Vuosiluokka 6

Tavoitteet ja sisällöt

A2-kieli: Tavoitteet luokalla 6

6.lk

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

T1

Oppilas ymmärtää lähiympäristönsä ja maailman kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta sekä opiskeltavan kielen asemaa siinä.

T2

Oppilas suhtautuu arvostavasti eri kulttuureihin ja ymmärtää opiskeltavan kielen kulttuurisia erityispiirteitä.

Oppilas rohkaistuu kohtaamaan eri kulttuureista tulevia ihmisiä ilman arvottavia ennakkooletuksia.

T3

Oppilas suhtautuu uteliaasti eri kieliin sekä vertailee ja tekee havaintoja ja päätelmiä niiden eroista ja yhtäläisyyksistä.

T4

Oppilas löytää kielellisesti helppoja kohdekielisiä aineistoja.

Kielenopiskelutaidot

T5

Oppilas oppii kuvaamaan opiskelun tavoitteita. Oppilas harjoittelee monipuolisesti kielenoppimistaitoja.

T6

Oppilas osaa työskennellä tavoitteellisesti ja asettaa tavoitteita kielen opiskelulleen.

Oppilas harjoittelee, millaiset tavat oppia kieltä sopivat hänelle parhaiten.

Oppilas harjoittelee erilaisten verkkotyökalujen käyttöä omien tuotosten tekemisessä.

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa

T7
Oppilas harjoittelee suullista ja kirjallista viestintää sekä vuorovaikutusta erilaisissa arkielämän tilanteissa.

T8

Oppilas harjoittelee monenlaisia kompensaatiostrategioita viestintätilanteissa.

T9

Oppilas selviytyy opiskeltavalla kielellä kohteliaasti lyhyistä sosiaalisista tilanteista.

Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä

T10

Oppilas työskentelee ikätasolleen sopivien ja itseään kiinnostavien puhuttujen ja kirjoitettujen tekstien parissa.

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä

T11

Oppilas harjoittelee kertomaan itseensä liittyvistä jokapäiväisistä asioista ja tuottamaan tekstejä käyttäen erilaisia medioita.


A2-kieli: Sisällöt luokalla 6

6.lk

S1 Kasvu kulttuuriseen moninai-suuteen ja kielitietoisuuteen

Kartutetaan tietoa kohdekielestä ja sen kulttuurista. Tutustutaan tarvittaessa opiskeltavan kielen päävariantteihin. Hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan kotikansainvälisyyttä sekä ulkomaan kontakteja. Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutuksessa ja korostetaan puhutun kielen ensisijaisuutta.

S2 Kielenopiskelutaidot

Vahvistetaan edelleen oppilaan opiskelumotivaatiota. Kannustetaan oppilasta käyttämään omia vahvuuksiaan oppimisessa ja iloitsemaan onnistumisista. Vahvistetaan oppilaan itseluottamusta oppijana ja kielenkäyttäjänä. Opetellaan asettamaan tavoitteita ja suunnittelemaan toimintaa yhdessä. Tehdään esimerkiksi pienimuotoisia yhteistoiminnallisia projektitöitä, joihin kuuluu työn suunnittelu, työnjako, toteutus, jakaminen ja arviointi. Opetellaan antamaan ja ottamaan vastaan palautetta ja ottamaan vastuuta. Harjoitellaan kannustavan vertaisarvioinnin antamista. Totutellaan arvioimaan omaa kielitaitoa esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua käyttäen. Opetellaan tehokkaita sekä itselle sopivia kielenopiskelutapoja, kuten uusien sanojen ja rakenteiden aktiivista käyttöä omissa ilmaisuissa, muistiinpainamiskeinoja sekä tuntemattoman sanan merkityksen päättelemistä asiayhteydestä. Tuetaan oppilaiden monilukutaidon kehittymistä käyttämällä luovasti erilaisia oppimistapoja ja eri medioita kuten esimerkiksi kuvia, videoita, äänitteitä ja erityyppisiä tekstejä.

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

Opetellaan käyttämään kohdekieltä erilaisissa viestintätilanteissa. Laajennetaan aihepiirejä elämästä ja toiminnasta kohdekielisessä ympäristössä ja maailmassa. Lisäksi valitaan aiheita yhdessä. Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on oppilaiden jokapäiväinen elämänpiiri, kiinnostuksen kohteet sekä ajankohtaisuus. Syvennetään perusviestintätaitojen hallintaa. Harjoitellaan erilaisia vuorovaikutustilanteita ja kohteliasta kielenkäyttöä. Tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella vaativampia kielenkäyttötilanteita. Rohkaistaan oppilasta viestimään kommunikaatiokatkoksista huolimatta erilaisia kompensaatiostrategioita hyödyntäen. Tutustutaan uusiin strategioihin, kuten ennakointiin ja selittämiseen toisin sanoin. Sanastoa ja kielen rakenteita opitaan tutustumalla eri tekstilajeihin sekä tuottamalla erilaisia tekstilajeja, esimerkiksi tarinoita, dramatisoituja tilanteita, haastatteluja ja ilmoituksia eri medioita ja oppimistapoja hyödyntäen. Opetellaan käyttämään kielitiedon käsitteitä, joiden avulla voidaan jäsentää kieltä.

Etsitään kohdekielistä helpohkoa aineistoa esimerkiksi lähiympäristöstä, verkosta tai kirjastosta. Valittaessa tekstejä ja aiheita otetaan huomioon kohdekielen maantieteellinen levinneisyys sekä kielialueen elämänmuoto. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota kielellä leikitellen ja teksteihin eläytyen. Hyödynnetään verkon autenttisia oppimisympäristöjä, esimerkiksi ääntämissanakirjoja, lauluja ja videoita. Kannustetaan oppilaita löytämään omat tapansa täydentää koulussa opittuja tietoja ja taitoja sekä jakamaan muualla oppimaansa ja kokemaansa koulussa.