11. Ihmisen syntyminen

Hedelmöitys

 
Pojan siemensyöksy ja tytön kuukautiset ovat merkki siitä, että he voisivat saada lapsia eli he ovat sukukypsiä.
 
Lapsen hankkiminen olisi kuitenkin murrosikäisen tytön elimistölle liian rankkaa. Murrosikäinen tyttö ja poika eivät ole henkisesti valmiita huolehtimaan lapsesta. Lapsen hankkiminen lisäksi edellyttää, että äiti ja isä ovat molemmat valmiita ja sitoutuneita huolehtimaan lapsesta.
 
Rakastelussa mies ja nainen ovat sukupuoliyhteydessä. Tällöin mies työntää jäykistyneen siittimen naisen emättimeen. Mies saa jonkin ajan kuluttua siemensyöksyn, ja miljoonia siittiöitä purkautuvat kohti kohtua ja munanjohdinta.
 
Jos munanjohtimeen on vapautunut munasarjasta munasolu, voi tapahtua hedelmöitys. Siinä nopein siittiö tunkeutuu munasolun solukalvon läpi. Munasolu, jossa on nyt sekä isän että äidin perimää, alkaa kehittyä lapseksi. Koska yhdynnän seurauksena on aina mahdollisuus siihen, että lapsen kehitys eli raskaus alkaa, yhdyntä edellyttää vastuuta itsestä ja kumppanista.
 
Raskauden voi estää käyttämällä ehkäisyvälineitä. Kondomi on kuminen siittimen päälle laitettava suoja, joka oikein käytettynä estää siittiöiden pääsyyn naisen elimistöön.
 
  hedelmoitys.jpg
Hedelmöitys. 1. Munasarjassa kypsyy munasolu ja se irtoaa. 2. Emättimeen tulee yhdynnän seurauksena siittiöitä. 3.-4. Siittiöt uivat kohdun läpi munanjohtimeen. 5. Nopein siittiö hedelmöittää munasolun.
 
 
 
 
 

Sikiö kehittyy kohdussa

kohtu_sikio_shutterstock_33072439.png
Hedelmöitynyt munasolu muuttuu monisoluiseksi alkioksi solujen jakautumisen seurauksena. Muutaman millimetrin mittainen alkio kiinnittyy kohdun limakalvon. Solut jatkavat jakautumistaan.
 
Vähitellen alkion eri osien solut alkavat erilaistua: elimet alkavat kehittyä. Kun noin kahden kuukauden ikäisen ja muutaman senttimetrin mittaisen alkion tunnistaa ihmiseksi, sitä aletaan kutsua sikiöksi.
 
Sikiö kehittyy kohdussa lapsiveden suojassa. Sikiö tarvitsee happea ja ravintoa. Niitä sikiö saa äidiltä napanuoran kautta. Samaa tietä poistuvat sikiön tuottama virtsa ja hiilidioksidi. Sikiön elimet ja aistit kehittyvät nopeasti. Sikiö osaakin jo monia asioita: se oppii tunnistamaan puheen, osaa halutessaan potkia jaloillaan ja niin edelleen.
 
 
 
Sikiö saa happea ja energiaa napanuoran kautta. Lapsivesi suojaa sikiötä kolhuilta.


Raskaus päättyy lapsen syntymään

 vastasyntynyt_vauva_shutterstock_103039538.jpg
 
Lapsi syntyy yhdeksän kuukauden raskauden jälkeen.
 
Kohdun lihakset alkavat supistua, lapsivesi poistuu. Lapsi tulee kohdusta pois emättimen kautta pää edellä.
 
Tämän jälkeen napanuora katkaistaan ja lapsi alkaa hengittää omilla keuhkoillaan.
 
Äiti imettää lasta monta kuukautta. Äidinmaidossa on paljon energiaa mutta myös muita tärkeitä aineita lapsen kehitykselle.
 
Vauva on täysin riippuvainen toisista ihmisistä. Siksi vauva kaipaa turvaa ja hellyyttä.