2.8 Paikallisesti päätettävät asiat

Paikallisesti päätettävät asiat

Varhaiskasvatus on yhteiskunnallinen palvelu, jolla on monia tehtäviä. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on edistää lasten kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista yhteistyössä vanhempien kanssa. Varhaiskasvatus on lasten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävää ja syrjäytymistä ehkäisevää palvelua. Varhaiskasvatuksessa opitut tiedot ja taidot vahvistavat lasten osallisuutta sekä aktiivista toimijuutta yhteiskunnassa. Lisäksi varhaiskasvatus tukee huoltajia kasvatustyössä sekä mahdollistaa heidän osallistumistaan työelämään ja opiskeluun.

Luvussa 2 päätetään mitä varhaiskasvatuksen tehtävät ja yleiset tavoitteet merkitsevät, ja miten varhaiskasvatukselle asetettujen tavoitteiden toteutumisesta huolehditaan eri toimintamuodoissa.

  • Varhaiskasvatus järjestetään Punkalaitumen kunnan omana toimintana päiväkodissa japerhepäivähoidossa. Vuorohoito on keskitetty päiväkotiin. Perhepäivähoitoa tarjotaan lähinnä normaalihoitoaikoja tarvitseville. Perhepäivähoidon varahoito hoidetaan päiväkodissa. Varhaiskasvatukseen voi hakea pitkin vuotta, mutta keskitetty yleinen haku on kerran vuodessa keväällä. Kunnan on lain mukaan osoitettava lapselle hoitopaikka 4 kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä. Mikäli varhaiskasvatuksen tarve johtuu vanhempien työllistymisestä, opinnoista tai esim. muutosta toisesta kunnasta eikä tarpeen alkamisajankohta ole ollut ennakoitavissa, hoitopaikkaa pitää hakea niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan. Vanhempien toiveet hoitomuodosta ja -paikasta otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon.

 

  • Varhaiskasvatus toimii yhteisesti sovittujen toimintaperiatteiden mukaisesti (laatukäsikirja). Yhteistyötä pidetään yllä henkilöstön yhteisillä palavereilla, yhteisillä koulutuksilla ja henkilökohtaisten kontaktien kautta. Lasten yhteistoimintaa ylläpidetään kaikkien toimintamuotojen yhteisillä tapahtumilla ja esim. liikunta- ja kulttuuripäivillä.

 

  • Hoidon alkaessa perhe käy tutustumassa hoitopaikkaan. Yhteisesti tehtävässä hoitosopimuksessa kirjataan lapsen perustiedot ja hoidon pääperiaatteet. Jokaiselle lapselle laaditaan henkilökohtainen vasu yhdessä vanhempien kanssa. Suunnitelma päivitetään vähintään kerran vuodessa, tarvittaessa useamminkin.

    Lapsen erityisen tuen tarve huomioidaan ja kirjataan lapsen henkilökohtaiseen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Varhaiskasvatuksessa on käytettävissä erityisopettajan asiantuntijuus. Vasun tekemiseen voivat osallistua mahdolliset muut lasta hoitavat yhteistyötahot. Tätä suunnitelmia päivitetään sovitusti vähintään kerran vuodessa.

    Lapsen hoitopaikan vaihtuessa tai lapsen siirtyessä esiopetukseen tiedot lapsista siirretään yhteisissä siirtopalavereissa.

 

  • Punkalaitumen varhaiskasvatuksen arvot perustuvat valtakunnallisiin arvoperusteihin. Paikallisesti korostamme seuraavia asioita:
    • Turvallisuus: lapsella on turvallinen hoitopaikka, johon lapset ja vanhemmat voivat luottaa, lapsella on hoidossa hyvä olla
    • Leikki: lapsella on mahdollisuus ja tilaisuus leikkimiseen ja sen kautta oppimiseen ikätasonsa mukaisesti
    • Välittäminen ja läheisyys: lapsi saa olla omana persoonanaan tietoineen ja taitoineen, hänestä välitetään ja häntä huomioidaan yksilönä
    • Oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus: ketään ei koroteta muiden yläpuolelle, samat oikeudet, velvollisuudet ja säännöt koskevat kaikkia
    • Omatoimisuuden tukeminen: lapsi opettelee arjen taitoja kuten pukeutumista, ruokailutapoja sekä henkilökohtaisesta hygieniasta ja omista tavaroista huolehtimista ja oppii toimimaan yhteisön aktiivisena jäsenenä

 

  • Varhaiskasvatuksessa korostetaan lasta aktiivisena toimijana. Lapsi kasvaa, kehittyy ja oppii vuorovaikutuksessa muiden ihmisten ja lähiympäristön kanssa. Toiminnassa otetaan huomioon, että lapset oppivat leikkien, liikkuen, havainnoiden, erilaisia työtehtäviä tehden ja itseään ilmaisten.

 

  • Varhaiskasvatus toteutuu henkilöstön, lasten ja ympäristön vuorovaikutuksessa, jossa kasvatus, opetus ja hoito muodostavat eheän kokonaisuuden. Pedagoginen toiminta toteutetaan henkilöstön moniammatillisena yhteistyönä. Henkilöstön yhteisiin pedagogisiin näkemyksiin ja toimintoihin pyritään suunnitellulla tiimityöllä, erityisopettajan konsultoinneilla ja esimiehen ohjauksella.

 

  • Lasten kasvatuksessa ja opetuksessa annetaan tilaa ihmettelylle, oivaltamiselle ja oppimisen ilolle. Leikin merkitystä oppimisessa korostetaan. Lapsia kannustetaan kyselemään ja kyseenalaistamaan ja ratkaisemaan ongelmia. Erityisesti Punkalaitumella otetaan huomioon kulttuurinen moninaisuus. Henkilöstö toimii mallina erilaisten kulttuurien myönteisessä kohtaamisessa. Lapsia ohjataan suvaitsevaisuuteen ja myönteiseen suhtautumiseen erilaisia ihmisiä kohtaan. Lapsi opettelee arjen taitoja ja oppii toimimaan yhteisön aktiivisena jäsenenä. Lasten monilukutaitojen sekä tieto- ja viestintäteknologian osaamisen kehittymistä tuetaan.

 

  • Varhaiskasvatuksessa kokonaisuudessaan noudatetaan yhteisiä sovittuja toimintaperiaatteita ja käytäntöjä. Varhaiskasvatuksen lapsiryhmissä korostuvat pedagogisten taitojen oppiminen, toisten huomioonottaminen, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot.