4.2 Ohjaus
Punkalaidun LOPS
Lukion ohjaustoiminta ja sen tavoitteet pohjautuvat valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin. Opiskelijoille annetaan ohjausta heidän tarpeidensa mukaisesti koko henkilöstön toimesta. Ohjausta annetaan kurssimuotoisena, henkilökohtaisena ja pienryhmäohjauksena. Henkilöstön tehtävät on jaoteltu suurin piirtein alla luetellusti.
Rehtori
- johtaa lukion toimintaa
- on päävastuussa tiedottamisesta ja markkinoinnista
- vastaa opiskelijoiden opiskelijaksi ottamisesta
- vastaa muualla suoritettujen opintojen hyväksymisestä
- huolehtii ylioppilastutkintoon ja -kirjoituksiin liittyvien asioiden tiedottamisesta yhteistyössä muiden opettajien kanssa
- huolehtii ylioppilaskirjoitusten käytännön asioista ja valvonnasta
- vastaa lukio-oppaan ja lukuvuositiedotteen laadinnasta
- vastaa opiskelijahuollon järjestämisestä
- huolehtii OPS:n päivittämisestä
Opinto-ohjaaja
- on päävastuussa ohjauksen suunnittelusta, järjestämisestä ja toteuttamisesta
- huolehtii opinto-ohjauksen tuntien järjestämisestä tai pitämisestä
- huolehtii tiedottamisesta opiskelijoille tärkeistä opintoihin ja ammatinvalintaan liittyvistä asioista
- antaa henkilökohtaista ohjausta opiskelijan opiskelun suunnitteluun, etenemiseen, ainevalintoihin, jatko-opintoihin ja uranvalintaan liittyen lukuvuosittain
- huolehtii uranvalintaan ja eri ammatteihin liittyvät vierailut ja tutustumiskäynnit
- auttaa ongelmatilanteissa opiskelijan asioissa yhdessä muiden opettajien ja tarvittaessa opiskelijahuoltoryhmän kanssa
- huolehtii yläkoulun päättöluokkalaisten oppilaiden käytännön asiat lukioon haettaessa
- pitää opiskelijoiden henkilötiedot ja opintosuoritusrekisterin ajan tasalla
- vastaanottaa ja tarkistaa opiskelijoiden uusintakuulustelujen ja ylioppilaskirjoitusten ilmoittautumislomakkeet sekä tiedottaa niistä eteenpäin opettajille
- antaa opiskelijoille tietoja ylioppilaskirjoitusten tuloksista
- hoitaa yhteistyössä rehtorin kanssa ylioppilaskirjoituksiin liittyviä käytännön asioita
- säilyttää ja ottaa vastaan opettajien työssään tarvitsemia asiakirjoja ja tietoja mm. kurssipäiväkirjat, tiedot kurssin itsenäisestä suorittamisesta tai kurssin poisjättämisestä
- antaa opiskelijoiden pyynnöstä erilaisia todistuksia ja muita tarvittavia papereita sekä opiskelijakortin, matka- ja välipalaliput
- opastaa opiskelijoita opintososiaalisten etujen kuten koulumatkatuen ja opintotuen hakemisessa
- avustaa rehtoria ja muita opettajia opiskelijoiden opintojen etenemisen seuraamisessa
- perehdyttää opiskelijat oman aineensa opiskeluun ja opiskelutekniikoihin
- informoi ja valmentaa opiskelijat oman aineensa ylioppilaskokeeseen
- kertoo kurssin alussa kurssin suorittamiseen ja arvosteluun liittyvistä asioista
- seuraa poissaoloja, opintomenestymistä sekä mahdollisia opiskeluvaikeuksia opetettavassa aineessa sekä yhdessä ryhmänohjaajan ja mahdollisesti opinto-ohjaajan kanssa etsii keinoja opiskelijan tukemiseksi
- on tarvittaessa yhteydessä opiskelijahuoltoryhmän henkilöstöön ja opiskelijan huoltajaan oman aineensa osalta
- on mukana opiskelijoiden uusintakuulusteluissa
- selvittää opiskelijoille lukion käytänteitä lukion alkaessa
- haastattelee ensimmäisen lukuvuoden aikana ohjausryhmänsä opiskelijat
- seuraa ryhmänsä opiskelijoiden opintomenestystä, aikataulussa pysymistä, ryhmäytymistä, yleistä hyvinvointia, poissaoloja jne.
