Joustava perusopetus

Joustava perusopetus Riihimäellä

Riihimäellä joustavaa perusopetusta toteutetaan Omaura-luokassa, joka hallinnollisesti kuuluu Karan koulun alaisuuteen. Riihimäen Omaura-luokalla opiskelee yhdeksännen vuosiluokan oppilaita.

Tavoitteet

  1. Auttaa nuori takaisin säännöllisen elämäntavan piiriin; saada nuoren elämäntapa suunnitelmalliseksi, tavoitteelliseksi satunnaisuuden ja lyhytjännitteisyyden sijaan
  2. Tukea oppilaita suorittamaan peruskoulun oppimäärä
  3. Auttaa oppilaita hahmottamaan paremmin omia mahdollisuuksiaan jatkokoulutuksessa ja työ- elämässä eli luomaan "omaa uraansa"
  4. Tutustuttaa oppilaat työelämän sääntöihin

Järjestäminen ja toimintatavat

Vanhempiin ollaan paljon yhteydessä eri asioissa. Oppilaat opiskelevat työharjoitteluvaltaisesti. Työharjoittelujen kautta pyritään löytämään oppilaille onnistumisen kokemuksia käyttäen hyväksi oppilaiden vahvoja puolia. Työharjoittelujakson aikana oppilaat laativat kirjallisen raportin, joka sisältää kuvauksen työpaikasta, työtehtävistä ja tutkimustehtävän jostakin valinnaisaineesta. Tutkimustehtävä esitellään suullisesti jakson lopussa. Vaihtelevasti annetaan myös muita tehtäviä. Omaurassa on opettajan työparina nuorisopalveluiden työntekijä sekä sosiaalitoimen työntekijä. Oppilas saa lisäksi kaikki muut peruskoulun oppilaille kuuluvat palvelut. Opetus järjestetään siten, että se tukee ja kasvattaa oppilaan valmiuksia menestyä tulevissa opinnoissaan ja työelämässä.

Omauran oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma tai sitä tarkennetaan yhdessä oppilaan ja tämän huoltajan kanssa. Oppimissuunnitelma on soveltuvin osin samanlainen tehostetun tuen oppimissuunnitelma. Jos oppilaalla on erityisen tuen päätös, oppimissuunnitelma kirjataan HOJKSiin.

Menetelmät

1.Oppilaat opiskelevat työharjoitteluvaltaisesti. Työharjoittelujen kautta pyritään löytämään oppilaille onnistumisen kokemuksia käyttäen hyväksi oppilaiden vahvoja puolia. Myös muita oppimisympäristöjä voidaan käyttää opiskelun tukena. Työharjoittelujakson aikana oppilaat laativat kirjallisen raportin, joka sisältää kuvauksen työpaikasta, työtehtävistä ja tutkimustehtävän, joka liittyy oppilaan valinnaisaineeseen. Jakson jälkeen raportti esitellään, jonka jälkeen on aina jakson arviointikeskustelu ja sanallinen arviointi.

  1. Työskentelyssä oppilaat huomioidaan yksilöllisesti. Oppilaiden valmiuksissa on suuria eroja ja useimpien oppilaiden keskittymiskyky on heikko. Tämä vaatii opettajalta yksityiskohtaista valmistelua ja suunnittelua sekä oppimateriaalin että oppilaiden yksilöllisten tarpeiden suhteen.
  1. Työskentely Omaurassa perustuu koulutoimen ja perusturvatoimen tiiviiseen yhteistyöhön. Omaurassa työskentelee opettaja, nuorisotyöntekijä ja sosiaaliohjaaja, mikä mahdollistaa oppilaan kokonaisvaltaisen tukemisen.

Työpaikkaopiskelu

Työpaikkaopiskelu on tärkeä osa Omauran toimintaa. Normaalin koulutyön ohella oppilas suorittaa pääsääntöisesti viisi työpaikkajaksoa vuodessa. Työpaikat valitaan mahdollisuuksien mukaan oppilaan oman mielenkiinnon kohteista. Työaika on kuusi tuntia päivässä kolmena päivänä viikossa eli yhteensä 18 tuntia viikossa. Työpaikkajaksojen aikana oppilas on siis kahtena päivänä viikossa normaalissa koulutyössä. Työpaikkajaksojen avulla oppilas tutustuu eri ammatteihin ja työympäristöihin, minkä auttaa oman ammatinvalinnan selkiytymisessä. Myös koulumotivaatio ja -suoritukset paranevat, kun tavallisen koulutyön ohella saa mahdollisuuden tutustua oikeaan työelämään.

Arviointi

Jokaisen jakson jälkeen työraportti ja tutkimustehtävät esitellään. Sen jälkeen annetaan jakson aineista numerot, sanallinen arviointi ja pidetään arviointikeskustelu. Oppiaineiden lisäksi arvioidaan oppilaan muuta työskentelyä ja käyttäytymistä.

Oppilasvalinta

Oppilaalla täytyy olla pääsääntöisesti 8. luokka suoritettuna. Valinta suoritetaan haastattelun ja oppilaan kokonaistilanteen arvion perusteella. Koulujen oppilashuoltohenkilöstön rooli on oppilasvalinnassa keskeinen. Omaurassa on 10 oppilaspaikkaa.

