppilaitoksissa laaditaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Tasa-arvoisuus tarkoittaa sukupuolista tasa-arvoa koulutuksessa ja yhdenvertaisuus kaikenlaisen muun syrjinnän ennaltaehkäisyä.

Lukiokoulutuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on yhdenvertaisuus- ja (21/2004) tasa-arvolaissa (609/1986) tarkoitettu suunnitelma siitä, kuinka lukiossa sitoudutaan edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti sekä ehkäisemään ja puuttumaan syrjintään kaikessa toiminnassa. Suunnitelma koskee sekä lukion opiskelijoita että lukion opettajakuntaa ja muuta henkilökuntaa. Suunnitelman tavoite on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön organisointiin, havainnointiin ja tilastointiin liittyvien toimintamallien kehittäminen.

Yhdenvertaisuussuunnitelma sisältää myös sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen ja se on osa lukion opetussuunnitelmaa.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus Pyhäjoen lukiossa
Suomalaisen lukio-opetuksen perustana on elämän ja ihmisoikeuksien kunnioitus sekä ihmisarvon loukkaamattomuus. Opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti opetuksen tehtävänä on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä hyvinvointia ja demokratiaa. Termit tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat sisällöllisesti synonyymejä, koska käsitteet liittyvät ihmisen samanarvoisuuteen toiseen ihmiseen verrattuna. Lukiossa työskennellään aktiivisesti yhteisöllisyyden, suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden hyväksynnän puolesta.

Suunnitelman tarkoitus on parantaa sekä henkilöstön että opiskelijoiden ymmärrystä ja tietoisuutta tasa-arvoisuudesta ja toimenpiteistä, jotka edistävät sitä. Suunnitelman tavoitteena on edistää ja varmistaa sekä opiskelijoiden että lukion henkilöstön oikeudenmukainen ja tasavertainen kohtelu. Lisäksi opiskelijoita ja henkilöstöä koskevan päätöksenteon avoimuus ja läpinäkyvyys halutaan turvata.

Lukion tehtäviin kuuluu tasa-arvoisen yhdenvertaisuutta korostavan ajattelutavan edistäminen opiskelijoissa ja tämä on suunnitelman keskeinen tavoite. Suunnitelmassa tasa-arvolla tarkoitetaan sukupuolten tasa-arvon lisäksi ihmisten yhtäläisiä mahdollisuuksia tehdä valintoja, opiskella, kehittyä työssään ja tulla kohdelluksi ja palkituksi ilman asenteellisia ja rakenteellisia rajoituksia.

Lainsäädäntö
Tasa-arvolaki

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annettuun lakiin (609/86, muutettu lailla 232/2005) lisättiin vuoden 2005 lain kokonaisuudistuksen yhteydessä säännöksen oppilaitosten tasa-arvosuunnittelusta. Säännöksen mukaan oppilaitosten on laadittava vuosittain yhteistyössä henkilöstön ja opiskelijoiden edustajien kanssa oppilaitoksen toiminnan kehittämiseen tähtäävä tasa-arvosuunnitelma (tasa-arvolain 6 b §). Oppilaitoksen tulee laatia myös henkilöstöpoliittinen tasa-arvosuunnitelma, jos henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää (tasa-arvolain 6 a §). Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä.

Lain velvoite koskee myös lukioita. Tasa-arvosuunnitelman tarkoituksena on edistää tasa-arvoa ja ennaltaehkäistä sukupuolen perusteella tapahtuvaa syrjintää. Tasa-arvolakia sovelletaan vastaavasti syrjintään, joka perustuu siihen, että henkilön fyysiset sukupuolta määrittävät ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti naisen tai miehen (intersukupuolisuus

