4. TEEMAVIIKKO: Suomi ennen ja nyt

Lue kaikki tehtävät ensin, jotta tiedät, mitä tulee tehdä kotona ja mitä koulussa.

Suomen kieli ENNEN:

A. Kerratkaa, mitä jo nyt tiedätte ja muistatte
1. 1500-luvun Suomesta,
2. suomen kielen synnystä
3. Mikael Agricolasta
4. suomen kielen kehityksestä 1500-luvulta 1900-luvun alkuun

Kirjatkaa kaikki tietonne mind mapiin. Lisätkää pienetkin tiedonmurut ja kuvittakaa mind mapia vapaasti! Muistelkaa historian ja äidinkielen tunneilla ja mediasta oppimaanne. Tarkistakaa netistä vain tarvittaessa!

B. Katso kotona ohjelma Agricolan jalanjäljillä: Kielenkääntäjä
Muodosta kolme kysymystä, joihin ohjelmasta voi löytää vastauksen. Pyri muodostamaan kysymykset siten, ettei niihin voi vastata vain yhdellä sanalla tai kyllä tai ei -vastauksella. Hyvä kysymys on sellainen, että vastaajan tulee yhdistellä tietoa ja päätellä vastaus.

C. Tee kotona tehtäväkirjasta Kieli | 8. Suomen kirjakielen kehitys | 2. Kuuntele Agricolan aikaista kieltä. ja
Kieli | 8. Suomen kirjakielen kehitys | 4. Perehdy 1800-luvun murteiden taisteluun.

D. Keskustelkaa edellisen tehtävän vastauksista ja tehkää yhdessä tehtäväkirjasta Kieli | 8. Suomen kirjakielen kehitys | 6. Esittele suomen kieltä.

Suomen kieli NYT:

B. Kerratkaa, mitä nyt jo tiedätte ja muistatte
1. suomen kielen murrealueista
2. vähemmistökielistä

C. Suomen laki ei määrittele, mitkä kielet ovat vähemmistökieliä. Tästä huolimatta Suomessa on suomen ja ruotsin lisäksi muitakin kieliä, joiden puhujien kielellisistä oikeuksista säädetään eri laeissa. Selvittäkää, mitä nämä kielet ovat ja mitä oikeuksia niiden puhujilla on. Jakakaa tiedonetsintätehtävät ryhmänne jäsenten kesken tasapuolisesti.

D. Tee kotona tehtäväkirjasta Kieli | 6. Kielet Suomessa | Digitehtäväkirja | 6. Tutki artikkelia.

E. Valmistele kotona arvioitavaa kurssityötä, eli LUKUTAIDON TEHTÄVÄÄ: Kokoavia tehtäviä ja arviointia | 23. Lukutaidon tehtäviä | 3. Erittele artikkelia.
F. Keskustelkaa, kotitehtävän kysymyksistä. Jatkakaa keskustelua: mitä murteet ja oma äidinkieli merkitsevät ihmisen kieli-identiteetille? Pohtikaa kysymystä eri puolilla Suomea asuvien, erilaisista sosiaalisista taustoista tulevien ja kaikenikäisten ihmisten näkökulmista. Tehkää pohdintanne näkyväksi isolle paperille.

Keskustelkaa yhdessä, mitä vastasitte LUKUTAIDON tehtävään. Palauta valmiit vastaukset OneNoten kansioon LUKUTAIDON tehtävä.

Suomalainen kulttuuri on...?

G. Pohtikaa ryhmässä kolme kieleen ja kulttuuriin liittyvää asiaa, ilmiötä tai saavutusta, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä. Pohtikaa mm. yhteiskunnallisesta, historiallisesta, kulttuurisesta ja yksilön näkökulmasta. Havainnollistakaa ja pohtikaa arvokysymyksiä.

Suunnitelkaa jokin tapa kertoa ajatuksistanne muille. Tarttukaa uusiin, luoviin tai tuttuihin ideoihin, sillä kaikki tavat ovat mahdollisia! Jakakaa työtehtävät sen mukaan, mitä kukakin osaa.