Joustavan perusopetuksen määrittelyä

Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7–9 vuosiluokkien yhteydessä annettavaa joustavan perusopetuksen toimintaa. Tässä käytetään joustavan perusopetuksen toiminnasta nimitystä joustava perusopetus. Opetus toteutetaan perusopetusta koskevien säädösten ja opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti.

Joustavan perusopetuksen tavoitteet

Joustavalla perusopetuksella pyritään vähentämään perusopetuksen keskeyttämistä ja ehkäisemään syrjäytymistä. Tavoitteena on vahvistaa oppilaiden opiskelumotivaatiota ja elämänhallintaa. Perusopetuksen oppimäärän suorittamisen lisäksi oppilaita tuetaan, kun he siirtyvät seuraavaan koulutusvaiheeseen ja edistetään heidän valmiuksiaan menestyä opiskelussa.

Joustavan perusopetuksen kohderyhmä ja yhteistyö

Joustava perusopetus on tarkoitettu niille 7–9-luokkien oppilaille, joilla on alisuoriutumista ja heikko opiskelumotivaatio sekä oppilaille, joiden arvioidaan olevan vaarassa syrjäytyä jatkokoulutuksesta ja työelämästä. Opetuksessa korostuu moniammatillinen sekä eri hallintokuntien ja organisaatioiden välinen yhteistyö. Yhteistyöhön voivat osallistua myös ammatilliset oppilaitokset ja lukiot, vapaan sivistystyön oppilaitokset sekä nuorten työpajat. Joustavaa perusopetusta suunnittelemaan ja organisoimaan voidaan muodostaa ohjausryhmä.

Joustavan perusopetuksen opetusmenetelmät

Koulun toimintatapoja ja opetusmenetelmiä kehitetään niin, että ne vastaavat joustavaan perusopetukseen valittujen oppilaiden yksilöllisiä tarpeita. Erityistä huomiota kiinnitetään työmuotoihin, joilla lisätään oppilaiden osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta kouluyhteisössä sekä vahvistetaan huoltajien ja kaikkien joustavassa perusopetuksessa työskentelevien yhteistä kasvatustyötä. Opetuksessa painotetaan toiminnallisia ja työpainotteisia opiskelumenetelmiä.

Joustavan perusopetuksen järjestäminen

Joustava perusopetus järjestetään pienryhmämuotoisesti koulussa, työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä moniammatillista yhteistyötä sekä tuki- ja neuvontapalveluita käyttäen. Opettajan lisäksi toimintaan osallistuu nuorten sosiaalisen kasvun tukemiseen, perheiden kanssa tehtävään yhteistyöhön sekä muuhun tuki- ja neuvontatyöhön perehtynyt, opetuksen järjestäjän nimeämä ammattilainen. Opetusta voidaan tarvittaessa antaa osittain myös muun opetusryhmän yhteydessä.

Ohjattu opiskelu työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä

Opetus toteutetaan lähiopetuksena koulussa sekä ohjattuna opiskeluna työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä. Opiskelu koulun ulkopuolella on oleellinen osa joustavaa perusopetusta. Näiden jaksojen aikana oppilailla on oikeus opettajan antamaan ohjaukseen ja opetukseen. Oppilaille annetaan opetussuunnitelman mukaisia oppimistehtäviä. Suoriutuminen oppimistehtävistä otetaan huomioon oppilaan arvioinnissa. Työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä oppilaiden kanssa työskentelevä henkilöstö tulee perehdyttää työturvallisuuteen, tietosuojaan ja salassapitoon liittyviin sekä muihin tarvittaviin säädöksiin.

Joustavaan perusopetukseen hakeminen ja päätökset

Oppilas valitaan joustavaan perusopetukseen oppilaan tai huoltajan hakemuksesta. Oppilaita valittaessa heihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Opetuksen järjestäjä päättää oppilasvalinnan perusteista ja valintamenettelystä. Oppilasvalinnasta tehdään hallintopäätös joka valmistellaan moniammatillisesti. Jos yksittäinen oppilas siirtyy pois joustavasta perusopetuksesta ennen perusopetuksen päättymistä, tehdään joustavan perusopetuksen päättymisestä hallintopäätös.

Muu tuki joustavassa perusopetuksessa

Joustavan perusopetuksen oppilaalla on oikeus säädösten mukaiseen oppimisen ja koulunkäynnin tukeen, ohjaukseen ja oppilashuoltoon. Oppilas voi tarvitessaan saada yleistä tai tehostettua tukea. Poikkeuksellisesti joustavaan perusopetukseen voidaan ottaa myös erityistä tukea saava oppilas, mikäli oppilas kykenee noudattamaan opetuksessa käytettävää opetussuunnitelmaa ja järjestelyä voidaan pitää oppilaan edun mukaisena.

Pedagogiset asiakirjat joustavassa tuessa

Joustavan perusopetuksen oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma tai tarkistetaan hänelle jo aiemmin laadittua oppimissuunnitelmaa. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. Se sisältää soveltuvin osin samoja osa-alueita kuin tehostetun tuen aikana laadittava oppimissuunnitelma. Lisäksi oppimissuunnitelmassa kuvataan oppilaan joustavan perusopetukseen liittyvät erityispiirteet, kuten opetuksen järjestäminen koulun ulkopuolisissa oppimisympäristöissä. Mikäli oppilas saa erityistä tukea, joustava perusopetus kuvataan vastaavalla tavalla henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa eli HOJKSissa.