Pohjoisseudun koulu
Harrastamisen Suomen malli
Tiedoksi
23.10.2024 Vanhempaintoimikunnan kokous klo 18.00
1.11.2024 Halloween disco Vaparilla 18-21
24.11.2024 Joulumyyjäiset, vapaaksi 2.5.2025
17.12.2024 Joulujuhla Vaparilla klo 18.00
Pohjoisseudun koulu
Toimintamalli Punkalaitumen perusopetuksessa poissaoloihinja myöhästymisiin oppitunneilla
Oppilashuollon palvelut
PUNKALAITUMEN OPPILASHUOLTO- JA TERVEYSPALVELUT
Punkalaitumen oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut – tiedote oppilaille, opiskelijoille ja heidän huoltajilleen
1.8.2014 voimaan tullut uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki muokkasi oppilashuollon palveluiden järjestämistä jonkin verran. Ehkä suurin muutos on oppilashuollon ja oppimisen tuen erottaminen toisistaan. Oppilashuolto perustuu em. uuteen lakiin ja oppimisen tuki on perusopetuslain mukaista toimintaa.
Kaikki koulussa tapahtuva toiminta tulee kohdistua oppilaan parhaaksi. Yhteistyöllä, keskinäisellä kunnioituksella ja luottamuksella päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.
Tärkeää on muistaa, että kun jokin asia huolettaa tai mietityttää, kannattaa ottaa yhteyttä oppilaan omaan opettajaan, rehtoriin tai oppilashuollon henkilöihin. Puhumalla asiat yleensä selviävät ja viivyttely asioiden puheeksi ottamisessa yleensä vaikeuttaa puuttumista ja korjaamistoimenpiteitä.
Oppilas- ja opiskelijahuollon yksilökohtaisia palveluita
Kouluterveydenhuollon tehtäviä ovat mm. ennaltaehkäisevä terveydenhoito, oppilaan kasvun, kehityksen ja kokonaisterveydentilan seuranta ja tukeminen. Tässä tärkeimpänä toimintamuotona ovat terveystarkastukset, joita tehdään vuosittain oppilaille. Laajat terveystarkastukset tehdään perusopetuksen ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla, näihin osallistuu oppilaan lisäksi vanhemmat, lääkäri ja terveydenhoitaja. Laajojen terveystarkastusten tarkoitus on tukea perheen hyvinvointia, jaksamista ja antaa vanhemmille mahdollisuus kysyä lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvistä asioista.
Terveydenhoitajalle on myös varattu joka koulupäivään aikaa, jolloin oppilaat voivat tulla itse kysymään erilaisista asioistaan; ajan voi varata puhelimitse, sähköpostilla tai yläkoululaiset ja lukiolaiset Wilma-viestillä. Myös oppilaan vanhemmat voivat ottaa yhteyttä samaan tapaan huolen herätessä jostakin asiasta.
Riikka Wallin, terveydenhoitaja, p. 040 5194 035
Hanna Kolu, koulukuraattori
wilma, puh. 040 706 59 20, hanna.kolu@pirha.fi
Kuraattorin tehtävänä on auttaa oppilaita koulunkäyntiin, kasvamiseen ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvissä vaikeuksissa. Kuraattori tukee myös koko koulun hyvinvointia sekä kodin ja koulun yhteistyötä.
Kuraattorin kanssa voi tulla juttelemaan luottamuksella, esimerkiksi jos:
- stressaa, ahdistaa tai koulunkäynti takkuaa
- hankaluuksia kaverisuhteissa tai olet kokenut kiusaamista tai yksinäisyyttä
- kotona tai perhesuhteissa on ongelmia
- olet huolissasi omasta tai läheisesi jaksamisesta tai päihteidenkäytöstä
- mistä vain mieltä painavasta asiasta, kun kaipaat aikuista kuuntelijaa
- myös vanhemmat voivat ottaa yhteyttä kuraattoriin, jos on huolta lapsesta tai perheen tilanteesta
Tapaamisen voi varata oppilas itse, huoltaja, koulun työntekijä tai joku muu ammattilainen. Tapaamisaikoja voi varata puhelimitse/tekstiviestillä (jos emme pysty heti vastaamaan, otamme sinuun yhteyttä myöhemmin), sähköpostilla tai Wilman kautta.
Psykologipalveluihin terveydenhoitajan kautta
Psykologi on tavattavissa Punkalaitumella ajanvarauksella. Opiskelija voi itse suoraan varata ajan tai terveydenhoitaja, vanhemmat tai opettajat voivat varata ajan opiskelijalle. Yhteydenotot voivat tapahtua puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse.
