4.2 Ohjaus

4.2 Ohjaus

Ohjaustoiminta muodostaa lukion toiminnassa kokonaisuuden, joka tukee opiskelijaa lukio-opintojen eri vaiheissa sekä kehittää hänen valmiuksiaan tehdä koulutusta ja tulevaisuutta koskevia valintoja ja ratkaisuja. Ohjaustoiminta tukee opiskelijoiden hyvinvointia, kasvua ja kehitystä, tarjoaa aineksia itsetuntemuksen ja -ohjautuvuuden lisääntymiseen sekä kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen. Opiskelijoiden yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja toimijuutta kehitetään ja pidetään yllä lukio-opintojen ajan. Ohjauksen avulla edistetään koulutuksen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä ehkäistään syrjäytymistä. Opiskelijoiden opintojen sujumista seurataan ja heidän opintojensa etenemistä tuetaan. Opiskelijoiden opiskelun ja hyvinvoinnin seuraamisesta ja tukemisesta huolehditaan yhteistyössä huoltajien ja opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa.

Ohjaus on lukiokoulutuksen henkilöstön tavoitteellisesti johdettua yhteistä työtä. Opinto-ohjaajalla on päävastuu opinto-ohjauksen käytännön järjestämisestä sekä ohjauksen kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta. Ryhmänohjaaja toimii opiskelijaryhmänsä lähiohjaajana. Aineenopettaja ohjaa opiskelijaa opettamansa aineen opiskelutaidoissa, auttaa häntä kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan ja tukee opiskelijoiden jatko-opintovalmiutta ja työelämätuntemusta oman oppiaineensa osalta. Opiskelija on ohjauksessa aktiivinen ja osallistuva toimija. Jokaista opiskelijaa kunnioitetaan yksilönä, jolla on oikeus ohjaukseen. Ohjausta voidaan järjestää kurssimuotoisena opetuksena, henkilökohtaisena ja pienryhmäohjauksena, vertaisohjauksena sekä näiden yhdistelmänä.

Opiskelijan tulee saada lukio-opintojensa aikana ohjausta opiskelunsa ja valintojensa tueksi. Ohjauksen avulla opiskelija ymmärtää erilaisten lukioaikaisten valintojen vaikutuksen ura- ja jatko-opintomahdollisuuksiinsa. Opiskelijan opiskelutaidot sekä kyky arvioida taitojaan kehittyvät. Häntä tuetaan tunnistamaan vahvuutensa ja kehittymistarpeensa oppijana sekä käyttämään hänelle soveltuvia opiskelumenetelmiä. Opiskelijaa harjaannutetaan omien valintojen suunnitteluun ja tekemiseen sekä vastuuseen valinnoistaan. Tavoitteena on, että opiskelija sisäistää elinikäisen oppimisen merkityksen. Ohjauksessa käsitellään monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti erilaisia jatko-opintoihin ja urasuunnitteluun liittyviä vaihtoehtoja opiskelijan omien suunnitelmien ja valintojen tueksi sekä ohjataan opiskelijaa näihin liittyvässä tiedonhaussa. Opiskelijan lukio-opintojen etenemisen sekä jatko-opintoihin ja työelämään siirtymisen tueksi opiskelija laatii itselleen henkilökohtaisen suunnitelman, joka pitää sisällään opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman. Opiskelija päivittää suunnitelmiaan oppilaitoksen ohjaushenkilöstön tuella.

Ohjauksen merkitys korostuu koulutuksen nivel- ja siirtymävaiheissa. Oppilaitos antaa tietoa lukiokoulutuksesta perusopetuksen oppilaille, heidän huoltajilleen, opinto-ohjaajille ja opettajille sekä tarjoaa heille mahdollisuuksia tutustua opetukseen lukiossa. Lukio-opintonsa aloittavat opiskelijat perehdytetään oppilaitoksen toimintaan sekä opiskelun käytänteisiin. Opiskelijoille järjestetään lukioaikana mahdollisuuksia tutustua sekä työelämään että opiskeluun jatko-opiskelupaikoissa. Jatko-opintoihin siirtymiseen kiinnitetään huomiota lukio-opintojen loppuvaiheessa.

Opiskelijan tulee saada tietoa siitä, mitkä ovat eri toimijoiden tehtävät ohjauksen kokonaisuudessa sekä missä asioissa ja miten opiskelija voi saada heiltä tukea. Osaksi opetussuunnitelmaa laaditaan ohjaussuunnitelma, joka osaltaan toimii koko oppilaitoksen ohjaustyön kehittämisen välineenä. Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi ohjaustoiminta ja sen tavoitteet, ohjaukseen liittyvien tehtävien ja työn jakautuminen lukion koko henkilöstön kesken, ohjaus koulutuksen nivelvaiheissa, kuvaus ohjausta koskevan yhteistyön järjestämisestä keskeisten yhteistyökumppaneiden, kuten jatko-opintopaikkojen, työelämän ja muiden lukion ulkopuolisten tahojen, kanssa. Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi myös huoltajien kanssa tehtävä ohjaukseen liittyvä yhteistyö.

Paikalliset kirjaukset

Petäjäveden lukion ohjaussuunnitelma


1. Ohjaustoiminta ja sen tavoitteet

Petäjäveden lukion opinto-ohjauksen ensisijainen tavoite on tukea opiskelijan kasvua kohti omaa opiskelu- ja urapolkua. Tähän pyritään tarjoamalla lukiolaisille keinoja itsetuntemuksen, opiskelumenetelmien, omien kiinnostusten kohteiden kartoittamisen sekä opiskelu- ja työelämää koskevan ymmärryksen syventämiseksi.