Yhdenvertaisuuslaki

Yhdenvertaisuudesta ja syrjinnän kielloista säädetään Suomen perustuslain perusoikeussäännöksissä, joita täsmentävät useissa eri laeissa säädetyt syrjinnän kiellot sekä tasapuoliseen kohteluun velvoittavat säännökset. Euroopan unionin jäsenmaat ovat sitoutuneet edistämään yhdenvertaisuutta ja vastustamaan kaikkinaista syrjintää. Vuonna 2000 EU:ssa annettiin rasismia ja työsyrjintää koskevat direktiivit. Direktiivit on Suomessa pantu toimeen 1.2.2004 voimaan tulleella yhdenvertaisuuslailla (21/2004). Uuden yhdenvertaisuuslain (1325/2014) tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa. Lain soveltamisala on laajentunut eli lakia sovelletaan julkisessa ja yksityisessä toiminnassa. Laki ei sovelleta yksityis- eikä perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan eikä uskonnonharjoittamiseen.

Tasa-arvolain uuden 6 c §:n mukaan mm. koulutuksen järjestäjien tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Virallisen sukupuolen lisäksi otetaan siis huomioon myös sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän ennaltaehkäisy. Sukupuolivähemmistöön kuuluvien yksityisyyttä tulee kunnioittaa, eikä tasa-arvon edistäminen tarkoita sitä, että ryhdyttäisiin selvittämään ihmisten sukupuoli-identiteettejä tai sukupuolen ilmaisua. Tällainen tieto on salassa pidettävää ja kuuluu yksityisyyden piiriin.

Häirinnässä on kyse ihmisarvoa loukkaavasta käyttäytymisestä. Ihmisarvon käsite viittaa kaikkien ihmisyksilöiden synnynnäiseen ja luovuttamattomaan arvoon sekä jokaisen oikeuteen nauttia perustavanlaatuisista oikeuksista yhdenvertaisesti muiden kanssa. Ihmisen luontainen arvo ei riipu hänen alkuperästään, iästään, terveydentilastaan tai muista ominaisuuksistaan taikka muiden mielipiteistä ja arvostuksista. Henkilön ihmisarvoa tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukkaava käyttäytyminen on häirintää, jos loukkaava käyttäytyminen liittyy edellä todettuun syyhyn (ikä, alkuperä, kansalaisuus jne.) ja käyttäytymisellä luodaan mainitun syyn vuoksi henkilöä halventava tai nöyryyttävä taikka häntä kohtaan uhkaava, vihamielinen tai hyökkäävä ilmapiiri. Käyttäytymisen käsite on ymmärrettävä laajasti siten, että kyse voi olla esim. puheista, sähköpostiviesteistä, ilmeistä, eleistä tai epäasiallisen materiaalin esille laittamisesta tai muunlaisesta viestinnästä.



Pyhäjoen lukion arvot tasa-arvon tukena
Valtakunnallisesti määritelty arvopohja on toiminnan lähtökohta. Lisäksi korostamme erityisesti seuraavia arvoja ja ihanteita:

Rohkeus ja yritteliäisyys

Kannustamme rohkeuteen kyseenalaistaa asioita, yritteliäisyyteen ja uskallukseen toimia toisin ilman häpeän ja epäonnistumisen pelkoa.

Erilaisuus ja yhteisöllisyys

Luomme ilmapiiriä, jossa jokaisen yksilöllisyyttä ja ainutlaatuisuutta kunnioitetaan. Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää tai kiusaamista. Sallimalla erilaisuutta edistämme yhteisöllisyyttä.

Avoimuus ja aito kohtaaminen

Osoitamme arjen kohtaamisissa kiinnostusta ja kunnioitusta toisiamme kohtaan. Annamme kannustavaa ja rakentavaa palautetta sekä rohkaisemme avoimeen keskusteluun.

Vapaus ja vastuu

Tuemme vastuuseen kasvamista osoittamalla luottamusta ja antamalla vapautta valita erilaisia toimintatapoja

Arvio tasa-arvon toteutumisesta
Tasa-arvolaki edellyttää, että oppilaitoksen toiminnan kehittämiseen tähtäävä tasa-arvosuunnitelma sisältää arvion aikaisempaan tasa-arvosuunnitelmaan sisältyneiden toimenpiteiden toteutumisesta ja niiden tuloksista.