Muuta yksilökohtaista oppilashuoltoa voidaan tarvita, jos oppilaan tai opiskelijan kasvun ja kehityksen sekä koulunkäynnin ja opiskelun tukeminen sitä vaativat. Tätä tarkoitusta varten voidaan perustaa monialainen yhteistyöryhmä. Tällaisen yksilökohtaisen oppilashuollon käynnistäminen edellyttää oppilaan/opiskelijan ja/tai hänen huoltajansa suostumusta, mikä todennetaan laatimalla sopimus yksilökohtaisesta oppilashuollosta. Yksilökohtaisen oppilashuollon palavereista ja sovituista toimenpiteistä laaditaan oppilashuoltokertomus.
Yhteisöllinen oppilas- ja opiskelijahuolto
Edellä kuvattujen palveluiden lisäksi jokaisella koululla toimii koulukohtainen oppilashuoltoryhmä, jonka toimintaa johtaa rehtori. Oppilashuoltoryhmä suunnittelee, kehittää, toteuttaa ja arvioi koulun oppilashuoltoa. Ryhmän keskeinen tehtävä on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Ryhmään kuuluu sekä opetushenkilöstöä että oppilashuollon palveluiden edustajia (kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori ja koulupsykologi) ja tarvittaessa muita yhteistyötahoja. Oppilashuoltoryhmässä ei enää uuden lain myötä käsitellä yksittäisen oppilaan asioita.
Oppimisen tukeminen
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki ja oppilashuolto muodostavat kokonaisuuden. Tuki on kolmiportaista jakautuen yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen. Näitä oppimisen tuen asioita käydään läpi ja suunnitellaan yhdessä huoltajien kanssa tapauskohtaisesti koottavissa pedagogisissa tiimeissä.
Yleinen tuki Yleinen tuki on ensimmäinen keino vastata oppilaan tuen tarpeeseen. Tämä tarkoittaa yleensä yksittäisiä pedagogisia ratkaisuja sekä ohjaus- ja tukitoimia, joilla tilanteeseen vaikutetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa osana koulun arkea. Oppilaan tuen tarpeisiin vastataan esimerkiksi tukiopetuksella, osa-aikaisella erityisopetuksella tai ohjauksen keinoin.
Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea hänelle tehdyn oppimissuunnitelman mukaisesti. Tehostettu tuki annetaan muun opetuksen yhteydessä joustavin opetusjärjestelyin. Osa-aikaisen erityisopetuksen, opintojen yksilöllisen ohjauksen ja kodin kanssa tehtävän yhteistyön merkitys korostuu tehostetun tuen aikana.
Erityinen tuki Erityistä tukea annetaan niille oppilaille, joiden kasvun, kehityksen tai oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muuten. Erityisen tuen tehtävänä on antaa oppilaalle kokonaisvaltaista ja suunnitelmallista tukea niin, että oppilas voi suorittaa oppivelvollisuutensa ja saa pohjan opintojen jatkamiselle peruskoulun jälkeen.
Erityinen tuki järjestetään joko yleisen tai pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä. Erityistä tukea saava oppilas opiskelee joko oppiaineittain tai toiminta-alueittain. Mikäli oppilas opiskelee oppiaineittain, hän opiskelee eri oppiaineissa joko yleisen tai yksilöllistetyn oppimäärän mukaisesti.
Ennen erityistä tukea koskevan päätöksen tekemistä opetuksen järjestäjän on tehtävä oppilaasta pedagoginen selvitys. Yhteistyö oppilaan ja huoltajan kanssa on tärkeää sekä tuen tarpeiden selvittämisen että tuen suunnittelun ja onnistuneen toteuttamisen kannalta.
Erityisen tuen antamiseksi opetuksen järjestäjän tulee tehdä kirjallinen päätös. Ennen erityistä tukea koskevan päätöksen tekemistä opetuksen järjestäjän on kuultava oppilasta ja tämän huoltajaa tai laillista edustajaa. Erityisen tuen tarpeellisuus tulee tarkistaa toisen vuosiluokan jälkeen sekä ennen seitsemännelle vuosiluokalle siirtymistä.
Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi oppilaalle on laadittava henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Suunnitelmasta tulee ilmetä oppilaan erityistä tukea koskevan päätöksen mukaisen opetuksen ja muun tuen antaminen. Kaikki erityistä tukea saavan oppilaan tuki kirjataan HOJKS: iin. Se on kirjallinen suunnitelma oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tavoitteista, sisällöistä, käytettävistä opetusjärjestelyistä, pedagogisista menetelmistä ja oppilaan tarvitsemasta tuesta ja ohjauksesta. HOJKS tulee tarkistaa tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran lukuvuodessa, oppilaan tarpeiden mukaiseksi.
Opiskeluhuoltosuunnitelma Punkalaitumen perusopetus
Opiskeluhuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä. Oppilaalla on oikeus saada maksutta opiskeluhuolto, jota opetukseen osallistuminen edellyttää. Opiskeluhuoltotyössä otetaan huomioon lapsen edun ensisijaisuus.
Opiskeluhuoltoa toteutetaan opetustoimen ja hyvinvointialueen suunnitelmallisena yhteistyönä oppilaiden ja heidän huoltajiensa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa. Opiskeluhuolto on ensisijaisesti ennaltaehkäisevää yhteisöllistä työtä. Yhteisöllinen opiskeluhuolto on kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien ammattilaisten yhteinen tehtävä. Lisäksi oppilailla on oikeus opiskeluhuoltopalveluihin, joita ovat kouluterveydenhuolto sekä kuraattori- ja psykologipalvelut. Opiskeluhuoltopalvelut järjestetään lähipalveluna, jolle opetuksen järjestäjän tulee tarjota asianmukaiset tilat.
Opiskeluhuoltosuunnitelma hyväksytään kunnan hyvinvointisuunnitelman yhteydessä.
Paikallisesti päätettävät asiat ja opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma
Opetuksen järjestäjän on laadittava opiskeluhuollon kokonaisuuden toteuttamiseksi opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma. Järjestäjäkohtaisen opiskeluhuollon yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä, ohjauksesta ja arvioinnista vastaa monialainen opiskeluhuollon ohjausryhmä. Opiskeluhuoltosuunnitelma laaditaan yhteistyössä koulujen ja opiskeluhuoltopalvelujen henkilöstön, oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Hyvinvointialueella on terveydenhuoltolain mukainen yhteistyövelvoite opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelman valmistelussa.
Punkalaitumen kunnassa monialaiseen opiskeluhuollon ohjausryhmään (MOR) kuuluvat: Koulujen rehtorit, opinto-ohjaaja, kuraattori, psykologi ja kouluterveydenhoitaja.
Monialainen opiskeluhuollon ohjausryhmä MOR:
- Monialaisen ohjausryhmän kutsuu koolle Yhteiskoulun rehtori.
- Suunnittelee, toteuttaa, arvioi ja kehittää kouluyhteisön hyvinvoinnin, turvallisuuden, viihtyvyyden ja osallisuuden edistämistä. Lukuvuosittain valitaan kehittämisen painopistealue, jonka toteutumista arvioidaan lukuvuoden lopussa.
- Suunnittelee, miten opiskelijoiden ja yhteisön hyvinvointiin liittyvien kyselyiden ja laadunarviointien tuloksia sekä laajojen terveystarkastusten yhteenvetoja käsitellään koulussa.
- Suunnittelee, miten vanhempien kasvatustyötä tuetaan sekä kodin ja koulun yhteistyötä vahvistetaan.
- Huolehtii lukuvuosittain nivelvaiheyhteistyön toteuttamisesta.
Jokaisessa kunnan peruskoulussa on myös koulukohtainen oppilashuoltoryhmä KOR
Koulukohtainen oppilashuoltoryhmä KOR
- Koulukohtaisen ohjausryhmän kutsuu koolle koulun rehtori.
- Toteuttaa ja jalkauttaa omaan kouluun monialaisen opiskeluhuollon ohjausryhmän antamat tehtävät.
- Informoi kunnan monialaista opiskeluhuollon ohjausryhmää koulutasolla.
Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma korvaa opiskeluhuollon osalta paikallisen opetussuunnitelman. Se sisältää opetuksen järjestäjäkohtaisesti määritellyt opiskeluhuoltotyön tavoitteet ja keskeiset periaatteet sekä toimenpiteet opiskeluhuollon toteuttamiseksi ja seuraamiseksi (omavalvonta) sekä koulukohtaisesti tarkennetut tiedot asiakokonaisuuksista 1-5. Opetuksen järjestäjän tulee kuvata opiskeluhuoltosuunnitelmassa, miten suunnitelman toteutumista kouluissa seurataan ja sitä tarkistetaan tarvittaessa.
