Porin kaupunki
Käsityön opetuksen järjestäminen vuosiluokalla 7
Käsityön opetus järjestetään jaksotettuna niin, että niissä vaihtelevat suunnittelu, tekniikoiden harjoittelu, oppilaiden valitsemien töiden tekeminen ja dokumentointi. Jaksotus voidaan toteuttaa eri tavoin riippuen mm. opetustiloista ja opetusryhmän koosta. Opetus tulee järjestää siten, että kaikkien oppilaiden kanssa toteutetaan tavoitteet ja sisällöt sekä harjoitellaan opetussuunnitelmassa mainittuja tekniikoita ja menetelmiä, jotta oppilas voidaan arvioida käsityön päättöarvioinnin kriteereiden mukaisesti. Oppilaita ohjataan valitsemaan monimateriaalisia töitä omien kiinnostuksen kohteiden mukaisesti.
VUOSILUOKKA: 7
TUNTIMÄÄRÄ: 3 TUNTIA
Opetuksen tavoite |
Tavoitteen täsmentäminen |
T1 ohjata oppilasta suunnittelemaan työskentelyään sekä ideoimaan, tutkimaan ja kokeilemaan yritteliäästi |
Oppilas
|
T2 ohjata oppilasta asettamaan käsityöhön omia oppimisen ja työskentelyn tavoitteita sekä toteuttamaan niiden perusteella kokonainen käsityöprosessi ja arvioimaan oppimistaan |
Oppilas
|
T3 opastaa oppilasta tutustumaan ja käyttämään monipuolisesti erilaisia työvälineitä, materiaaleja ja tarkoituksenmukaisia työtapoja sekä kehittämään innovaatioita |
Oppilas
|
T4 ohjata oppilasta käyttämään sujuvasti käsityön käsitteitä, merkkejä ja symboleja sekä vahvistamaan visuaalista, materiaalista ja teknologista ilmaisuaan |
Oppilas
|
T5 ohjata oppilasta havainnoimaan, ennakoimaan ja reagoimaan työtilanteisiin liittyviin riskitekijöihin ja toimimaan turvallisesti käsityöprosessissa |
Oppilas
|
T6 ohjata oppilasta käyttämään tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia käsityön suunnittelussa, valmistuksessa ja dokumentoinnissa, sekä yhteisöllisen tiedon tuottamisessa ja jakamisessa |
Oppilas
|
T7 ohjata oppilasta tuntemaan käsityön, kädentaitojen ja teknologisen kehityksen merkitys omassa elämässään, yhteiskunnassa, yrittäjyydessä ja muussa työelämässä |
Oppilas
|
T8 ohjata oppilasta taloudelliseen ajatteluun ja kehittämään käsityöprosessiin liittyviä valintoja, jotka edistävät kestävää elämäntapaa |
Oppilas ymmärtää taloudellista ajattelua ja käsityöprosessiin liittyviä valintoja, jotka edistävät kestävää elämäntapaa, sekä ottaa nämä huomioon omassa työskentelyssään. |
Sisällöt 7. vuosiluokalla
S1 Innovointi
- Laaditaan tehtävänannon pohjalta suunnitelma tuotteesta, työskentelyjärjestyksestä ja aikataulusta ja valmistetaan tuote oman suunnitelman pohjalta. Dokumentoidaan käsityöprosessi kuvaamalla tai kirjoittamalla.
- Tarjotaan avoimia tuotesuunnittelutehtäviä, joissa itse keksitään ratkaisuja tuotteen muotoon, rakenteeseen ja toimintaan ottaen huomioon resurssit (aika, taidot, materiaalit, työvälineet, työturvallisuus, kustannukset).
- Kannustetaan persoonallisiin, innostaviin ratkaisuihin tehtävän käsittelyssä.
- Kannustetaan yhdistelemään ennakkoluulottomasti erilaisia kulttuurillisia näkökulmia uutta näkemystä ja innovaatioita synnyttäen.
- Innovoidaan ja työskennellään pitkäjänteisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Kehitytään tuotesuunnittelussa ja pohditaan suunnittelutaitojen sovellettavuutta muilla elämänaloilla.
S2 Muotoilu
- Tutustutaan tuotteen funktioon käsitteenä sekä tuotteen ominaisuuksiin, kuten toimivuuteen, ilmaisevuuteen ja esteettisyyteen.
- Suunnitellaan tuote yhdessä ja pohditaan eri vaihtoehtojen toimivuutta.
S3 Kokeilu
- Kannustetaan kokeilemaan omien kokemusten pohjalta sekä omia kokemuksia kasvattaen työvälineitä ja materiaaleja vapaasti, turvallisuusnäkökulmat huomioiden.