Tasa-arvo on toteutunut läpäisevästi eri oppiaineiden opetuksessa osana koulun toimintaa ohjaavaa arvopohjaa sekä koulun toimintakulttuuria.



Tavoitteet ja toimenpiteet opiskelijoiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi opiskelussa
Opiskelijavalinnat

Lukion opiskelijavalinnan esteenä eivät voi olla kulttuuritaustaan, etniseen taustaan, kansallisuuteen, terveydentilaan, sukupuoleen tai sukupuoliseen suuntautumiseen tai kieleen liittyvät ominaisuudet. Kaikilla lukioon opiskelijaksi valituilla tulee olla mahdollisuus onnistua opinnoissaan kykyjensä mukaisesti äidinkielestään, sairaudestaan tai vammastaan huolimatta. Valituksi tulevalla opiskelijalla tulee kuitenkin olla riittävä kielellinen valmius suorittaa lukio-opinnot suomen kielellä.

Lukioon haetaan toisen asteen koulutuksen yhteishaussa. Opiskelijat valitaan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon osoittamassa paremmuusjärjestyksessä. Rehtori ottaa opiskelijat kouluun. Sukupuolella ei ole valinnassa merkitystä.

Opetuksen ja ohjauksen järjestäminen

Opinto-ohjauksessa painotetaan tasavertaista ja monipuolista hakeutumista opiskelijan oman kiinnostuksen ja edun mukaiselle koulutusalalle.

Liikunnan kurssit toteutetaan sekaryhmissä.

Kirjaston tarjonnassa huomioidaan eri sukupuolien kiinnostukset ja tarpeet

Lukiossa otetaan huomioon opiskelijoiden elämäntilanteet ja niiden muutokset. Näin toimitaan erityisesti erityisjärjestelyjä tarvitsevien ja terveysrajoitteisten opiskelijoiden osalta. Sukupuolieroista johtuvat vaatimukset opetusjärjestelyissä otetaan huomioon. Opiskelijat jaetaan opetusryhmiin aina muilla kuin sukupuoleen liittyvillä perusteilla.

Opiskelijoita kohdellaan yhdenvertaisesti kaikissa tilanteissa. Sukupuoli tai muu opiskelijoita erotteleva tausta ei oikeuta eriarvoiseen kohteluun.

Erityisesti arvioinnin tulee olla tasa-arvoista ja tasapuolista.

Henkilöön tai ryhmään kohdistuvaa seksuaalista tai muuta häirintää ei sallita, kuten ei muutakaan henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Lisäksi toimitaan niin, ettei kukaan joudu sukupuolisen tai muun häirinnän ja ahdistelun kohteeksi.

Häirityn opiskelijan täytyy ilmaista häiritsijälle, että tämän käytös on häiritsevää. Mikäli käytös tästä huolimatta toistuu, tulee häirinnän kohteen kääntyä rehtorin, ryhmänohjaajan, opinto-ohjaajan, terveydenhoitajan, lukion OH-ryhmän tai aineenopettajan puoleen tilanteen selvittämiseksi.

Kaikkiin ilmenneisiin ongelmatapauksiin puututaan viivyttelemättä.

Oppilaskuntatoiminta
Oppilaskunnanhallitukseen (OPKH) on vapaa hakeutuminen ja jokainen opiskelija voi asettua ehdolle. Ehdokkaat toimivat itsenäisinä henkilöinä eikä sukupuolella ole merkitystä valinnassa. Oppilaskunnan hallitus on lukiolaisten valitsema toimielin, joka edustaa kaikkia koulun opiskelijoita, järjestää tapahtumia, toimii opiskelijakunnan edustajistona ja äänitorvena koulun päätöksenteossa, sekä luo lukioon yhteishenkeä.

Tiedottaminen
Suunnitelma on osa lukion opetussuunnitelmaa ja siihen voi tutustua lukion kotisivuilla

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä