Yrityskylä
Vastaa Yrityskylän kyselyyn
IMG_0144.JPG
IMG_0146.JPG
IMG_0143.JPG
IMG_0140.JPG
Ammatit
Mikä minusta voi tulla
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
Verotus, julkiset palvelut ja yritykset
- Työntekijä maksaa palkastaan ansiotuloveroa.
- Yritys maksaa voitostaan yhteisöveroa.
- Kuluttaja maksaa ostoksistaan arvonlisäveroa.
- Asunnon omistaja maksaa omistuksestaan kiinteistöveroa.
Tietyt palvelut ovat suomalaisessa yhteiskunnassa kustannettu julkisin verovaroin.
Hyvinvointiyhteiskunnassa (esim. Suomi) pyritään takaamaan kaikille kansalaisille mahdollisimman tasavertainen elintaso ja arki.
Tilanne ei ole kaikkialla maailmassa samanlainen. Esimerkiksi koulutus ei ole jokaisessa maassa kustannettua verovaroin, vaan kouluissa voi olla vaikkapa lukukausimaksut. Mitä hyviä ja huonoja puolia tässä on?
Yrityksiä ja julkisia palveluita
Yrityksiä ovat esimerkiksi kauppa, kioski, parturi-kampaamo, vaateliike, ravintola, elokuvateatteri ja kahvila.
Julkisia palveluita ovat esimerkiksi terveyskeskukset, koulut, poliisi ja pelastuslaitos, katuvalaistus. tiet ja puistot.
(Vaikka julkiset palvelut rahoitetaan (ainakin osin) verovaroin, ovat kaikki niiden käyttämät tuotteet pääsääntöisesti yksityisten yritysten valmistamia. Esimerkiksi kouluissa käytettävät vihkot, kynät ja oppikirjat ovat jonkin yrityksen valmistamia ja ne on ostettu koulun käyttöön.
Lisäksi kaupungit ja kunnat ovat yksityistäneet osia palveluistaan, eli vaikka sairaankuljetus kustannetaan verovaroin, työn saattaa tehdä alan yksityinen yritys.)
Yritys, ruokakauppa: Jos ruoka olisi ilmaista, kaupassa saattaisi olla ns. asiointimaksu, eli nimellinen korvaus kaupan palveluiden käytöstä. Ihmiset hakisivat paljon ruokaa, eivätkä ehtisi syödä kaikkea ennen sen pilaantumista. Ruoan tuotanto työllistäisi toki valtavasti ihmisiä, mutta sen tuottaminen kuluttaisi myös tarpeettoman paljon maapallon luonnonvaroja. Ihmiset myös todennäköisesti heittäisivät herkemmin ruokaa pois, kun siitä ei ole tarvinnut maksaa. Tämän myötä myös ruoan hukkaprosentti kasvaisi nykyisestä.
Julkinen palvelu, poliisi: Jos poliisi olisi yritys, alkaisi se laskuttaa palveluistaan (selkeästi enemmän kuin nykyiset asiakirjamaksut). Jos kadulla olisi tappelu ja silminnäkijä soittaisi poliisit, kiinteistön omistaja, tappelevat osapuolet tai puhelun soittaja joutuisi maksamaan poliisin paikalle saapumisesta. Kaikilla ei esimerkiksi olisi tällöin varaa poliisien kutsumiseen. Tämä voisi vaikuttaa soittohalukkuuteen.
Julkinen palvelu, koulutus: Mikäli koulutus olisi kallista, kaikilla kansalaisilla ei olisi varaa kouluttautua. Kouluttamattomilla kansalaisilla ei olisi tarvittavia taitoja perustaa uusia yrityksiä, tai työskennellä koulutusta vaativissa ammateissa. Suomeen ei syntyisi uusia yrityksiä ja monet ulkomaiset yritykset lähtisivät pois. Suomalaisten yritysten kilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla laskisi huonon osaamisen tason vuoksi. Työttömyys kasvaisi suureksi ongelmaksi, eikä verovaroja enää kertyisi samalla tavalla. Suomen valtiolla ei olisi enää mahdollisuutta tarjota yhtä kattavia sosiaalietuuksia kansalaisilleen.