- tiedottaa ryhmäänsä kaikista ajankohtaisista asioista ja jakaa jaksotodistukset
- ohjaa ja valvoo ryhmänsä opiskelijoiden toimintaa muissa kuin opiskeluun liittyvissä tilanteissa, kuten ryhmän sosiaaliset suhteet, lukion perinteisissä juhlissa jne.
- pitää yhteyttä huoltajiin ja on tarvittaessa yhteydessä opiskelijahuoltoryhmän henkilöstöön
- järjestää ryhmänsä vanhempainillat
- informoi ryhmäänsä ylioppilaskirjoituksista
Erityisopettaja
- toimii opiskelijoiden tukena opiskeluun ja oppimiseen liittyvissä kysymyksissä tarpeen vaatiessa
- auttaa opiskelijoita oppimisvaikeuksissa
- huolehtii syksyllä kaikkien ensimmäisen vuoden opiskelijoiden lukiseulatestin järjestämisestä ja antaa palautetta saaduista tuloksista
- kirjoittaa tarvittaessa lausunnon lukivaikeudesta
- antaa tietoa ylioppilaskirjoitusten erityisjärjestelyjen hakemisesta ja tarvittavien lausuntojen lähettämisestä
Lukiolaisilla on käytettävissään opiskelijahuoltopalvelut, jotka on kuvattu luvussa 4.4, kts. https://peda.net/punkalaidun/ops-2016/lop2/oojt/4-4-opiskeluhuolto.
Punkalaitumen Yhteiskoulussa järjestetään perusopetuksen päättövaiheessa oleville oppilaille ja heidän huoltajilleen jatko-opintoja koskeva vanhempainilta, jossa Punkalaitumen lukiota esitellään. Lukio-opinnoista kiinnostuneille järjestetään lisäksi tiedotustilaisuus lukio-opinnoista sekä mahdollisuus tutustua lukio-opintoihin ja lukion toimintaan. Myös henkilökohtaista ohjausta järjestetään tarpeen vaatiessa. Vuosittain julkaistaan lukio-opas, jossa koulun käytänteet on esitelty. Lukio-opas jaetaan kaikille lukion aloittaville opiskelijoille. Lukio-oppaan lisäksi opiskelijat saavat ryhmäohjausta ja tarvittaessa henkilökohtaista ohjausta opintojen alkaessa.
Lukion opiskelijoille järjestetään joka toinen vuosi vierailu jatko-opintoa esittelevään tapahtumaan. Tämän lisäksi lukiolla käy opiskelijoiden ammatinvalintaa tukevia vierailijoita.
Huoltajien kanssa tehtävää yhteistyötä on kuvattu luvussa 4.1, kts. https://peda.net/punkalaidun/ops-2016/lop2/oojt/4kjoy.
4.2 Ohjaus
Ohjaustoiminta muodostaa lukion toiminnassa kokonaisuuden, joka tukee opiskelijaa lukio-opintojen eri vaiheissa sekä kehittää hänen valmiuksiaan tehdä koulutusta ja tulevaisuutta koskevia valintoja ja ratkaisuja. Ohjaustoiminta tukee opiskelijoiden hyvinvointia, kasvua ja kehitystä, tarjoaa aineksia itsetuntemuksen ja -ohjautuvuuden lisääntymiseen sekä kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen. Opiskelijoiden yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja toimijuutta kehitetään ja pidetään yllä lukio-opintojen ajan. Ohjauksen avulla edistetään koulutuksen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä ehkäistään syrjäytymistä. Opiskelijoiden opintojen sujumista seurataan ja heidän opintojensa etenemistä tuetaan. Opiskelijoiden opiskelun ja hyvinvoinnin seuraamisesta ja tukemisesta huolehditaan yhteistyössä huoltajien ja opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa.
Ohjaus on lukiokoulutuksen henkilöstön tavoitteellisesti johdettua yhteistä työtä. Opinto-ohjaajalla on päävastuu opinto-ohjauksen käytännön järjestämisestä sekä ohjauksen kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta. Ryhmänohjaaja toimii opiskelijaryhmänsä lähiohjaajana. Aineenopettaja ohjaa opiskelijaa opettamansa aineen opiskelutaidoissa, auttaa häntä kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan ja tukee opiskelijoiden jatko-opintovalmiutta ja työelämätuntemusta oman oppiaineensa osalta. Opiskelija on ohjauksessa aktiivinen ja osallistuva toimija. Jokaista opiskelijaa kunnioitetaan yksilönä, jolla on oikeus ohjaukseen. Ohjausta voidaan järjestää kurssimuotoisena opetuksena, henkilökohtaisena ja pienryhmäohjauksena, vertaisohjauksena sekä näiden yhdistelmänä.
Opiskelijan tulee saada lukio-opintojensa aikana ohjausta opiskelunsa ja valintojensa tueksi. Ohjauksen avulla opiskelija ymmärtää erilaisten lukioaikaisten valintojen vaikutuksen ura- ja jatko-opintomahdollisuuksiinsa. Opiskelijan opiskelutaidot sekä kyky arvioida taitojaan kehittyvät. Häntä tuetaan tunnistamaan vahvuutensa ja kehittymistarpeensa oppijana sekä käyttämään hänelle soveltuvia opiskelumenetelmiä. Opiskelijaa harjaannutetaan omien valintojen suunnitteluun ja tekemiseen sekä vastuuseen valinnoistaan. Tavoitteena on, että opiskelija sisäistää elinikäisen oppimisen merkityksen. Ohjauksessa käsitellään monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti erilaisia jatko-opintoihin ja urasuunnitteluun liittyviä vaihtoehtoja opiskelijan omien suunnitelmien ja valintojen tueksi sekä ohjataan opiskelijaa näihin liittyvässä tiedonhaussa. Opiskelijan lukio-opintojen etenemisen sekä jatko-opintoihin ja työelämään siirtymisen tueksi opiskelija laatii itselleen henkilökohtaisen suunnitelman, joka pitää sisällään opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman. Opiskelija päivittää suunnitelmiaan oppilaitoksen ohjaushenkilöstön tuella.
Ohjauksen merkitys korostuu koulutuksen nivel- ja siirtymävaiheissa. Oppilaitos antaa tietoa lukiokoulutuksesta perusopetuksen oppilaille, heidän huoltajilleen, opinto-ohjaajille ja opettajille sekä tarjoaa heille mahdollisuuksia tutustua opetukseen lukiossa. Lukio-opintonsa aloittavat opiskelijat perehdytetään oppilaitoksen toimintaan sekä opiskelun käytänteisiin. Opiskelijoille järjestetään lukioaikana mahdollisuuksia tutustua sekä työelämään että opiskeluun jatko-opiskelupaikoissa. Jatko-opintoihin siirtymiseen kiinnitetään huomiota lukio-opintojen loppuvaiheessa.
Opiskelijan tulee saada tietoa siitä, mitkä ovat eri toimijoiden tehtävät ohjauksen kokonaisuudessa sekä missä asioissa ja miten opiskelija voi saada heiltä tukea. Osaksi opetussuunnitelmaa laaditaan ohjaussuunnitelma, joka osaltaan toimii koko oppilaitoksen ohjaustyön kehittämisen välineenä. Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi ohjaustoiminta ja sen tavoitteet, ohjaukseen liittyvien tehtävien ja työn jakautuminen lukion koko henkilöstön kesken, ohjaus koulutuksen nivelvaiheissa, kuvaus ohjausta koskevan yhteistyön järjestämisestä keskeisten yhteistyökumppaneiden, kuten jatko-opintopaikkojen, työelämän ja muiden lukion ulkopuolisten tahojen, kanssa. Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi myös huoltajien kanssa tehtävä ohjaukseen liittyvä yhteistyö.