Opetuksen järjestäjän tulee valmistella kutakin koulutusmuotoa koskevan määräyksen mukainen opiskeluhuoltosuunnitelma. Opetuksen järjestäjä päättää paikallisesti, miten tarvittavat tiedot asiakokonaisuuksista kootaan ja miten koulujen toimintaa niiden avulla ohjataan. Opiskeluhuoltopalvelujen osalta tämä tehdään yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Suunnitelma liitetään kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan.
Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten suunnitelmassa on koulukohtaisesti seuraavat tiedot (asiakokonaisuudet 1-5):
- Arvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevista opiskeluhuoltopalveluista
Arvioon opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevista opiskeluhuoltopalveluista (kouluterveydenhuolto sekä kuraattori- ja psykologipalvelut) kootaan tiedot kultakin koululta. Tiedot ilmoitetaan opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmassa opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisten henkilötyövuosina. Arvioilla varmistetaan opiskeluhuoltopalvelujen riittävyys huomioiden oppilaiden ja kouluyhteisön tarpeet, terveystarkastusten ja henkilöstömitoitusten toteutuminen sekä palvelujen järjestäminen määräajassa.
Arvioon kokonaistarpeesta sisältyvät yksilökohtaisessa ja yhteisöllisessä opiskeluhuoltotyössä sekä opiskeluhuollon yhteistyössä tarvittavat resurssit. Kokonaistarpeen arviossa huomioidaan esimerkiksi kouluyksiköiden määrä ja koulujen oppilasmäärä sekä toimintaympäristön erityispiirteet. Arviossa huomioidaan lisäksi esimerkiksi eri ikäisten, tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevien ja maahanmuuttotaustaisten oppilaiden lukumäärät ja osuudet. Arviossa hyödynnetään monipuolisesti paikallista lasten ja nuorten terveyttä, hyvinvointia ja elinoloja koskevaa seurantatietoa, jota on koottu myös oppilailta ja huoltajilta, opetushenkilöstöltä ja opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisilta.
Opetuksen järjestäjän arviossa käytettävissä olevista opiskeluhuoltopalveluista ilmoitetaan kaikkien opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisten (kouluterveydenhuolto sekä kuraattori- ja psykologipalvelut) henkilötyövuodet.
Nykytilanteessa Punkalaitumen kunnassa on kaksi alakoulua Pohjoisseudun koulu(62 oppilasta) ja Keskuskoulu(96 oppilasta), yksi yläkoulu Punkalaitumen Yhteiskoulu(88 oppilasta) ja lukio-opetusta antava Punkalaitumen lukio(61 opiskelijaa). Perusopetuksen oppilaista erityistä tai tehostettua tukea saa 54 oppilasta ja maahanmuuttajataustaisia oppilaita on 7. Opiskeluhuollon henkilöstö on toiminut varsin joustavasti ja tarpeen mukaan eri yksiköissä. Kuraattorin ja terveydenhoitajan resurssia on ollut 1 htv ja psykologin 0.1 htv.
Arvio lakisääteisestä tulevasta tarpeesta Punkalaitumen kunnan koulutoimessa( perusopetus ja lukio-opetus) on terveydenhoitaja 1 htv, kuraattori 0.6 htv ja psykologi 0.5 htv.
- Kouluyhteisön toimenpiteet yhteisöllisen opiskeluhuollon edistämiseksi
Yhteisöllinen opiskeluhuolto on tärkeä osa perusopetuksen toimintakulttuuria ja sen kehittäminen edellyttää johtamista. Oppilaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu oppilas- ja opiskelijahuoltolain 6 §:n (opetussuunnitelman mukainen ja opetuksen järjestäjän opiskeluhuolto) mukaisesti yhteisöllisen työn kokonaisuuteen. Tällä tarkoitetaan toimintaa, jonka avulla seurataan ja kehitetään yhteisöllistä ja yksilöllistä hyvinvointia sekä terveellisen, turvallisen ja esteettömän oppimisympäristön syntymistä, edistetään mielenterveyttä ja oppimista sekä ehkäistään syrjäytymistä. Koulun henkilökunnalla on ensisijainen vastuu kouluyhteisön hyvinvoinnista.
Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan
- oppilaiden ja kouluyhteisön hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden seuraamisen käytännöt ja keskeiset tulokset
Oppilaitosten turvallisuutta ja hyvinvointia kartoitetaan kolmen vuoden välein. Tarkastus tehdään yhteistyössä koulujen henkilöstön, koulu-ja opiskeluterveydenhuollon, terveystarkastajan, työsuojeluhenkilöstön ja tarvittaessa muiden asiantuntijoiden kanssa. Tarkastuksen järjestäminen on hyvinvointialueen vastuulla.
Koulut osallistuvat kouluterveyskyselyihin ja tarvittaessa muihin terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta koskeviin kyselyihin.
Koulu- ja opiskeluterveyden huolto toteuttaa opiskelijoille terveystarkastuksia lakisääteisesti.
Move-mittauksia tehdään suositusten mukaan.
Kaikki tulokset käsitellään monialaisessa ohjausryhmässä ja koulukohtaiset tulokset koulun oppilashuoltoryhmässä. Lisäksi tulokset jaetaan tarvittaessa hyvinvointialueelle ja kunnan päättäviin elimiin.
- koulukohtaisten opiskeluhuoltoryhmien johtaminen, kokoonpano ja toimintatavat
Koulukohtainen oppilashuoltoryhmä (KOR) kokoontuu rehtorin koolle kutsumana vähintään kerran lukukaudessa, tarvittaessa useamminkin, toteuttamaan sille kuuluvaa tehtävää. Ryhmä nimetään vuosittain lukuvuosisuunnitelmassa, mutta siihen kuuluvat ainakin rehtori, opinto-ohjaaja, erityisopettaja, kuraattori, psykologi ja terveydenhoitaja.
- poissaolojen ehkäisemisestä, suunnitelmallisesta seurannasta ja poissaoloihin puuttumisesta
Poissaoloja pyritään ehkäisemään monin tavoin, jotka tukevat oppilaan kouluviihtyvyyttä. Poissaoloja seurataan ja aiheettomista poissaoloista ollaan välittömästi yhteydessä oppilaan huoltajaan. Tarvittaessa ohjataan oppilashuollon palveluihin. Tarkemmat ohjeet LIITTEESSÄ 1 Toimintamalli Punkalaitumen perusopetuksessa poissaoloihin ja myöhästymisiin oppitunneilta.
- tupakkatuotteiden ja muiden päihteiden käytön ehkäisemisen ja käyttöön puuttuminen
Kouluissa on säännöllisin väliajoin tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttöön liittyvää valistusta. Käyttöön puuttumisen ohjeita koulujen järjestyssäännöissä LIITE 2 ja kurinpidollisissa ja kasvatuksellisissa ohjeistuksissa LIITE 3.
- yhteistyö ja käytänteet kouluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä kouluyhteisön hyvinvoinnin tarkastuksissa
Tarkastuksen suorittaa hyvinvointialueen edustaja kokoamallaan ryhmällä. Tarkastuksissa esiin nousseita epäkohtia ja puutteita korjataan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
- Toimenpiteet tarvittavien tukitoimien järjestämiseksi (yksilökohtainen opiskeluhuolto)
Yksilökohtaisella opiskeluhuollolla tarkoitetaan kouluterveydenhuollon palveluja, opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluja sekä yksittäistä oppilasta koskevaa monialaista yksilökohtaista opiskeluhuoltoa, jota toteutetaan monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Yksilökohtaisessa opiskeluhuollossa seurataan ja edistetään oppilaan kokonaisvaltaista terveyttä, hyvinvointia, osallisuutta ja oppimista, ehkäistään ongelmia ja tarjotaan varhaista tukea.
Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu aina oppilaan sekä tarvittaessa huoltajan suostumukseen. Oppilaan osallisuus ja mielipiteet otetaan huomioon toimenpiteissä ja ratkaisuissa hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Yksilökohtaisessa työssä noudatetaan tietojen luovuttamista, saamista ja salassapitoa koskevia säännöksiä. Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan
- oppilaan ohjaaminen opiskeluhuoltopalveluihin (kouluterveydenhuolto, kuraattori- ja psykologipalvelut)
Hyvinvointialue (Pirha) järjestää opiskeluhuoltopalvelut. Oppilas voi hakeutua itse opiskeluhuollonpalveluihin, hänen huoltajansa voi ottaa kuraattoriin, psykologiin ja kouluterveydenhuoltoon yhteyttä ja pyytää palveluita lapselleen, palveluiden piiriin voidaan myös ohjata yksilökohtaisen monialaisen palaverin pohjalta.
- yksittäisen oppilaan tueksi koottavan monialaisen asiantuntijaryhmän kokoaminen, suostumuksen hankkiminen ja työskentelyyn osallistuminen
Yksittäisen oppilaan tai tietyn oppilasryhmän tuen tarpeen selvittämiseen ja opiskeluhuoltopalvelujen järjestämiseen liittyvät asiat käsitellään yksilökohtaisessa asiantuntijaryhmässä. Asian käsittelyyn voi osallistua tarvittavia opiskeluhuollon yhteistyötahoja tai oppilaan läheisiä. Ryhmän jäsenillä on lisäksi oikeus pyytää neuvoa oppilaan asiassa tarpeellisiksi katsomiltaan asiantuntijoilta. Yksilökohtaiseen asiantuntijaryhmään voidaan nimetä asiantuntijoita jäseneksi vain oppilaan, tai, ellei hänellä ole edellytyksiä arvioida annettavan suostumuksen merkitystä, hänen huoltajansa suostumuksella. Yksilökohtainen asiantuntijaryhmä nimeää keskuudestaan vastuuhenkilön. Ryhmän kokoaa se opiskeluhuollon tai koulun henkilökunnan edustaja, jolle asian selvittäminen työtehtävien perusteella kuuluu. Oppilaan tai huoltajan suostumus pyydetään aina yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella. Suostumus voidaan pyytää suullisesti siinä vaiheessa, kun aletaan koota yksilökohtaista asiantuntijaryhmää ja sen jäseniä. Suullinen suostumus vahvistetaan kirjallisesti ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Jos yksilökohtaisen asiantuntijaryhmän kokoonpanoon tulee myöhemmin muutoksia, tehdään niistä merkintä lomakkeeseen. Suostumuslomake arkistoidaan opiskeluhuoltokertomuksen yhteyteen.
- opiskeluhuoltokertomusten laatiminen, säilytys ja vastuuhenkilön nimeäminen opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltorekisterille
Yksittäistä oppilasta koskevan asian käsittelystä yksilökohtaisessa asiantuntijaryhmässä laaditaan opiskeluhuoltokertomus. Ryhmän vastuuhenkilö kirjaa ryhmän toimintatavoitteiden kannalta välttämättömät tiedot opiskeluhuoltokertomukseen. Opiskeluhuoltokertomukset sekä muut opiskeluhuollon tehtävissä laaditut tai saadut yksittäistä oppilasta koskevat asiakirjat tallennetaan opiskeluhuoltorekisteriin. Rekisterin vastuuhenkilö on tulosyksikkötasolla Yhteiskoulun ja Lukion rehtori ja koulun tasolla koulun johtaja tai rehtori. Opiskeluhuoltorekisteriin tallennetut tiedot, jotka koskevat yksittäistä oppilasta, ovat salassa pidettäviä. Paperiset versiot oppilashuoltokertomuksista arkistoidaan koulun arkistoon. Arkisto on paloturvallinen lukittu tila / arkistokaappi ja vain tietoja työn takia tarvitsevalla tulee olla pääsy ko. asiakirjoihin.
- tarvittavan opiskeluhuollon järjestäminen kurinpitotoimen tai oppilaan opetukseen osallistumisen epäämisen yhteydessä
Asia määritelty perusopetuslaissa, koulujen järjestyssäännöissä ja kurinpidollisissa ohjeistuksissa. LIITTEET 2 ja 3.
- opettajan laajaan terveystarkastukseen luokilla 1, 5 ja 8 antaman oppilaan selviytymistä ja hyvinvointia kuvaavan arvion toimintakäytänteet (ml. suostumuksen hankkiminen) koulussa
Kouluterveydenhuollon laajat terveystarkastukset järjestetään luokilla 1, 5 ja 8. ”Oppilaan oppiminen ja hyvinvointi koulussa”-lomakkeella luokanopettaja tai luokanohjaaja antaa kouluterveydenhuoltoon oman näkemyksensä oppilaan tilanteesta koulussa. 1. ja 5. luokalla tarvitaan huoltajan suostumus lomakkeen tietojen siirtämiseksi kouluterveydenhuoltoon. 8. luokalla huoltajan suostumuksen lisäksi tarvitaan oppilaan suostumus tietojen siirtämiseksi.
Terveydenhoitaja välittää lomakkeet kotiin suostumuksen saamiseksi muiden esitietokaavakkeiden kanssa. Lomakkeen palautuskäytännöt sovittavissa koulukohtaisesti. Mikäli suostumusta ei ole saatu lomaketta ei toimiteta opettajalle täytettäväksi. Tällaisessa tilanteessa voidaan kuitenkin opetuksen järjestämisen kannalta välttämätöntä tietoa siirtää siten, kuin perusopetuslaki (40 §) mahdollistaa. Opettajan täyttämät lomakkeet palautuvat kouluterveydenhuoltoon ennen tarkastusten alkua.