- Opiskellaan suunnitteluohjelman käyttämistä oman tuotteen suunnittelussa.
- Toimitaan ryhmässä tietoa jakaen ja yhdistellen.
S4 Dokumentointi ja arviointi
- Tutustutaan erilaisiin menetelmiin havainnollistaa omia ideoita ja suunnitelmia.
- Tehdään suunnittelu- ja työskentelyprosessista sekä tuotteesta raportti, joka sisältää esimerkiksi kuvia, videota ja kirjallisen selostuksen työskentelyvaiheista. Arvioidaan omaa oppimista.
- Ymmärretään käsityön merkitys yksilön hyvinvoinnille.
- Ymmärretään kokonaisen käsityöprosessin positiiviset vaikutukset yksilön kehitykselle: tuotteen ja prosessin suunnittelutaidot, valmistus- ja arviointitaidot, hienomotoriset taidot sekä niiden tarpeellisuus arki- ja työelämässä.
- Tunnistetaan itsessä käsityön osa-alueiden vahvuudet ja kehittämiskohteet.
S5 Tekeminen
- Tutustutaan käsityössä käytettävän materiaalin syntymiseen, jalostamiseen, käyttöön sekä kierrättämiseen ja käytöstä poistamiseen kiinnittäen huomiota ekologiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen kestävyyteen.
- Perehdytään puun, muovien, metallien sekä teknisten tekstiilien ominaisuuksiin.
- Harjoitellaan puun, metallien ja muovien muokkaamista leikkaavalla, lastuavalla ja muovaavalla menetelmällä.
- Perehdytään kankaiden (kudokset, neulokset, kuitukankaat) ja lankojen ominaisuuksiin. Tutustutaan synteettisten kuitujen valmistukseen ja ominaisuuksiin.
- Harjoitellaan pukeutumiseen liittyvän tekstiilin (vaate tai asuste) valmistamista ompelemalla perehtyen syvällisemmin ompelukoneisiin ja saumureihin sekä tekstiileihin liittyviin mittataulukoihin.
- Harjoitellaan silmukkarakenteisen tekstiilin valmistamista langoista (neulominen, virkkaaminen, koukkuaminen tai näiden yhdistelmät ja/tai sovellukset) sekä perehdytään tekniikoihin liittyviin työvälineisiin.
- Käytetään suunnitelman ohjaamana tarkoituksenmukaisia muita materiaaleja tuotteen valmistamisessa sekä perehdytään materiaalien ominaisuuksiin ja työstöön.
- Perehdytään elektroniikan komponentteihin, niiden symboleihin sekä toimintaan. Tutustutaan piirikaavioihin sekä sähkön ominaisuuksiin.
- Tutustutaan automaatioprosessin periaatteisiin ja harjoitellaan mahdollisuuksien mukaan jonkin ohjelmointikielen peruskomentoja.
- Tutustutaan kemikaaleissa oleviin merkintöihin sekä opiskellaan erilaisten käsityössä käytettävien kemikaalien (värjäys, pintakäsittely, piirilevyn valmistus, liimat, ohenteet) ominaisuuksia.
- Tutustutaan tekstiilituotteen kaavan kuositteluun sekä kaavoituksen symboliikkaan.
- Perehdytään koneiden ja laitteiden toimintaan ja turvalliseen käyttämiseen sekä erilaisten kemikaalien ominaisuuksiin.
- Tutustutaan mahdollisuuksien mukaan tietokoneella ohjatun työstövälineen toimintaan ja ohjelmoidaan se valmistamaan itse suunniteltuja tuotteita.
- Tutustutaan mahdollisuuksien mukaan hitsaus- ja juotostekniikoihin.
S6 Työturvallisuus
- Tutustutaan työskentelymenetelmiin ja suunnitellaan työvaiheet omaan taitotasoon sopiviksi.
- Opiskellaan varoitus-, kielto- ja ohjekyltteihin liittyviä sisältöjä.
S7 Yrittäjämäinen oppiminen
- Tutustutaan lähialueen elinkeinoelämään ja ammatteihin.
- Pohditaan yrittäjyyden periaatteita ja yritysten toimintaa kestävän elämäntavan näkökulmasta.
S8 Tiedostaminen ja osallistuminen
- Oppilasta kannustetaan itsenäisesti tutustumaan erilaisiin käsityötaitoihin ja käsityön mahdollisuuksiin: käsityöblogit, sosiaalisen media, näyttely-, yritys- ja museovierailut, vierailevat taitajat koululla.
- Vahvistetaan tietoista toimintaa ja osallistumisesta. Esitetään omia ja ryhmän käsityötaitoja näyttelyin tai sosiaalisen median avulla.
