2. Esiopetuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet
2.6 Punkalaitumen esiopetuksen OPS: Paikallisesti päätettävät asiat
ESIOPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN JA TEHTÄVÄ
Punkalaitumella esiopetuksen järjestäjänä on Punkalaitumen kunta. Esiopetus järjestetään koulujen yhteydessä ja esioppilaat ovat koulujen oppilaita. Esiopetusta ohjaavat lainsäädännön ja muiden ohjeiden asettamat velvoitteet.
Esiopetuksen tehtävänä on luoda lapsille perusta elinikäiselle oppimiselle yhdessä päivähoidossa toteutetun varhaiskasvatuksen avulla. Varhaiskasvatusta Punkalaitumella annetaan päiväkodissa, varahoitoyksikössä sekä perhepäivähoidossa. Siirtymävaiheissa päivähoito, esiopetus, koulu, terveydenhuolto sekä sosiaalityö tekevät tiivistä yhteistyötä.
TURVALLISUUS
Punkalaitumen esiopetuksessa pidetään tärkeänä vahvaa yhteisöllisyyden kokemusta. Jokaisen lapsen pitää tuntea olonsa turvalliseksi ja tasavertaiseksi ryhmän jäseneksi. Esiopetuksessa harjoitellaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja myös yhdessä kuraattorin kanssa.
Jos esiopetuksessa on tarvetta kurinpidollisiin toimiin, käytössä on ensisijaisena keinona keskustelu lapsen kanssa ja tarvittaessa otamme yhteyttä vanhempiin. Tarpeen mukaan teemme moniammatillista yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Punkalaitumella esikouluissa panostetaan läsnä olevaan aikuiseen, jotta kiusaamistilanteet tunnistetaan, niihin puututaan ja ne selvitetään heti. Pidämme tärkeänä kiusaamistilanteiden ennaltaehkäisyä tukemalla lasten vertaissuhteita.
OPPIMISKÄSITYS JA ARVOPERUSTA
Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas ja kaikkia lapsia arvostetaan juuri sellaisina kuin he ovat. Lapsilla on oikeus oppia leikkien ja iloita oppimastaan. Lapsi oppii vuorovaikutuksessa muiden lasten sekä aikuisten kanssa. Lapsi oppii arvostamaan omaa työtään ja osallisuuttaan ryhmässä. Myönteinen oppimisympäristö kehittää lapsen itsetuntoa, keskittymistä, kuuntelu- ja keskustelutaitoja sekä oppimista. Aikuisen tehtävänä on luoda edellytykset mieleenpainuville elämyksille ja kokemuksille. Lapset oppivat myös arvioimaan omaa toimintaansa. Lapsia ohjataan hyvään käytökseen.
Uusien tietojen ja taitojen oppimisella pyritään herättämään lapsissa halu oppia lisää ja näin luoda vankka perusta koulun aloittamiselle.
Lapset osallistuvat toiminnan suunnitteluun edellytystensä mukaan. Lasten ja vanhempien toiveita kuunnellaan esiopetuksen toimintaa suunniteltaessa. Yhteistyö huoltajien ja henkilöstön välillä on tärkeä ja luonteva tapa hoitaa asioita. Pulmatilanteisiin puututaan välittömästi ja asiat keskustellaan mahdollisimman pian kuntoon.
LAAJA-ALAISEN OSAAMISEN TAVOITTEET
Esiopetusympäristön on oltava lapselle turvallinen ja myönteinen. Lasta kunnioitetaan ainutlaatuisena yksilönä ja esiopetuksen ilmapiiri sallii kyselemisen ja kyseenalaistamisen. Lapsella on mahdollisuus harjoitella vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja ikäistensä kanssa vertaisryhmässä. Lapsen myönteistä ajattelua tuetaan ja myös suhtautumista tulevaisuuteen ohjataan myönteisellä tavalla.
Lasta opetetaan arvostamaan ja kunnioittamaan erilaisuutta. Lasta ohjataan ja kannustetaan edellytystensä mukaan huolehtimaan itsestään ja toisista. Lasta kannustetaan monilukutaitoon ja edistetään lapsen tieto- ja viestintäteknologista osaamista. Lapselle annetaan mahdollisuus hankkia tietoa erilaisin häntä kiinnostavin tavoin (pelit, leikit jne).
Oppimissisältöjä enemmän lapsen oppimiseen vaikuttaa se, miten esiopetuksessa työskennellään, millaiseksi oppimisympäristö luodaan sekä miten lasten oppimista ja hyvinvointia tuetaan. Tavoitteiden toteutumista arvioidaan mm. huoltajilta kerätyn palautteen avulla, asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksilla ja vanhempaintapaamisissa esille tulleiden asioiden kautta. Lisäksi toimintaa arvioidaan päivittäin lapsilta saadun suoran palautteen avulla.