4.lk OPS

4.lk keskeiset sisällöt

Keskeiset sisältöalueet
S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

Tutustutaan kielten ja kulttuurien moninaisuuteen sekä englannin levinneisyyteen mm. internetissä. Pohditaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaa. Hankitaan tietoa kielen ja kulttuurin merkityksestä yksilölle ja yhteisölle. Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutustilanteissa. Kuunnellaan eri kieliä, katsellaan eri tapoja kirjoittaa, tehdään havaintoja sanojen lainautumisesta kielestä toiseen. Pohditaan, miten voi toimia, jos osaa kieltä vain vähän.

SEUTUKUNNALLINEN TARKENNUS

Keskitytään kielellisen ja kulttuurisen runsauden havainnointiin pääasiassa lähiympäristössä. Vertaillaan esim. tavallisimpien juhlapäivien viettoa ja perinteitä. Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutuksessa, mm. kohteliaisuussanoja ja puhuttelua. Tutustutaan eri kieliin, mm. kuuntelemalla eri kieliä. Tarkastellaan sanojen lainautumista sekä äidinkielen ja englannin kielen rakenteellisia ja sanastollisia eroja ja yhtäläisyyksiä. Tutustutaan erilaisiin ikätason ja kielitaidon mukaisiin englanninkielisiin aineistoihin.

S2 Kielenopiskelutaidot

Opetellaan suunnittelemaan toimintaa yhdessä, antamaan ja ottamaan vastaan palautetta ja ottamaan vastuuta. Opetellaan tehokkaita kielenopiskelutapoja, kuten uusien sanojen ja rakenteiden aktiivista käyttöä omissa ilmaisuissa, muistiinpainamiskeinoja, tuntemattoman sanan merkityksen päättelemistä asiayhteydestä. Totutellaan arvioimaan omaa kielitaitoa esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua käyttäen.

SEUTUKUNNALLINEN TARKENNUS

Harjoitellaan ottamaan vastuuta oman kielitaidon kehittymisestä. Oppilas ymmärtää säännöllisesti suoritettujen tehtävien tekemisen vaikutuksen oman kielitaitonsa kehittymiseen.

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

Opetellaan kuulemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan englantia monenlaisista aiheista. Keskeisiä aiheita ovat minä itse, perheeni, ystäväni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto sekä elämä ja toiminta englanninkielisessä ympäristössä. Lisäksi valitaan aiheita yhdessä. Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on oppilaiden jokapäiväinen elämänpiiri, kiinnostuksen kohteet sekä ajankohtaisuus, näkökulmana minä, me ja maailma. Valitaan erilaisia kielenkäyttötarkoituksia, kuten esimerkiksi tervehtiminen, avun pyytäminen tai mielipiteen ilmaiseminen. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten tekstien, kuten pienten tarinoiden, näytelmien, haastattelujen ja sanoitusten yhteydessä. Tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella vaativampia kielenkäyttötilanteita. Opetellaan löytämään englanninkielistä aineistoa esimerkiksi ympäristöstä, verkosta ja kirjastosta. Valittaessa tekstejä ja aiheita otetaan huomioon englannin kielen levinneisyys ja asema globaalin kommunikaation kielenä. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota. Harjoitellaan tunnistamaan englannin kielen foneettisen tarkekirjoituksen merkkejä.

SEUTUKUNNALLINEN TARKENNUS

Aihepiirejä ovat mm. minä itse, perhe, ystävät, koulu ja harrastukset sekä yhdessä valittavat aihepiirit. Harjoitellaan erilaisia kielenkäyttötilanteita, esim. haastattelu, itsestä ja lähipiiristä kertominen, avun pyytäminen. Oppilas ymmärtää small talkin merkityksen ja harjoittelee sitä yksinkertaisissa kielenkäyttötilanteissa. Harjoitellaan erityisesti kohteliasta kielenkäyttöä ja opiskellaan yleisimpiä kohteliaisuusfraaseja. Painetun tai digitaalisen oppimateriaalin lisäksi hyödynnetään autenttista materiaalia, mm. verkossa olevaa aineistoa. Vahvistetaan ja laajennetaan aiemmin opittua sanastoa, mm. kuukaudet, kellonajat, kysymyssanoja, kouluun liittyviä sanoja sekä maiden ja kielten nimiä. Harjoitellaan lisää ääntämistä ja intonaatiota sekä foneettisen tarkekirjoituksen tunnistamista. Keskeisiä rakenteita ja sisältöjä ovat tavallisimmat verbit ja niiden preesenstaivutus, kysymyssanat, epäsäännöllinen monikko, tavallisimmat adjektiivit ja lyhyiden adjektiivien vertailumuodot.