Sähköiset kielten kokeet

Teksti

Kielten digitaalinen koe

kielten sähköiset kokeet :
kokelas voi valita, missä järjestyksessä hän suorittaa koetehtävät ja hän voi palata myös kaikkiin vastauksiinsa.
  • Kokelas käynnistää itse kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien äänitteet ja videot. Tehtävät voivat sijaita kokeessa erillään toisistaan. Äänitteiden kuuntelukerrat on rajoitettu, mutta tutustumis- ja vastausajan pituuden kokelas saa päättää itse. Kokeessa voi olla myös vain kerran kuultavia osuuksia.
  • Videotehtävissä kokelas voi tauottaa ja kelata videota taaksepäin eikä katselukertoja ole rajoitettu. Tehtävän suorittamiseen tarvittava ohjeistus annetaan tehtävän yhteydessä. Ohjeistuksessa vastauksen sanamäärä voi olla rajoitettu.
  • Avokysymysten vastausten tulee olla lyhyitä ja ytimekkäitä. Ylipitkät vastaukset voivat edelleen johtaa pistevähennyksiin.
  • Kokelas voi käyttää kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien tekemiseen haluamansa ajan, mutta tehtävät laaditaan siten, että niiden yhteenlaskettu arvioitu suoritusaika on noin yksi tunti.
  • Jos kokeeseen sisältyy kuullun ymmärtämistä mittaavia tehtäviä, kokelaan on jätettävä arvosteltavaksi suoritus kuullunymmärtämisen tehtäväkokonaisuudesta sekä lisäksi suoritus ainakin yhtä muuta osa-aluetta mittaavasta tehtäväkokonaisuudesta, jotta suoritus olisi hyväksytty.
  • Pitkän, keskipitkän ja lyhyen oppimäärän kirjoitelmat:

     Keväästä 2018 lähtien digitaalisen kielikokeen kirjoitustehtävän vastaukseen ei enää merkitä otsikon numeroa eikä sanamäärää. Kullekin kirjoitustehtävälle on oma vastauskenttänsä. Pitkässä oppimäärässä valitaan edelleen vain yksi kirjoitustehtävä, josta vastaus annetaan, lyhyessä ja keskipitkässä kaksi. Muiden kirjoitustehtävien kenttiin ei kannata tehdä mitään merkintöjä, sillä voimassa on edelleen se sääntö, että vähiten pisteitä antava suoritus otetaan huomioon.

    Koejärjestelmä laskee merkkimäärän ja sanamäärän. Kirjoitustehtävän enimmäispituus ilmoitetaan ohjeessa merkkeinä. Merkkimäärät vastaavat aikaisempia sanamäärärajoituksia. Merkkimäärään ei lasketa välilyöntejä eikä rivinvaihtoja, sen sijaan alun ja lopun tervehdykset yms. lisäävät merkkejä. Merkkimäärälaskuri laskee kaikki vastauskenttään kirjoitetut merkit. Tehtävänanto kannattaa lukea tarkkaan. Siitä käy ilmi, pitääkö suoritus otsikoida tai pitääkö siihen liittää esim. yhteystietoja.