4. Kenia

Luvun tavoitteet

Tavoitteena on
 
- oppia kasvillisuusalueiden määräytymisen perusteita
 
- oppia Afrikan kasvillisuusalueet
  - kuumalla vyöhykkeellä sademäärästä riippuen: sademetsä, savanni tai aavikko
  - lämpimällä vyöhkkeellä alueilla, joissa kesä on kuuma ja kuiva, on välimerenkasvillisuus
 
- tietää kehitysmaiden piirteitä ja ymmärtää keinoja, joiden avulla kehitysmaiden asukkaiden elinolot voivat parantua.
- tietää savannin luonnosta: monia isoja kasvinsyöjiä, jotka eivät kilpaile keskenään. Monia kasvinsyöjiä saalistavia petoja.
- tietää perusasioita Keniasta

Kenian maantiedettä

Kenya--nimet-ja-naapurit.jpg
Kenia sijaitsee päiväntasaajalla. 
 
Kenia rajoittuu Tyyneenmereen. Sen rajanaapureita ovat muun muassa Tansania, Uganda, Etiopia.
 
Kartan vihreä väri on alankoa, ruskea on ylänköä.
 
Pääkaupunki Nairobissa asuu yli kaksi miljoonaa asukasta. Nairobi sijaitsee kartan ruskealla värillä eli ylängöllä lähes kahden kilometrin korkeudella. Tästä syystä Nairobissa ei ole niin kuuma kuin muualla kuumassa vyöhykkeessä. Nairobissa paikan korkeuden huomaa jo hengittäessä, sillä ilma on harvempaa kuin missään Suomessa.
 
Intian valtameren rannalla on Mombasan kaupunki. Sieltä lähtee maantie Nairobiin ja aina Ugandaan asti.
 
Koska Keniassa ei sada niin paljon kuin sademetsän alueella, Kenian kasvillisuus on melko avointa savannia.
 
 
 

Kenia kehittyy

lapsia_koulutiella_P5120297.JPG
Kenia on noin 40 miljoonan asukkaan valtio. Suurin osa kenialaisista on kristittyjä. Englanti on virallinen kieli swahilin rinnalla. Kouluissa käytetään vain englantia. Heimoilla on myös omia kieliä. Niinpä moni kenialainen osaa puhua kolmea kieltä: omaa heimokieltään, swahilia ja englantia! Kenian itäosa on kuivaa tasankoa ja länsiosa on ylänköä, jonka korkeus merenpinnasta on jopa kaksi kilometriä.
 
Kenia on ollut ja on edelleen kehitysmaa. Köyhyyttä on paljon, perheet ovat suuria, monilla alueilla työtä ei ole juuri tarjolla. Suurten kaupunkien laidoille on syntynyt satojentuhansien kotiseuduiksi slummeja. Aids ja malaria ovat yleisiä.
 
Kenian ilmasto mahdollistaa ruuan tuotannon. Keniassa tuotetaan muun muassa kahvia, teetä ja maissia. Tulppaaneja lennätetään Euroopan kaupunkeihin. Kallioperässä on monia rikkauksia.
 
Kenialaisten elintaso on alkanut kohota. Lapset pääsevät kouluun ja oppivat lukemaan. Kun ihmiset osaavat lukea ja saavat koulutusta, he pystyvät välttämään paremmin tauteja, kuten aidsia ja malariaa ja suunnittelemaan paremmin omaa elämää. Kenialaiset ymmärtävät että vain hyvällä koulutuksella köyhyydestä voidaan päästä eroon. Niinpä kyläläiset ovat hankkineet paikoin kouluihin sähköt ja tietokoneita internet-yhteyksin. Suomalaiset ovat olleet auttamassa koulujen kehittymisessä.
 
 
 

Savannin eläimiä

leijona_afrikanpuhveli_shutterstock_106034483.jpg
Savanni on avointa ruohikkoa, jossa siellä täällä kasvaa puita. Savanni-ilmastossa on sade- ja kuivakausi: sadekaudella vettä sataa paljon, kuivakauden aikana vettä ei sada ehkä pariin kuukauteen lainkaan. Tällaiseen sateen määrän vaihteluun ovat sopeutuneet parhaiten heinät.
 
Savannit sopivat hyvin myös karjan kasvatukseen. Kenian monille savanneille on perustettu monia laajoja suojelualueita, joissa muun muassa metsästys ja karjankasvatus ovat kiellettyjä. Nämä suojelualueet houkuttelevat Keniaan vuosittain suuria määriä turisteja, kukapa ei haluaisi nähdä leijonaa tai norsua!
 
Savannin ruohosto elättää suuren määrän eläimiä. Suurimpia kasvinsyöjiä ovat puhveli, kirahvi ja sarvikuono. Savannin kasvinsyöjät valikoivat tarkkaan mitä ruohoa ne syövät. Eri lajit syövät erilaista ruohoa, joten ne eivät kilpaile keskenään ruuasta eikä kaikkia heiniä syödä pois.
 
Antilooppeja ja muita kasvisyöjiä saalistavat monet petoeläimet, kuten leijonat ja gepardit. Kun sadekausi loppuu ja kuivakausi alkaa, seeprat ja monet muut eläimet lähtevät vaeltamaan satoja kilometrejä kohti alueita, joihin sadekausi on vasta tulossa. 
 
Leijona on savannin huippupeto, joka saalistaa suuriakin eläimiä kuten afrikanpuhveleita.