LUKU 4 Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri

4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Perhossa

Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavien periaatteiden pohdinta on keskeinen osa opetussuunnitelmatyötä ja samalla toiminnan jatkuvaa kehittämistä edistävä tekijä. Paikallisesti päätetään, miten oppilaat ja huoltajat osallistuvat toimintakulttuurin kehittämiseen sekä mitä muuta yhteistyötä ja keiden toimijoiden kanssa tehdään toimintakulttuurin kehittämiseksi. Suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös toimintakulttuurin jatkuvuuteen esiopetuksesta perusopetukseen ja perusopetuksen eri vaiheissa.

Toimintakulttuuri Perhossa

- Perhon kunnan strategiassa painotetaan asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä sekä yhteisöllisyyden vahvistamista, "Meidän kunta".
- Esi - ja perusopetuksen tavoitteena on yhdessä kodin ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa edistää oppilaiden persoonallisuuden kasvua, tukea jatko-opintojen kannalta tarpeellisten valmiuksien saavuttamista ja antaa elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja.
- Yhteistyössä oppilaiden ( esim.oppilaskunta), huoltajien (esim.vanhempainyhdistykset) ja eri toimijoiden (esim. kunnan nuorisotoimi, yritykset, seurakunta, paikalliset järjestöt, kirjasto ym.) kanssa pyrimme edistämään oppivan yhteisön toimintakulttuurin eri osa-alueita.
- Monialaisia oppimiskokonaisuuksia toteutetaan huomioimalla toimintakultturin eri osa-alueet.
- Perhossa toteutetaan vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus lukuvuoden aikana joka luokka-asteella.
- Kukin koulu määrittelee kokonaisuuden tavoitteet, sisällön, laajuuden ja arvioinnin lukuvuosisuunnitelmassaan.
- Eri koulujen ja toimijoiden kanssa tehdään yhteistyötä monialaisten oppimiskokonaisuuksien käytännön toteuttamisessa.
- Monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteiden ja sisältöjen valinnassa pyritään noin viiden vuoden sykliin (aihekokonaisuudet toistuvat tiettyjen vuosien välein). Toteutuneet monialaiset oppimiskokonaisuudet kirjataan opetussuunnitelman kohtii 13.2 (luokat 1-2), 14.2 (luokat 3-6) ja 15.2 (luokat 7-9).
- Perhossa painotetaan itsestä huolehtimisen, arjen taitojen ja tieto-ja viestintäteknologian osaamista. Nämä painotukset tulee huomioida jokaisessa monialaisessa oppimiskokonaisuudessa.
- Oppimisympäristöjen ja työtapojen valinnassa pyritään hyödyntämään Perhon luontoa ja muiden yhteistyötahojen tarjoamia monimuotoisia oppimisympäristöjä.
- Monialaisia oppimiskokonaisuuksia arvioidaan kyselyillä eri toimijoille (vaihdellen esim. vuorovuosina oppilaat, vanhemmat, yhteistyötahot).