4.4 Opiskeluhuolto
Punkalaidun LOPS
Kouluterveydenhoitaja
Kouluterveydenhuollon tehtäviä ovat muun muassa ennaltaehkäisevä terveydenhoito, oppilaan kasvun, kehityksen ja kokonaisterveydentilan seuranta ja tukeminen. Tässä tärkeimpänä toimintamuotona ovat terveystarkastukset, joita tehdään vuosittain oppilaille. Terveydenhoitajalle on myös varattu joka koulupäivään aikaa, jolloin oppilaat voivat tulla itse kysymään erilaisista asioistaan; ajan voi varata puhelimitse, sähköpostilla tai Wilma-viestillä. Myös oppilaan vanhemmat voivat ottaa yhteyttä samaan tapaan huolen herätessä.
Koulukuraattori
Koulukuraattori on koulun sosiaalityöntekijä. Koulun sosiaalityöntekijän työn tavoitteena on tukea lapsen ja nuoren hyvinvointia, koulunkäyntiä sekä auttaa erilaisissa ongelmatilanteissa. Työn painopisteenä on koulussa esiin tulevien vaikeuksien havaitseminen ja varhainen puuttuminen, mutta koulun sosiaalityöntekijän luokse voi tulla ja häneen voi ottaa yhteyttä aina, kun jokin asia askarruttaa. Kuraattoripalvelut tuottaa koululle Sastamalan kaupunki SOTESI-yhteistyön kautta.
Koulun sosiaalityöntekijä työskentelee yhdessä oppilaiden, perheiden ja koulun henkilökunnan kanssa. Keskustelut koulun sosiaalityöntekijän kanssa ovat luottamuksellisia, ja hänellä on vaitiolovelvollisuus.
Oppilasaikoja voi varata Wilman kautta, sähköpostitse tai puhelimitse. Ajan voi varata oppilas itse, oppilaan vanhemmat/huoltajat tai koulun henkilökunta..
Koulupsykologi
Koulupsykologi on tavattavissa Punkalaitumella ajanvarauksella. Opiskelija voi itse varata suoraan ajan, tai terveydenhoitaja, vanhemmat tai opettajat voivat varata ajan opiskelijalle. Yhteydenotot voivat tapahtua puhelimitse, Wilman kautta tai sähköpostitse.
4.4 Opiskeluhuolto
Lukion opetussuunnitelman perusteissa käytetään lukiolain mukaisen käsitteen opiskelijahuolto sijasta oppilas- ja opiskelijahuoltolain käsitettä opiskeluhuolto.
Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Opiskeluhuoltoa toteutetaan sekä yhteisöllisenä että yksilökohtaisena opiskeluhuoltona. [Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 2 ja 3 §.]
Lukion opiskeluhuollon kokonaisuuteen sisältyvät koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto sekä opiskeluhuollon palvelut, joita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä opiskeluterveydenhuollon palvelut. Opiskeluhuollon palveluiden järjestämisestä vastaa lähtökohtaisesti oppilaitoksen sijaintikunta. Yksityinen koulutuksen järjestäjä tai valtio koulutuksen järjestäjänä voi päättää järjestää näitä palveluja kokonaan tai osittain omana toimintanaan ja omalla kustannuksellaan. Opiskelijalla on oikeus saada maksutta sellainen opiskeluhuolto, jota koulutukseen osallistuminen edellyttää lukuun ottamatta yli 18-vuotiaiden opiskelijoiden sairaanhoitopalveluja. Opiskelijoille ja heidän huoltajilleen annetaan tietoa opiskelijoiden käytettävissä olevasta opiskeluhuollosta ja opiskelijaa ohjataan hakemaan tarvitsemiaan opiskeluhuollon palveluja. [Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 3, 9 (muutettu lailla 1409/2014) ja 11 §.]
Opiskeluhuolto järjestetään monialaisessa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kanssa siten, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa. Opiskeluhuollossa huolehditaan kaikkien opiskelijoiden mahdollisuudesta osallistua opiskeluhuollon suunnitteluun ja kehittämiseen. Opiskeluhuolto on kaikkien oppilaitoksissa työskentelevien ja opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Ensisijainen vastuu opiskeluyhteisön hyvinvoinnista on oppilaitoksen henkilökunnalla. [Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 3 ja 4 §, lukiolaki 629/1998, 27 § (1268/2013).]