Kestävä kehitys

Kestävän kehityksen blogi

Korona-ajan ajatuksia

Koronavirus – luontoäidin viimeinen avunhuuto?

 

Kaiken tämän paniikin ja kauhun keskellä olen sanonut monelle ihmiselle, että mielestäni tämä on luontoäidin lähettämä musta joutsen, jotta ihmiset heräisivät siihen mitä väistämättä tulee tapahtumaan, jos ilmastotoimien ja -ajattelun suhteen ei pian tapahdu muutosta.

On ilahduttavaa ja huojentavaa huomata, että ihmiset ovat valmiita toimimaan pakon ja kriisin edessä, muuttamaan tapojaan ja toimintamallejaan, mutta onko sitä todella odotettava? Eikö tämä kriisi ole ihmisille tarpeeksi vai voisiko tämä olla uusi alku meille kaikille?

Nyt kun teollisuustuotanto, liikenne ja muu toimeliaisuus on vähentynyt huomattavasti, on ympäristö alkanut näyttämään elpymisen merkkejä. Kiinan sininen taivas, Venetsian kanaalien kristallinkirkas vesi, ilman ja vedenlaadun paraneminen, sekä Himalajan näkyminen ensi kertaa 30 vuoteen on mielestäni loistavia uutisia, mutta miksi on oletettavissa Kiinan savupiippuelvytystä sekä muita vastaavia toimia? Ovatko ihmiset vain tyhmiä ja välinpitämättömiä vai miksi emme voi ottaa opiksemme tästä hätä huudosta?

Pelkästään Kiinassa päästöt ovat laskeneet 25%, kivihiilen kulutus laskenut 37% ja öljynjalostus pudonnut 33%. Mielestäni Kiina voisi esimerkillisesti jatkaa päästöjen hillitsemistä ja tukea luontoa, ympäristöä sekä ilmastoa toimilla joihin luontoäiti antoi kaikki valmiudet. On uskomatonta, että koronakriisistä selvittyämme Kiina alkaa teho tuottaa kaikkea mahdollista, jotta meillä kaikilla olisi mahdollisuus jatkossakin ostaa 70% halvemmalla kaiken maailman turhaa käyttökelvotonta krääsää.

Helsingissäkin typpioksidipäästöt ovat laskeneet ja lukemani mukaan helpompi hengittää. Eikö se olisi mukavaa muutenkin, kun vain korona-aikaan, jolloin liikkumista rajoitetaan ja raittiista ulkoilmasta nauttiminen ei ole itsestään selvyys?

Jo näin lyhyessä ajassa on saatu hyviä tuloksia päästöjen ja kulutuksen vähenemisestä, jos jatkamme samalla linjalla, on tulevaisuus jo hieman valoisampi eikö se olisi oikein? Jos pakon sanelemana jokainen Suomalainen kiinnittäisi huomiota kulutustottumuksiinsa, opettelisi lajittelemaan roskansa, nauttisi luonnosta ja tekisi päivittäin valintoja, joilla tukisi niin luonnon monimuotoisuutta, kestävää kehitystä kuin ilmastonmuutostakin?

Luontoäiti yrittää herättää meidät, eikö nyt olisi aika herätä?

Suvi Koski 12.4.2020

 

Vuoden 2020 ensimmäinen KEKE-palaveri

KEKE-tiimin palaveriasioita 2.3.2020
  • TEEMA-VASTAAVA – järjestelmän jatkaminen
  • vuosittain pyritään järjestämään ”YMPÄRISTÖPÄIVÄ”, vuonna 2020 otsikkona KIERTOTALOUSPÄIVÄ -kestävä kehitys arjessa ( kiertotaloustietoa yleisölle ja opiskelijoille)
  • KEKE-ohjelmaa päivitetään uusilla tiedoilla
  • Okka-säätiön uudet ohjeet – ”Kestävän tulevaisuuden indikaattorit ammattioppilaitoksille"
  • KEKE-työn jatkajat : Tarja Hyötyläinen ja Teemu Nieminen
Koronaviruksen aiheuttaman kokoontumiskiellon takia jouduttiin perumaan 18.3. 2020 järjestettäväksi suunniteltu Ympäristöpäivä. 
Myös Okka-säätiön järjestämät KEKE-koulutuspäivät muuttuivat webinaareiksi.



 

KEKE-tiimin palaveri

Vuoden 2019 ensimäiseen KEKE-palaveriin 11.3.2019 kokoontui kymmenkunta henkiökunnan KEKE-vaikuttajaa.
Palaverissa keskusteltiin tämän vuoden kestävän kehityksen teemojen toteutuksesta ja KEKE-tiimivastaavien tehtävistä, läpikäytiin seurantamittareita ja tustuttiin PEDAnetissä olevaan Kestävä kehitys -osion sisältöön.

Luonnonvara-alan opiskelijoille on viikon 13 perjantaina itseopiskelupäivä, jolloin he voivat tutustua PEDAssa oleviin KEKE-tehtäviin.

WWF:n Earth Hour
Viikon 13 lauantaina on maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua.
Tapahtuman aikana, 30.3.2019 kello 20.30-21.30, sammutetaan turhat valot ja näytetään symbolisesti valomerkki ilmastomme puolesta. Earth Hour ei siis ole pelkästään sähkön- tai energiansäästötempaus, vaan näin jokainen voi ilmaista huolensa ilmastokriisistä.