Järkevää kulutusta
1. Miten voit säästää luontoa, jos olet ostamassa jotakin?
|
1. Valitsemalla kierrätysmateriaaleista tehtyjä, ympäristöystävällisiä tai lähellä valmistettuja tuotteita ja ostamalla palveluita tavaroiden sijaan.
|
2. Miksi on järkevää ostaa suomalaisia tuotteita?
|
2. Suomalaisten tuotteiden valmistus tuo suomalaisille töitä, mikä lisää valtion verotuloja. Tuotteita ei tarvitse kuljettaa tänne maapallon toiselta puolelta, joten ne myös säästävät luontoa.
|
Omilla valinnoilla voi vaikuttaa
Maapallolla on vain rajallinen määrä luonnonvaroja. Olisi hyvä opetella säästämään ja kierrättämään tavaroita. Vanhat, tarpeettomat tavarat on helppo kierrättää myymällä tai lahjoittamalla eteenpäin. Pienillä teoilla voi säästää luontoa - esimerkiksi lajittelemalla roskat ja ottamalla kouluruokailussa vain sen verran ruokaa kuin jaksaa syödä.
Suosi kotimaisia tuotteita
Kuluttajien kannattaa ostaa suomalaisia tuotteita. Jos suomalaiset tuotteet ovat suosittuja, niiden valmistaminen lisääntyy ja moni suomalainen saa työpaikan. Valtion verotulot kasvavat ja tuloilla ylläpidetään esimerkiksi kouluja.
Reilua kuluttamista
Reilun kaupan tuotteita ostamalla voi varmistaa, että valmistaja on saanut tuotteestaan reilun hinnan ja työntekijät kunnon palkan.
Luomuruoka on tuotettu mahdollisimman luonnonmukaisella tavalla. Lähiruoka taas on tuotettu lähellä ihmisiä, jotka ostavat sitä.
Rahan käyttö
Rahaa kannattaa säästää, jotta sitä on riittävästi myös silloin, jos sattuu jotain yllättävää. Kalliin ostoksen tekeminen vaatii suunnitelmallista säästämistä. Kaikkien rahojen tuhlaaminen kerralla ei ole koskaan järkevää.
2.Miten voit
a) suunnitella omien rahojesi käyttämistä
b) seurata, mihin rahasi kuluvat?
a) Omien rahojen käyttöä voi suunnitella esimerkiksi kirjaamalla ylös, koska ja kuinka paljon rahaa on saanut sekä milloin, kuinka paljon ja mihin tarkoitukseen sitä on käyttänyt.
b) Omien rahojen käyttöä voi seurata esimerkiksi kirjaamalla ylös kaikki tehdyt ostokset.
3. Mihin asiaan säästät juuri nyt?
Nuori rahankäyttäjänä
Suunnittele rahankäyttöäsi:
Tänään kaupassa on taas kaikkea mielenkiintoista. Lehtihyllyllä on uusi hevoslehti. Mutta urheiluosastolla näkyvät jo uudet talviurheiluvälineet. Tarvitsenkin uudet luistimet. Nuo yhdet ovat todella hienot, mutta ne maksavat liki sata euroa. Jos säästäisin niihin itse 50 euroa, ostaisivatkohan vanhemmat ne minulle? Fazerilta on tullut uusi suklaapatukka, ja sitä tekisi mieli maistaa. Voinhan minä aloittaa rahojen säästämisen myöhemminkin, vai pitäisikö sittenkin säästää jo nyt?
Talouden perustaidot kannattaa hallita
Sinun olisi hyödyllistä osata jo monia tärkeimpiä rahan käyttämiseen liittyviä asioita, kuten – osata laskea, kuinka paljon saat ostoksesta rahaa takaisin – tietää, mistä saat rahaa ja mihin käytät sitä – osata säästää joka viikko johonkin suurempaan tulevaisuuden hankintaan.
Ostaa vai säästää?
Rahaa on helpompi tuhlata kuin hankkia. Kaikkia houkuttelevia tavaroita ei kannata ostaa. Kun mietit, ostaisitko jotain, kysy itseltäsi, tarvitsenko oikeasti sitä.
Voiko säästäminen olla kivaa?
Jos suunnittelet tekeväsi jonkin isomman ostoksen, joudut yleensä säästämään sitä varten. Luopumalla pienistä jutuista saattaa yllättäen säästää isonkin summan rahaa. Jos ostat joka päivä eurolla karkkia, sinulta kuluu karkkiin viikossa seitsemän euroa.