Laaja-alainen osaaminen oppiaineessa
L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Käsityössä oppilailla on aktiivinen rooli oppimisprosessin suunnittelussa. Häntä rohkaistaan asettamaan oppimiselleen tavoitteita, suunnittelemaan työnsä ja työskentelynsä etenemistä. Prosessin päätteeksi hän arvioi sekä lopputuloksen että työskentelynsä onnistumista. Opettajan tehtävänä on kannustaa oppilasta luottamaan itseensä, näkemyksiinsä sekä rohkaista oppilasta soveltamaan koulun ulkopuolella oppimiaan käsityötaitoja koulutyössä.
Oppilaan omat ideat, kuvittelukyky, uuden oivaltaminen, ennakkoluuloton luovien ratkaisujen löytäminen sekä vaihtoehtojen näkeminen yksin ja yhdessä toisten oppilaiden kanssa, ovat käsityössä keskeisessä asemassa.
Käsityötunneilla itsenäiset ja yhteiset ongelmanratkaisutehtävät kehittävät oppilaan ajatteluntaitoja, syventävät eettistä ja esteettistä ajattelua sekä lisäävät oppilaan kykyä argumentoida ja perustella näkemyksiään.
Käsityö on luonteeltaan kokeilevaa ja toiminnallista, mitä voidaan hyödyntää myös oppiainerajat ylittävässä työskentelyssä.
Oppilasta autetaan ottamaan selvää käsityöalan jatko-opintomahdollisuuksista ja huomioimaan perustellusti omat taipumuksensa valintoja tehdessään.
L2 Kulttuurinen osaaminen‚ vuorovaikutus ja ilmaisu
Oppilasta rohkaistaan luovaan toimintaan. Kulttuurien monimuotoisuutta käytetään rikastuttamaan opetusta kaikissa käsityöprosessin vaiheissa. Oman elinympäristön ja kulttuuriperinnön tunteminen ja arvostaminen ohjaa oppilasta osallistumaan toiminallisesti esineellisen kulttuuriperinnön uudistamiseen.
L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
Oppilaat oppivat ymmärtämään teknologian kehitystä, monimuotoisuutta ja merkitystä omassa elämässä, kouluyhteisössä ja yhteiskunnassa. Heitä opetetaan myös ymmärtämään myös teknologian toimintaperiaatteita ja kustannusten muodostumista sekä harjoittelemaan sen vastuullista käyttöä ja teknologisten ideoiden kehittämistä ja mallintamista. Oppilaiden kanssa pohditaan teknologiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Oppilaita ohjataan tarkastelemaan kulutustottumuksiaan ja valintojaan kestävän tulevaisuuden näkökulmasta ja toimimaan kriittisinä ja vastuullisina kuluttajina.
L4 Monilukutaito
Oppilasta ohjataan monilukutaitoisuuden syventämiseen laajentamalla tekstien kirjoa yhteistyössä eri oppiaineiden kanssa. Oppilaita ohjataan kehittämään kuvanlukutaitoa käyttämällä erilaisia kuvatulkinnan menetelmiä ja esittämisen tapoja. Oppilaat harjaantuvat kaikkien aistialueiden ja tietämisen tapojen monipuoliseen hyödyntämiseen oppimisessa. Oppilaita kannustetaan ilmaisemaan näkemyksiään monipuolisten viestinnän ja vaikuttamisen keinojen avulla.
L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys
Opetuksessa vahvistetaan oppilaiden tietopohjaa ja kiinnostusta sekä myönteistä asennetta työntekoa kohtaan. Oppilaita opetetaan tunnistamaan lähialueen elinkeinoelämän erityispiirteiden ja keskeisten toimialojen yhteys opiskeluun sekä tulevaisuuteen. Toiminnallisissa opiskelutilanteissa opitaan suunnittelemaan työprosesseja, asettamaan hypoteeseja, kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja, tekemään johtopäätöksiä ja löytämään uusia ratkaisuja olosuhteiden muuttuessa. Samalla opitaan tarttumaan tehtäviin aloitteellisesti, ennakoimaan työskentelyn mahdollisia vaikeuksia, arvioimaan ja ottamaan hallittuja riskejä, kohtaamaan myös epäonnistumisia ja pettymyksiä sekä viemään tehtävä pitkäjänteisesti päätökseen. Oppilaita rohkaistaan tunnistamaan ja kehittämään omia taipumuksiaan, vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan sekä tekemään opintoihin ja työhön liittyvät valintansa perustellusti ja omista lähtökohdistaan, perinteisten sukupuoliroolien ja muiden roolimallien vaikutukset tiedostaen.