Kertaamme

Kertausta

1. TYÖELÄMÄ

Jos ihmiset eivät tekisi töitä, mikään ei toimisi.
Kaikki työ on tärkeää.
Työtä tekemällä saa palkkaa.


Miksi ihmiset menevät aamulla töihin?
Jos kukaan ei tekisi työtä, yhteiskunta menisi nopeasti sekaisin. Työntekijälle tärkein syy mennä töihin on palkka. Ilman työstä saatavaa palkkaa on vaikea tulla toimeen. Monet ihmiset viihtyvät työssään myös muun kuin rahan vuoksi.

Kaikki työ on arvokasta
Erilaisia ammatteja on satoja, eikä niitä voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Kaikenlaisten töiden tekeminen on tärkeää. Eri ammateista maksetaan erilaista palkkaa. Tavallisesti ihminen saa sitä enemmän palkkaa, mitä enemmän hän on opiskellut.

Opiskelemalla voit saavuttaa haaveammattisi.

Työelämässä tarvitaan kykyä toimia yhdessä.

Jokainen on hyvä jossakin.


Opiskelu kannattaa aina
Hyvin hoidettu koulutyö parantaa mahdollisuuksiasi päästä ammattiin, josta haaveilet. Jo alakouluikäisenä opit työelämässäkin tarvittavia taitoja. Tällaisia taitoja ovat esimerkiksi ryhmässä toimiminen, esiintyminen ja toisten ihmisten huomioon ottaminen. Kukaan ei voi olla hyvä kaikessa, mutta jokainen on hyvä jossakin. Meidän tulee olla valmiina hankkimaan uusia taitoja, koska maailma muuttuu koko ajan.

Onko julkisuus ammatti?
Monissa kyselyissä julkkikseksi pääseminen on ollut lasten ja nuorten suosituin tulevaisuuden haave. Pelkkä julkisuudessa oleminen ei kuitenkaan ole ammatti eikä siitä makseta. Aito menestys vaatii kovaa työtä.

Uudet keksinnöt muuttavat maailmaa nopeasti.

Eri ammateissa vaadittavat taidot muuttuvat nopeasti.

Tulevaisuudessa tärkeä taito on halu oppia uutta jatkuvasti.


Huimaa kehitystä
Tekniikan kehitys ja uudet keksinnöt muuttavat maailmaa nopeasti. Se, mikä oli uusinta tekniikkaa muutama vuosi sitten, on nyt vanhanaikaista. Monia tämän päivän ammateista ei ehkä ole enää olemassa, kun sinä joskus valmistut ammattiin.

Tulevaisuuden ammatit
Tutkijat ovat listanneet ammatteja, joiden he uskovat häviävän tulevaisuudessa. Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi myyjät, vartijat ja postinkantajat.
Vaikka monet ammatit säilyvät, niissä tarvitaan erilaisia taitoja kuin ennen. Yritysjohtajat toivovat, että tulevaisuudessa työntekijä osaa toimia muiden kanssa ja haluaa oppia jatkuvasti uutta.



2. YRITYKSET, YRITTÄMINEN JA MAINOSTAMINEN

 

Yritykset myyvät tuotteita, joita ihmiset haluavat ostaa.

Myyjät ja ostajat kohtaavat markkinoilla.

Yritys mainostaa tuotteitaan, jotta se saisi niille lisää ostajia.


Ihmiset ja yritykset tarvitsevat toisiaan
Ihminen ei tule toimeen ilman tiettyjä asioita. Nykyään ihmiset eivät valmista juuri mitään itse. Koska ihmiset haluavat ostaa tavaroita, on syntynyt yrityksiä, jotka myyvät niitä.

Markkinoilla ostetaan ja myydään
Nykyään markkinat ei ole enää mikään varsinainen paikka, koska kauppaa voidaan käydä missä vain. Tavallinen kauppakeskus on hyvä esimerkki markkinoista, koska siellä kohtaa toisensa suuri joukko ihmisiä, jotka haluavat ostaa ja myydä. Nettikin on yksi iso markkinapaikka. Ihmisillä on nykyään varaa ostaa myös kaikenlaista kivaa mutta hengissä pysymisen kannalta tarpeetonta tavaraa. Mainostamalla niitä yritykset yrittävät saada lisää ostajia.

