Renessanssi
Antiikin aika herää henkiin
Keskiajan loppupuolella tehdyt ristiretket vilkastuttivat kaupankäyntiä. Erityisesti Italian alueella monet kauppiassuvut rikastuivat ja pystyivät nauttimaan keräämästään vauraudesta. Monet kiinnostuivat antiikin Rooman ja Kreikan historiasta ja ihailivat sen ajan taidetta. Renessanssi tarkoittaakin uudestisyntymistä ja se sai alkunsa nykyisen Italian alueella.
Vaurastuneet ihmiset opiskelivat kreikkalaisten filosofien oppeja, keräsi antiikin kirjoituksia ja tutustui vanhoihin raunioihin. He käyttivät paljon rahaa tieteen ja taiteen tukemiseen ja tiedemiehiä kannustettiin tekemään uusia keksintöjä. Varakkaat perheet suorastaan kilpailivat siitä, kuka saa parhaimmat taiteilijat ja tiedemiehet työskentelemään omaan hoviinsa. Tiede ja taide nauttivat suurta arvostusta renessanssin aikana.
Vauraus ei näkynyt tavallisen kansan elämässä samalla tavoin, kuin rikkaiden kauppiassukujen. Rikkaiden elämäntapa juhlineen, mahtavine palatseineen ja huikeiden taiteilijoiden palkkaaminen vaati paljon rahaa ja siihen oli mahdollisuus vain rikkaimmilla suvuilla. Tavalliset kansalaiset elivät renessanssin aikaan hyvin samankaltaista elämää, kuin keskiajallakin.

Taiteilijat ja tieteilijät suuressa arvossa
Taiteilijat olivat hyvin arvostettuja ja heiltä tilattiin paljon töitä. Monet renessanssiajan töistä ovat uskonnollisia ja taiteilijat pyrkivät löytämään tavan, jolla teoksessa voi kuvata myös sielua. Monet tuon ajan taideteoksista tuntuvatkin niin eläviltä, että niissä esiintyvien ihmiseten ajatukset voi lähes kokea. Parhaista taiteilijoista tuli hyvin kuuluisia ja vain rikkaimmilla oli mahdollisuus tilata heidän töitään. Yksi tunnetuimmista taiteilijoista oli Michelangelo Buonarotti.
Taiteilijoiden ohella suurta arvostusta nauttivat myös tiedemiehet ja tutkijat. Monet tiedemiehet tutkivat monia eri tieteenaloja. Taitavat ihmiset, lahjakkuus ja nerous olivat suuresti arvostettuja ihanteita. Leonardo da Vinci oli yksi suurimpia ja lahjakkaimpia taiteilijoita ja yleisneroja! (Häneen tutustumme hieman myöhemmin tässä jaksossa.)