1800-luku ja koulutuksen uudistuminen

1800-luvun lopulla eurooppalaisessa koulumaailmassa tapahtui monenlaisia muutoksia. Valtio alkoi kiinnittää enemmän huomiota koulutusmahdollisuuksien parantamiseen ja koulutus levisi nopeasti. Luku- ja kirjoitustaito yleistyivät, kun kansakouluja perustettiin. Haluttiin nostaa kansanopetuksen tasoa, helpottaa koulukuria ja lisätä liikuntakasvatusta. Kansankoulujen ansiosta tavat paranivat.

1800-luvun puolessavälissä naisasialiike alkoi vaatia naisille samanlaisia mahdollisuuksia opiskeluun kuin miehillä oli. Alettiin perustaa tyttökouluja ja yhteiskouluja, jotta kaikilla olisi tasa-arvoinen asema oppia uutta. Alettiin vaatia laajempaa ja monipuolisempaa opetusta, mutta kirkko vastusti tätä ajatusta. Monessa maassa oppivelvollisuus astui voimaan 1800-luvulla.




Kansakoulu = Kansakoulu oli kuusivuotinen koulu, nykyisen koulun esiaste. Kansakoulussa sai opiskella omalla äidinkielellään.

Naisasialiike = Naisasialiike syntyi 1800-luvulla. Tavoitteena oli parantaa naisten asemaa yhteiskunnassa. Vaadittiin naisille muun muassa äänioikeutta.

Tasa-arvo = Kaikkien ihmisten yhtäläinen arvo yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä.

Oppivelvollisuus = Velvollisuus ja oikeus saada kouluopetusta.




Kysymykset

  • Miksi luku- ja kirjoitustaito yleistyivät?
  • Millainen on mielestäsi hyvä koulukuri?
  • Mitä tarkoittaa tasa-arvo? Selitä omin sanoin.
  • Miksi kansakoulujen perustaminen edisti tasa-arvoa?
  • Mitä tarkoittaa oppivelvollisuus? Selitä omin sanoin.