Mainoksia on nykyisin kaikkialla.

Mainoksilla yritetään saada ihminen ostamaan jotakin.

Elokuvissa ja tv-ohjelmissa on tuotesijoittelua.



Mainoksia on kaikkialla
Elämme mainosten maailmassa. Mainoksia on esimerkiksi televisiossa, netissä ja bussipysäkillä. Mainoksen alussa yritetään saada katsojan huomio esimerkiksi kuvalla tai hauskalla tarinalla. Tuotesijoittelu on sitä, kun elokuvassa tai televisio-ohjelmassa näytetään katsojille tiettyjä tavaroita. Elokuvan hahmo käyttää esimerkiksi tietynmerkkistä puhelinta. Mainosten tarkoitus on saada ihmiset ostamaan.

Lapset ja mainokset
Mainostajat ovat tutkineet mainosten vaikutuksia ja tietävät, kuinka saada ihmiset haluamaan itselleen lisää asioita. Yksi tapa on laittaa mainoksiin julkkiksia, sillä ihmiset ihailevat heitä. Nuoriin ja lapsiin yritetään vedota mainoksilla, joissa esiintyy iloisia ja onnellisia samanikäisiä. Lapsille suunnattua mainontaa on rajoitettu. Esimerkiksi tuotesijoittelu lapsille on kielletty, eikä mainos saa antaa sellaista ajatusta, että jonkin tuotteen avulla lapsesta tulee suositumpi.

 

Yrityksiä on erikokoisia.

Yritteliäs ihminen tekee töitä haaveidensa eteen ja hoitaa sovitut asiat.

Yritykset tarjoavat ihmisille töitä.


Yrittäminen vaatii asennetta
Osa yrityksistä on pieniä yhden hengen yrityksiä kuten vaikkapa omaa yritystään pyörittävä kioskin pitäjä. Isot yritykset saattavat toimia monessa maassa, ja niillä on kymmeniä tuhansia työntekijöitä.
Kannattavasta yrityksestä omistaja saa enemmän rahaa kuin mitä sen pyörittämiseen kuluu. Silloin hän saa siis voittoa. Ilman yrityksiä ja yrittäjiä Suomi ei tulisi toimeen. Yritykset valmistavat sellaisia tavaroita ja palveluita, joita ihmiset haluavat käyttää. Yritykset myös tarjoavat töitä ihmisille ja maksavat veroja valtiolle.

Yritteliäs ihminen ei anna periksi
Kaikille ihmisille tekisi hyvää yritteliäs elämänasenne. Se tarkoittaa sitä, että uskot omiin mahdollisuuksiisi ja olet valmis tekemään töitä haaveidesi eteen. Yritteliäs ihminen hoitaa sovitut asiat kuten koulutehtävät. Yritteliäs ihminen myös uskoo, että hän itse voi vaikuttaa omiin asioihinsa.


Palveluiden ja tavaroiden tekeminen maksaa yrittäjälle.

Yrittäjä haluaa ansaita rahaa.

Jos tuote maksaa liikaa, ihmiset eivät osta sitä.


Yrittäjä haluaa ansaita rahaa
Yrittäjä saa Suomessa itse päättää, millä hinnalla hän on valmis myymään tuotteensa ostajalle. Jokaisen tavaran tai palvelun tekeminen maksaa yrittäjälle jotakin. Yrittäjän tavoitteena on saada mahdollisimman hyvin rahaa niistä tuotteista, joita hän myy. Mutta jos hän laittaa tuotteelleen liian korkean hinnan, ihmiset eivät osta sitä.

Yrittäjällä voi kulua rahaa esimerkiksi raaka-aineisiin, työvälineisiin, työtilan vuokraan, mainoksiin, sähköön, nettiyhteyteen, palkkoihin ja veroihin. Tämä vaikuttaa tuotteen hintaan.



3. YHDESSÄ PÄÄTTÄMINEN

Demokratia tarkoittaa yhdessä päättämistä.

