Jyrsimen terät
Linkki
Jyrsimen terät
KAHDENLAISIA JYRSINTERIÄ
LAAKERIOHJAINTERÄT
Toiminta: Terä painuu puun reunaan mutta pysähtyy, kun alla oleva pieni rengas yltää puun reunaan. Jyrsimissyvyyttä säädellään yläjyrsimen syvyysrajoittimella.
Yleiset jyrsinterät: Pyöristysterä (oikealla) pyöristää pöytälevyjen ja hyllyjen reunat. Viistejyrsin jyrsii viistoja reunoja. Myös erilaisia profiilijyrsimiä käytetään paljon.
Tavalliset työt: Laakeriohjainteriä sanotaan joskus myös reunajyrsimiksi. Reunajyrsimillä voi muotoilla kaikenlaisia reunoja, ja ne sopivat moniin eri tarkoituksiin.
Laakeriohjain: Rengas pyörii vapaasti eikä painu puuhun vaan pitää terän oikealla etäisyydellä.
ILMAN OHJAINLAAKERIA
Toiminta: Terät painuvat kohtisuoraan puuhun ja jatkavat jyrsimistä. Terän liikkumista voi ohjata tarkasti vain kopiointirenkaan tai sapluunan avulla.
Yleiset jyrsinterät: Urajyrsin, jossa on sopivat terät ja pohja, sopii moniin erilaisiin töihin.
Tavalliset työt: Saranoiden upottaminen, pontit, sormi- ja sinkkaliitokset, leikkuulaudan nesteurat ja nimikyltit.
OHJURI TARVITAAN: LAAKERITTOMAT JYRSINTERÄT
URAJYRSIN
Tekee pystysuoria uria. Kaikkein yksinkertaisin jyrsinterä. Sopii ponttien ja teräväreunaisten kolojen tekemiseen sekä saranoiden upottamiseen. Useimmissa teräsarjoissa on 3–5 urajyrsintä. Koot 3–25 miiliä.
V-URAJYRSIN
Jyrsii puuhun teräväpohjaisen uran. Käytetään muun muassa kylttien kaivertamiseen ja ruuvien upottamiseen. Tässä terässä on 45 asteen reunat ja pieni tasainen pohja. Paljon erilaisia jyrsinprofiileja.
KOURUJYRSIN
Tekee pyöreäpohjaisia uria. Käytetään muun muassa leikkuulaudan nesteuran tekemiseen, piilokahvojen kaivertamiseen ja koristeluun. Pyöreä terä painetaan puuhun, ja sitä vedetään puuta pitkin. Eri kokoja.
SINKKAUSJYRSIN
Tekee uria, joissa on leveä pohja ja kapea yläosa. Käytetään etenkin sinkkaliitosten tekemiseen. Terää ei voi upottaa puuhun kohtisuoraan, vaan jyrsiminen pitää aloittaa aina esineen päästä tai reunasta.
EI LISÄOHJURIA: LAAKERIOHJAINTERÄT
VIISTEJYRSIN
Jyrsii puuhun 45 asteen viisteen nopeasti ja tarkasti. Terän voi säätää jyrsimään sekä syviä että matalia viisteitä. Sopii myös jiiriliitosten tekemiseen esimerkiksi pöytälevyihin.
PYÖRISTYSJYRSIN
Tekee pyöristetyt reunat esimerkiksi pöytälevyihin, hyllyihin ja listoihin. Yhdellä terällä voi tehdä vain tietyn kokoisia pyöristyksiä. Teriä on useita kokoja 3,2 millistä aina 16 milliin asti.
LISTAJYRSIN
Muistuttaa pyöristysjyrsintä sillä erolla, että profiilissa on kaksi huullosta. Kaarevia listajyrsimiä on useita eri kokoja. Käytetään muun muassa karmien, ristikoiden ja jalkalistojen tekemiseen.
PROFIILIJYRSIN
Paljon erilaisia profiileja hyvin yksinkertaisista erittäin monimutkaisiin malleihin. Käytetään esimerkiksi varjolistojen, jalkalistojen ja reunalistojen sekä kalusteiden reunalistojen jyrsimiseen.
KOVERRUSTERÄ
Käytetään koverien reunojen jyrsimiseen. Kookkaalla terällä voi jyrsiä ison kourulistan, pienet terät sopivat erittäin hyvin laatikoiden piilokahvojen jyrsimiseen.
HUULLOSKOURUJYRSIN
Jyrsii puuhun koveran reunan, jonka molemmilla puolilla on pienet huullokset. Sopii erinomaisesti koristelistojen ja koristeellisten ikkunaristikoiden jyrsimiseen.
HUULLOSTERÄ
Tekee puun reunaan suorakulmaisen huulloksen. Huulloksen syvyys riippuu siitä, miten yläjyrsin säädetään. Käytetään yleensä ikkunoiden ja taulunkehysten huullosten jyrsimiseen.
PONTTIJYRSIN
Jyrsii kapean uran puun reunaan. Käytetään etenkin levyjen ja listojen irtoponttiliitosten tekemiseen. Jyrsintäsyvyyden voi lukita, jotta pontin molemmista puolista tulee yhtä syvät.
TARVIKKEET: JYRSINTERIEN OHJAAMISEEN
SIVUOHJAIN
Kiinnitetään yläjyrsimen pohjaan. Ohjaa laakerintonta jyrsinterää esineen reunan suuntaisesti.
KESKIÖKÄRKI
Kiinnitetään sivuohjaimeen, jotta yläjyrsintä voi käyttää kuin harppia.
KOPIOINTIRENGAS
Kiinnitetään yläjyrsimen pohjaan siten, että jyrsinterä työntyy renkaan läpi. Sen jälkeen terää voi liikuttaa sapluunaa pitkin.