Tarkastuksen lopuksi kouluterveydenhuollon toimija keskustelee huoltajan ja oppilaan kanssa siitä, onko tarkastuksessa tullut esiin asioita, joista opettajankin olisi hyvä tietää.
- oppilaan koulupäivän aikaisen eritysruokavalion tai lääkityksen ilmoittamisen käytänteet
Punkalaitumen perusopetuksessa ruokapalveluita tuottaa Arkea. Erityisruokavalioita on mahdollisuus saada, mikäli oppilaan terveydentila tai eettinen vakaumus sitä edellyttävät. Osaan erityisruokavalioita riittää oma ilmoitus. Pääsääntöisesti tarvitaan terveydenhuollon todistus, jotta erityisruokavalioita on mahdollisuus saada.
Oppilaan tarvitseman lääkityksen sekä hoidon tukemisesta koulussa sovitaan tapauskohtaisesti opiskelijan ja huoltajan kanssa.
- opiskeluhuollon sairaanhoitopalveluiden järjestämistapa ja ohjaus niihin hakeutumiseksi
Punkalaitumella sairaanhoitopalveluiden tuottamisesta vastaa hyvinvointialue ja sairaanhoitopalveluita järjestetään terveysasemilla/sairaaloissa.
Terveydenhoitaja tekee ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja hoidon tarpeen arviointia. Terveydenhoitaja ohjaa tarvittaessa oppilasta sairaanhoitopalveluiden piiriin.
- Yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän perheidensä sekä koulussa työskentelevien ja muiden oppilaiden hyvinvointia tukevien tahojen kanssa
Opiskeluhuolto on kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien ja opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisten yhteinen tehtävä. Oppilaiden, huoltajien, opetustoimen henkilöstön ja opiskeluhuoltopalvelujen työntekijöiden sekä yhteistyötahojen osallisuus opiskeluhuollon toimintatapojen suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa on opiskeluhuollossa keskeistä. Tämä edellyttää yhteisiä toimintatapoja ja erityisesti opetuksen järjestäjän ja hyvinvointialueen yhteistyötä.
Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan
- oppilaiden, huoltajien, opetustoimen henkilöstön ja opiskeluhuoltopalvelujen osallisuus opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen ja yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttamiseen
Suunnitelma on tehty yhteistyössä koulun henkilöstön ja hyvinvointialueen työntekijöiden (kuraattori, terveydenhoitaja, psykologi) kanssa.
Koulun henkilöstöä, oppilaita ja huoltajia kannustetaan yhteistyöhön opiskeluhuollossa. Henkilöstöä kuullaan kokouksissa ja muissa palavereissa. Oppilaita kannustetaan osallistumaan koulun toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen.
Punkalaitumen peruskouluissa on oppilaskuntia ohjaavat opettajat ja oppilaskunnan hallitukset kokoontuvat säännöllisesti.
- koulun opetus- ja muun henkilöstön perehdytys ja osaamisen varmistaminen yhteisöllisessä työssä
Suunnitelma on käyty läpi henkilöstön kanssa. Tulevat uudet työntekijät perehdytetään suunnitelmaan.
