Porin kaupunki

Esiopetuksen ja 1. luokan välinen siirtymävaihe

Käsityön osalta siirtymävaihe ei aiheuta erityisiä toimenpiteitä, mutta käsitöiden sujuminen voi antaa lisäinformaatiota oppilaan kokonaistilanteesta, kuten hienomotorisista taidoista.

Oppimisympäristö ja työtavat

Opetustilanteet toteutetaan asianmukaisesti varustelluissa, turvallisissa luokkaympäristöissä. Opetuksessa käytetään sekä teknisen että tekstiilityön materiaaleja ja tekniikoita. Oppilaita innostetaan työn suunnitteluun ja toteutukseen. Tehdään yhteistyötä mahdollisuuksien mukaan Porin kulttuuripolussa (Porin kaupungin perusopetuksen kulttuuriopetussuunnitelma 2013) mainittujen sekä muiden soveltuvien kohteiden kanssa.

Eriyttäminen

Käsityön opetuksessa otetaan huomioon oppilaiden erilaiset edellytykset ja tarpeet. Tarvittaessa opetusta eriytetään materiaalien ja tekniikoiden valinnalla. Toisaalta käsityö kehittää tuen tarpeessa olevan oppilaan hienomotorisia taitoja, silmä-käsikoordinaatiota sekä oman työn suunnittelua.

Arviointi

Oppilaan saama palaute on luonteeltaan myönteistä ja kannustavaa koko prosessin ajan ja lopuksi. Arviointi kohdistuu koko käsityöprosessiin, jota on taltioitu pitkin matkaa.

Oppimisprosessin kannalta keskeisiä arvioinnin ja palautteen antamisen kohteita ovat

  • edistyminen työskentelyn sujuvuudessa
  • edistyminen suunnittelun, tekemisen ja arvioinnin taidoissa
  • edistyminen tavoitteellisessa toiminnassa
  • edistyminen kekseliäiden ratkaisujen tuottamisessa

Laaja-alaisista osaamisalueista arvioinnissa painotetaan

  • Ajattelua ja oppimaan oppimista (L1)
  • Kulttuurista osaamista, vuorovaikutusta ja ilmaisua (L2)
  • Itsestä huolehtimista ja arjen taitoja (L3)

Oheisessa taulukossa on tarkemmin määritelty käsityön vuosiluokkakohtaiset tavoitteet ja sisällöt vuosiluokille 1-2. Sisällöissä ilmenevät kursivoidut asiat tulevat oppilaille vastaan ensimmäistä kertaa.

VUOSILUOKAT: 1 JA 2

TUNTIMÄÄRÄ: 2 VUOSIVIIKKOTUNTIA MOLEMMILLA VUOSILUOKILLA

Opetuksen tavoitteet

Laaja-alainen osaaminen

Opetuksen sisällöt

Ideointi, kokeilu, suunnittelu

1. luokka/ 2 vuosiviikkotuntia

2. luokka/ 2 vuosiviikkotuntia

T1 rohkaista oppilasta kiinnostumaan ja innostumaan käsin tekemisestä sekä herättää uteliaisuutta keksivään ja kokeilevaan käsityöhön

L1, L2

Ideoidaan ja suunnitellaan yhteisöllistä tai omaa työtä. Lähtökohtana esim. tunteet, tarinat, mielikuvitusympäristöt, rakennetut- tai luonnonympäristöt.

Havainnollistetaan omaa ideaa pohjakuvilla (ideakuvat, hahmottelu).

Tutustutaan erilaisiin materiaaleihin ja työskentelyvälineisiin, otetaan suunnitelma huomioon kokeiluja tehtäessä. Ymmärretään materiaalien alkuperää.

Suunnitellaan ja ideoidaan yhteisöllistä tai omaa työtä. Lähtökohtana esim. tunteet, tarinat, mielikuvitusympäristöt, rakennetut- tai luonnonympäristöt.

Pohditaan tuotteen käyttötarkoitusta (säilytin, suoja jne.).

Havainnollistetaan omaa ideaa pohjakuvilla (ideakuvat, hahmottelu, tvt:n käyttö). Pohditaan jo mahdollisia materiaali- ja tekniikkaratkaisuja.

Tutustutaan erilaisiin materiaaleihin ja työskentelyvälineisiin, otetaan suunnitelma huomioon kokeiluja tehtäessä. Yritetään löytää ikätasolle ja suunnitelmaan soveltuva tekninen ratkaisu.

Ymmärretään materiaalien alkuperää.

T2 ohjata oppilas kokonaiseen käsityöprosessiin ja esittämään omia ideoitaan kuvallisesti sekä kertomaan käsityön tekemisestä ja valmiista tuotteesta

L1, L4, L5

T3 ohjata oppilasta suunnittelemaan ja valmistamaan käsityötuotteita tai teoksia luottaen omiin esteettisiin ja teknisiin ratkaisuihin

L1, L7

Tekeminen

T4 opastaa oppilasta tutustumaan moniin erilaisiin materiaaleihin ja niiden työstämiseen sekä ohjata toimimaan vastuuntuntoisesti ja turvallisesti

L4, L6

Teknisen työn ja tekstiilityön työtapojen monipuolista hyödyntämistä. Mm. mitataan, naulataan, hiotaan, leikataan, liimataan, ommellaan, virkataan ja nyöritellään.

Työstetään omia töitä kovia ja/tai pehmeitä materiaaleja käyttäen

Tutustutaan käsityön peruskäsitteistöön ja nimistöön. Harjoitellaan materiaalien ja välineistön tunnistamista työnteon lomassa

Harjoitellaan työskentelemään ja liikkumaan työtilassa turvallisesti

Teknisen työn ja tekstiilityön työtapojen monipuolista hyödyntämistä. Mm. mitataan, naulataan, hiotaan, leikataan, liimataan, ommellaan, virkataan ja nyöritellään.

Työstetään omia töitä kovia ja/tai pehmeitä materiaaleja käyttäen

Ymmärretään joitakin käsityön peruskäsitteitä ja nimiä. Tunnistetaan tuttuja käsityön materiaaleja ja välineitä

Harjoitellaan työskentelemään ja liikkumaan työtilassa turvallisesti.

Dokumentointi ja arviointi

T5 tukea oppilaan itsetunnon kehittymistä käsityössä onnistumisen, oivaltamisen ja keksimisen kokemusten kautta

L1, L3

Harjoitellaan valmiin käsityön tallentamista TVT:n keinoja hyödyntäen (mahdollinen kummioppilaiden apu).

Kannustava palaute ohjaa työssä etenemistä koko käsityöprosessin ajan. Tarjotaan myös välineitä ja mahdollisuuksia itsearviointiin.

Harjoitellaan käsityöprosessin ja valmiin työn tallentamista TVT:n keinoja hyödyntäen (mahdollinen kummioppilaiden apu).

Kannustava palaute ohjaa työssä etenemistä koko käsityöprosessin ajan. Tarjotaan myös välineitä ja mahdollisuuksia itse- ja vertaisarvioinnin antamiseen.