On hyvä seurata, mistä saat rahaa ja mihin käytät sitä.
Ostoksilla kannattaa miettiä, mitä oikeasti tarvitset.
Jos haluat tehdä isomman ostoksen, sinun kannattaa säästää sitä varten.
Lähiyhteisö
Sääntöjä ja päätöksentekoa
”Äiti sanoi, että minun pitää mennä nukkumaan yhdeksältä.” ”Opettaja käski tehdä tämän tehtävän.” ”Valmentaja laittoi meidät juoksulenkille.” ”Poliisi päätti sulkea tien.” ”Oppilaskunnan hallitus päätti, millainen teline pihalle tulee.” ”Tänään päätin laittaa jalkaan lenkkarit, vaikka satoi.”
Erilaisia tapoja tehdä päätöksiä
1.Joissain yhteisöissä kaikilla jäsenillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten päätökset tehdään. Esimerkiksi luokassa saatetaan äänestää luokkaretken kohteesta. Toisissa yhteisöissä yksi ihminen päättää, miten asia tehdään. Esimerkiksi perheissä aikuisilla on oikeus tehdä lapsiin liittyviä päätöksiä. Pienessä yhteisössä on helppo kuulla kaikkien mielipide. Suurissa yhteisöissä valitaan joukko ihmisiä edustamaan yhteisön jäseniä.
2 Valinta tapahtuu äänestämällä.
Esimerkiksi kotikunnassasi on äänestyksellä valittu ihmisiä päättämään asioista.
Mihin sääntöjä tarvitaan?
Yhteiskunta ei toimisi ilman sääntöjä, koska muuten kuka tahansa voisi tehdä mitä tahansa. Sääntöjen tarkoituksena on taata turvallisuus ja varmistaa, että kaikkia kohdellaan tasapuolisesti. Lait ovat yhteiskunnan sääntöjä.
Oikeudet ja velvollisuudet
1. Mitä oikeuksia ja vapauksia Suomen kansalaisilla on?
|
?
|
2. Anna esimerkki jostakin oikeudesta, joka sinulla on.
|
?
|
3. Miksi mitä tahansa ei kuitenkaan saa tehdä?
|
?
|
4. Miksi lapsia varten on erityisiä oikeuksia?
|
?
|
5. Anna esimerkki siitä, miten lapsen oikeudet eivät toteudu.
|
?
|
6. Mainitse kaksi mielestäsi tärkeää lapsen oikeutta.
|
?
|
7. Mitä velvollisuus tarkoittaa?
|
?
|
8. Luettele neljä velvollisuutta, jotka sinulla on.
|
?
|
9. Miksi oppivelvollisuus on tavallaan myös oikeus?
|
?
|
Oikeuksia ja velvollisuuksia
Kaikilla suomalaisilla on samat perusoikeudet. |
Perusoikeuksia ovat esimerkiksi sananvapaus ja uskonnonvapaus. |
Lait kertovat, mitä ei saa tehdä. |
Lapsilla on omia erityisiä oikeuksia. |
Lapsen oikeuksien sopimus on tehty suojelemaan maailman lapsia. |
Lapsen oikeudet eivät toteudu kaikkialla. |
Jokaisella on velvollisuuksia. |
Kaikilla on esimerkiksi oppivelvollisuus ja auttamisvelvollisuus. |
Yhteiskunta ei toimisi ilman lakeja ja sääntöjä. |
1.oppitunti
Yhteiskunta muodostuu erilaisista yhteisöistä.
Joistakin asioista päättävät kaikki, joistakin vain yksi ihminen.
Suurissa yhteisöissä valitaan edustajat tekemään päätöksiä.
Sääntöjen avulla on helpompi toimia yhdessä.
Sinulla on oikeus vaikuttaa!
Vaikuttaa voi monella tavalla.
Oppilaskunnan hallitus edustaa oppilaita.
Tehtävät 1. oppitunti
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
1. oppitunti
1. Mitä tarkoittaa
a) yhteisö b) yhteiskunta? |
?
|
2. Mihin yhteisöihin sinä kuulut
|
?
|
3. Mitä yhteiskuntatieteilijä tekee?
|