- opiskeluhuollon moniammatillinen yhteistyö tehostetun ja erityisen tuen, joustavan perusopetuksen ja sairaalaopetuksen yhteydessä
YLEINEN TUKI
Tarkoitettu kaikille oppilaille ja on osa kaikkea kasvatusta ja opetusta. Tehtävänä on oppilaan tukeminen tavoitteiden saavuttamiseksi yleisopetuksen ryhmässä. Luokanopettaja/aineenopettaja tukee ja arvioi oppilaita omassa opetusryhmässään, hyödyntäen jokaisen oppilaan voimavaroja ja oppilaiden välistä vuorovaikutusta. Säännöllisten perustaitojen arviointien ja varhaisen tuen tarpeen tunnistamisen avulla luokanopettaja/aineenopettaja aloittaa tukitoimien toteuttamisen, tarvittaessa erityisopettajaa konsultoiden. Luokassa tapahtuvaa tukemista ovat eriyttäminen, kuten erilaisten oppimateriaalien (E-tai oma kirjat) ja työtapojen käyttö; tukiopetus, samanaikaisopetus, joustavat ryhmittelyt, koulunkäynnin ohjaajan tuki. Luokanopettajan/aineenopettajan tuen rinnalla voidaan käyttää erityisopettajan osa-aikaista tukea, joko samanaikaisopetuksena tai pienemmässä ryhmässä tapahtuvana opetuksena (lyhytaikainen tuki). Yleisessä tuessa luokanopettaja/aineenopettaja voi kirjata oppilaalle pedagogisen arvion ja/tai oppimissuunnitelman
TEHOSTETTU TUKI
Tarkoitettu oppilaille, jotka tarvitsevat jatkuvampaa, monipuolisempaa ja yksilöllisempää tukea koulunkäynnissä (yleiset tukitoimet eivät riitä). Luokanopettaja/aineenopettaja (yhteistyössä erityisopettajan kanssa) laatii pedagogisen arvion oppilaan tarvitsemasta tuesta tehostettua tukea varten; yhteistyötä tehdään oppilaan huoltajien ja opiskeluhuollon kanssa. Tehostetun tuen alkaessa oppilaalle laaditaan pedagogiseen arvioon perustuva oppimissuunnitelma luokanopettajan/aineenopettajan ja erityisopettajan yhteistyönä. Tukimuodot ovat samat kuin yleisessä tuessa, mutta tukeminen on säännöllisempää ja taitojen kehittymistä seurataan ja arvioidaan tarkemmin. Luokanopettajan/aineenopettajan tuen rinnalla voidaan käyttää erityisopettajan osa-aikaista tukea, joko samanaikaisopetuksena tai pienemmässä ryhmässä tapahtuvana opetuksena (säännöllinen tuki). Tukitoimien riittävyyttä seurataan säännöllisesti ja niiden perusteella määritellään tuen vähentäminen, jatkaminen tai lisääminen -> tukitoimien muuttuessa laaditaan oppilaalle uusi pedagoginen arvio ja oppimissuunnitelma. Jos tehostettu tuki ei riitä, kokoontuu moniammatillinen oppilashuoltoryhmä keskustelemaan tarvittavan lisätuen määrästä yhdessä huoltajien kanssa.
ERITYINEN TUKI
Tarkoitettu oppilaille, joilla on pidennetty oppivelvollisuus tai yksilöllistettyjä tavoitteita oppiaineissa, lisäksi oppilaalla voi olla myös muuta koulunkäynnin tukea. Erityisopettaja laatii yhteistyössä muiden oppilasta opettavien opettajien sekä oppilashuollon kanssa pedagogisen selvityksen ja suosituksen erityisen tuen päätökseen (tarvittaessa myös muita asiantuntijalausuntoja) -> kunnan johtosäännön mukainen hallintopäätös erityisestä tuesta. Erityisen tuen päätöksen jälkeen oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). HOJKS tarkistetaan tarvittaessa, mutta vähintään kerran lukuvuodessa. Tukimuodot ovat samat kuin yleisessä ja tehostetussa tuessa, mutta erityisopettaja vastaa yksilöllistettyjen oppiaineiden opetuksesta ja arvioinnista sekä muusta koulunkäynnin tuesta. Erityisen tuen päätös tarkistetaan tuen tarpeen muuttuessa sekä 2. vuosiluokan jälkeen ja ennen 7. luokalle siirtymistä.
- yhteistyö muiden oppilaiden hyvinvointia tukevien tahojen kanssa kuten nuorisotoimi, lastensuojelu, erikoissairaanhoito ja poliisi
Kunnan nuoristoimi on vahvasti mukana yhteisöllisessä opiskeluhuollossa. Nuoristoimi järjestää vuosittain erilaisia hyvinvointiin ja valistuksiin liittyviä tapahtumia. Lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon kanssa tehdään tarvittaessa yhteistyötä yksilöllisessä opiskeluhuollossa. Poliisin kanssa yhteistyötä tehdään mahdollisissa rikosasioissa ja he ovat mukana tarvittaessa valistustyössä.
- yhteisöllisen ja yksilökohtaisen opiskeluhuollon periaatteista ja toiminnasta tiedottaminen oppilaille, huoltajille, henkilöstölle ja yhteistyötahoille
Suunnitelma käydään läpi oppilaiden kanssa luokanopettajan/luokanohjaajan toimesta lukuvuoden alkaessa. Lisäksi suunnitelma on nähtävillä koulun www-sivuilla oppilaille, huoltajille ja muille yhteistyötahoille.