Opetuskerta 1
Opetuskerran aihe
Oppilaat perehtyvät Bee-Bot -lattiarobottien käyttöön ja erilaisiin työtapoihin. Opetuskerran aikana tehdään myös äidinkielen oppikirjasta tehtäviä.
Opetuskerran tavoitteet
- Oppilailla on selkeä käsitys siitä, mikä Bee-Bot on ja mitä sillä voi tehdä. Oppilaat ymmärtävät, että robotti tekee vain sen, mitä nappuloilla käsketään. Robotin liike suuntautuu joko eteen- tai taaksepäin, kääntyminen sen sijaan tapahtuu aina paikallaan.
- Tutustutaan ja kerrataan käsitteet oikea ja vasen.
- Oppilaat perehtyvät Bee-Bot -robottien käyttöön kokeilemalla ja havainnoimalla tapahtumia.
- Oppilaat hallitsevat opetuskerran jälkeen Bee-Bot -lattiarobotin peruskäytön ja tietävät, mitä jokaisesta nappulasta tapahtuu.
Materiaalit ja työtavat
Materiaalit:
Bee-Bot -lattiarobotit
Bee-Bot -lattiamatto (lattiamaton pystyy tekemään myös helposti itse esimerkiksi pahville tai suoraan lattialle maalarinteipin avulla. Teippaa tai piirrä 15cm x 15cm kokoisia neliöitä vierekkäin, esimerkiksi 5x5 ruudukko on helppo ja nopea tehdä ja se riittää hyvin yhdelle parille.)
Äidinkielen oppikirja
Kuvalaput (voi hyödyntää myöhemmin myös muistipelinä ja kuvaparien etsimisessä)
Nuolilaput
Käskyjono -laput
Tyhjiä paperilappuja (esimerkiksi post it -lappuja)
Työtavat:Bee-Bot -lattiarobotit
Bee-Bot -lattiamatto (lattiamaton pystyy tekemään myös helposti itse esimerkiksi pahville tai suoraan lattialle maalarinteipin avulla. Teippaa tai piirrä 15cm x 15cm kokoisia neliöitä vierekkäin, esimerkiksi 5x5 ruudukko on helppo ja nopea tehdä ja se riittää hyvin yhdelle parille.)
Äidinkielen oppikirja
Kuvalaput (voi hyödyntää myöhemmin myös muistipelinä ja kuvaparien etsimisessä)
Nuolilaput
Käskyjono -laput
Tyhjiä paperilappuja (esimerkiksi post it -lappuja)
Opettajajohtoinen perehdytys aiheeseen
Erilaiset harjoitukset lattiamatoilla
Omatoiminen työskentely
Parityöskentely
Opetuskerran kulku
Opetuskerran aloitus
- Oppilaille luetaan sillä hetkellä käsittelyssä olevaan aiheeseen, esimerkiksi uuteen kirjaimeen, liittyvä tarina ja esitellään uusi tuttavuus eli BeeBot -lattiarobotti, joka osallistuu myös tarinan kuuntelemiseen.
- Tarinan jälkeen kerrotaan tulevan opetuskerran eteneminen: luokka jaetaan kahteen ryhmään, toinen ryhmä ottaa käsittelyyn päivän aiheen ja toinen ryhmä lähtee tutustumaan Bee-Botin käyttöön. Jos avuksi ei ole mahdollista saada avustajaa tai esimerkiksi toista opettajaa, niin ohjeita voi soveltaa ja pitää opetuksen myös koko luokalle.
Robottiryhmä
- Opettaja kertoo oppilaille tulevan opetuskerran sisällön ja tarkoituksen.
- Bee-Botien esittelyn yhteydessä käydään läpi robotin päältä löytyvien nappuloiden toiminta.
- Painotetaan sitä, että robotti täytyy nollata aina ennen uusia ohjeita, muuten robotti muistaa aina vanhat ohjeet ja suorittaa myös ne. Tässä vaiheessa kannattaa hyödyntää tarinallistamista ja kertoa, kuinka Bee-Botilla on niin hyvä muisti, että se täytyy nollata aina ennen kuin aloittaa uuden tehtävän. Muuten Bee-Bot muistaa kaiken ja alkaa suorittamaan kaikkia käskyjä, jotka muistaa.
- Tutustutaan siis opettajalähtöisesti Bee-Bottien toimintaan: käydään yhdessä läpi jokainen Bee-Botin nappula ja sovitaan yhteiset pelisäännöt (Bee-Bot on hyvin herkkä, sitä ei saa tiputtaa lattialle).
- Jokainen oppilas saa alkuperehdytyksen jälkeen kokeilla ja harjoitella Bee-Botin käyttöä yksin: tutkia nappuloita ja sitä, miten Bee-Botin saa liikkumaan.
- Opettaja voi myös tunnin alussa pyytää oppilaita levittäytymään vapaasti luokkatilaan ja seisomaan paikallaan. Sen jälkeen opettaja antaa suulliset ohjeet, esimerkiksi: kävele kaksi askelta eteenpäin ja käänny oikealle. Tai kävele kaksi askelta eteenpäin, kävele yksi askel taaksepäin ja käänny sitten vasemmalle. Oppilaat toteuttavat yksinkertaiset käskyjonot ja ovat ikään kuin itse Bee-Bottien roolissa eli vastaanottavat käskyjonoja ja eivät tee mitään muuta kuin mitä käskyjono sanoo.
- Tämän jälkeen aloitetaan parityöskentely, jonka aikana toinen antaa ohjeet ja toinen yrittää saada Bee-botin liikkumaan ohjeiden mukaan.
Erilaisia harjoitustehtäviä:
- Opettaja ohjaa lapsia suunnittelemaan reitin tiettyyn ruutuun (lattiamatolla), jota osoittaa tai jonka opettaja merkkaa esimerkiksi paperilapulla. Oppilaat yrittävät ohjata Bee-Botin opettajan osoittamaan ruutuun.
- Oppilaat nostavat vuorollaan lattialla olevasta pinosta tehtävälapun, jonka mukaan ohjelmoivat Bee-Botin kulkemaan lattiamatolla.
- Opettaja tai pari antaa lisää suullisia ohjeita, joiden mukaan oppilaat ohjelmoivat Bee-Botin toimimaan.
- Kaveri suunnittelee, paperilapuilla tai nuolikortteja käyttäen reitin matolle, mitä oppilas pyrkii seuraamaan Bee-Botilla.
- Opettaja laittaa lattiamatolle esteitä, esimerkiksi post-it lappuja. Tämän jälkeen oppilaat laittavat sekaan kuvalappuja. Oppilaat ohjelmoivat Bee-Botit noutamaan kuvalaput eri ruuduista, mutta yrittävät vältellä esteitä. Sellaiseen ruutuun ei saa mennä tai kautta kulkea, jossa on post-it lappu esteenä. Kuvan saa poimia itselleen, kun robotti pysähtyy ruutuun, jossa on kuva tai kirjain.
Oppitunnin lopuksi
Lopuksi kerätään oppilailta ajatuksia opetuskerrasta ja annetaan palautetta oppilaiden toiminnasta.