Demokratiassa jokaisella on yhtä suuri mahdollisuus vaikuttaa.

Vaaleissa valitaan edustajia päättämään yhteisistä asioista.


Yhdessä päättäminen on demokratiaa
Demokratia tarkoittaa yhdessä päättämistä. Demokratiassa jokainen voi yhtä lailla vaikuttaa päätöksiin. Äänestämällä jokainen ilmaisee, mitä ehdotusta kannattaa.
Demokratiassa kuunnellaan kaikkien ehdotuksia Demokratia toimii, kun ihmiset pystyvät keskustelemaan asioista rauhallisesti ja kuuntelemaan kaikkien ehdotuksia.
Demokratiassa jokainen voi yrittää vakuuttaa muut siitä, että oma ehdotus on paras. Tähän tarvitaan taitoa perustella oma mielipiteensä.

Vaalit
Vaaleissa valitaan edustajat päättämään yhteisistä asioista. Kouluissa järjestetään vaalit, joissa valitaan oppilaskunnanhallitus edustamaan koulun oppilaita. Samaan tapaan kuin oppilaat valitsevat oppilaskunnan hallituksen, suomalaiset valitsevat eduskuntavaaleissa kansanedustajat päättämään yhteisistä asioista. Vaalit ovat tärkeitä demokratiassa. Vaaleissa on tarkoitus löytää sellainen edustaja, joka ajattelee asioista samalla tavalla tärkeistä asioista kuin sinä.

Jokainen voi vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Vaikuttamisen tapoja on monia.

Puolueissa voi vaikuttaa yhdessä muiden kanssa.


Vaikuttaa voi monella tavalla
Vaikuttamisen tapoja on monia. Voit esimerkiksi:
– antaa rahaa keräykseen
– kirjoittaa sanomalehden mielipidepalstalle tai nettiin
– jakaa sosiaalisessa mediassa tietoa
– kerätä nimiä listaan eli adressiin, jossa ihmiset kertovat olevansa samaa mieltä asiasta
– järjestää mielenosoituksen.


Vaikuttaminen vaatii rohkeutta, mutta se on sen arvoista. Ne, jotka ovat aktiivisia, saavat mielipiteensä paremmin esille kuin ne, jotka eivät yritä vaikuttaa.

Porukassa vaikuttaminen on tehokasta
Yhdessä tekemällä saa enemmän aikaan kuin yksin. Järjestöt ovat ryhmiä, jotka keskittyvät yhdessä jonkin tietyn asian parantamiseen. Esimerkiksi Unicef puolustaa lasten oikeuksia ja Suomen luontoliitto luontoa. Myös urheiluseurat ja partio ovat järjestöjä.

Puolueet ovat ryhmiä, joihin kuuluvat ihmiset ajattelevat monesta asiasta suunnilleen samalla lailla. Puolueella on yhteinen ajatus siitä, millainen olisi hyvä yhteiskunta. Mitä enemmän puolue saa ääniä eduskuntavaaleissa, sitä enemmän sillä on valtaa päättää asioista.

Eduskunnassa 200 kansanedustajaa tekee meitä kaikkia koskevia päätöksiä. He säätävät lait ja päättävät valtion rahojen keräämisestä ja käyttämisestä. Me suomalaiset valitsemme kansanedustajat joka neljäs vuosi eduskuntavaaleissa.

Eduskuntatalossa
Eduskuntavaalien jälkeen valitaan hallitus, joka tekee päätöksiä eduskunnan kanssa.

Pääministerin vieraana
Ministerit työskentelevät hallituksessa. Hallituksella on paljon valtaa. Pääministerin tärkein tehtävä on yhdessä muiden ministerien kanssa johtaa Suomea. Hallitus päättää esimerkiksi siitä, montako tuntia viikossa koulussa opiskellaan eri oppiaineita. Eduskunnan enemmistön täytyy hyväksyä hallituksen päätökset.

Presidentinlinnassa
Presidentin tärkeimpiä tehtäviä on Suomen edustaminen ulkomailla. Eduskunnalla ja hallituksella on enemmän valtaa kuin presidentillä. Presidentin mielipidettä kuitenkin arvostetaan.