2. Ohjaukseen liittyvien tehtävien ja työn jakautuminen Petäjäveden lukiossa

Opinto-ohjaajan tehtävät

Opinto-ohjaajan tehtävät sisältävät koulun opinto-ohjauksen järjestämisen sekä organisoimisen. Tämä sisältää mm. joka vuosiluokalle kuuluvat opinto-ohjauksen oppitunnit sekä vuosittaiset yksilökeskustelut, joiden avulla voidaan kartoittaa sekä opiskelijan opiskelun etenemistä lukiossa että opiskelijan tulevaa opiskelu- ja urapolkua. Yksilökeskusteluiden yhteydessä opiskelijat laativat myös opetussuunnitelman edellyttämää henkilökohtaista suunnitelmaansa ja huolehtivat opintojensa etenemisestä sekä suunnittelusta opinto-ohjaajan ohjauksessa. Tämän lisäksi opinto-ohjaaja on mukana järjestämässä muita opinto-ohjauksen piiriin kuuluvia koulun tapahtumia, esim. opintomatkoja sekä tutor-toimintaa.

Ryhmänohjaajan tehtävät

Ryhmänohjaaja seuraa ryhmänsä lukio-opintojen etenemisen kokonaistilannetta. Hän tarkkailee ryhmänsä opiskelijoiden kurssikertymää, poissaolotilannetta sekä opiskelijan yleistä opintojen etenemistä ja jaksamista sekä ohjaa ja keskustelee tämän kanssa tarpeen vaatiessa. Ryhmänohjaaja toimii myös yhteyshenkilönä kodin ja koulun välillä ja informoi huoltajia alaikäisten lukiolaisten opintojen etenemisestä esim. Wilman kautta ja vanhempainilloissa.

Aineenopettajan tehtävät

Aineenopettaja ohjaa opiskelijan opiskelua oman aineensa osalta, antaa siihen liittyvää työelämätietoutta, kertoo jatko-opintomahdollisuuksista sekä valmistaa opiskelijaa ainekohtaisiin ylioppilaskirjoituksiin. Aineenopettaja tarkkailee kurssien etenemistä oman aineensa osalta ja tiedottaa siihen liittyvistä asioista ja ongelmista opinto- ja ryhmänohjaajalle.

Koulun muun henkilökunnan osallistuminen

Opinto-ohjaaja tekee tarvittaessa yhteistyötä mm. kuraattorin ja erityisopettajan kanssa tiedottaen esimerkiksi keskusteluissa ilmenevistä opiskelun ongelmista. Oppimisen ja opiskelun tukea käsitellään tarkemmin luvussa 4.3.

3. Ohjaus koulutuksen nivelvaiheessa

Opiskelijoiden siirtyessä perusopetuksesta lukioon tehdään yhteistyötä lähettävien yläkoulujen kanssa. Opiskelijan suostumuksella saadun niveltiedon perusteella arvioidaan oppimisen ja opiskelun tuen tarpeet. Lukion alkaessa uusia opiskelijoita informoidaan mahdollisimman monipuolisesti mm. koulun käytännöistä, lukio-opiskelun käytännön toteutuksesta jne.

Petäjäveden lukio järjestää heti lukion alussa käynnistyvän TO2-kurssin, jonka ensimmäinen puolikas sisältää lukio-opintoihin orientoivaa ohjausta. Opiskelumenetelmien, itsetuntemuksen ym. opiskelua tehostavien teemojen lisäksi opinto-ohjaaja ja erityisopettaja tekevät tällä kurssilla yhteistyötä mahdollisten lukivaikeuksien kartoittamiseksi. Kurssin toinen puolisko koostuu lukio-opinnoissa ja ylioppilaskirjoituksissa tarvittavien tvt-taitojen opetuksesta.

Uusien lukiolaisten ryhmäytymistä pyritään edistämään mm. aktiivisella tutor-toiminnalla. Opinto-ohjaaja, ryhmänohjaaja sekä vanhemmat tutor-oppilaat toimivat tämän järjestämiseksi.

Lukion loppuvaiheessa kiinnitetään huomiota tarvittavien kurssimäärien täyttymiseen, ylioppilaskirjoitusten käytännön toteutukseen sekä jatko-opintomahdollisuuksiin. Lukiolaisia informoidaan monipuolisesti jatko-opintoihin liittyvistä asioista kuten hakumenetelmistä, aikatauluista ja säädöksistä.


4. Yhteistyön järjestäminen yhteistyökumppaneiden sekä huoltajien kanssa

Petäjäveden lukio osallistuu aktiivisesti opiskelijoiden ammatillista ymmärrystä lisäävään toimintaan mm. tutustumalla eri ammatillisiin toimijoihin ja jatko-opintomahdollisuuksiin. Tämä toteutetaan esimerkiksi opintoretkien muodossa, kouluun kutsuttavien vierailijoiden avulla ja/tai jollakin muulla opinto-ohjaajan tarkoituksenmukaiseksi katsomalla tavalla. Opinto-ohjaaja on ensisijaisesti vastuussa tämän yhteistyön järjestämisestä ja ylläpitämisestä.

Huoltajat saavat Wilman kautta tiedon alaikäisten lukiolaisten opintojen etenemisestä säännöllisesti. Tarpeen vaatiessa huoltajiin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä.