Säilöminen

Säilöminen kannattaa, jos poimit itse paljon marjoja tai sieniä tai saat omenoita ja kasviksia omasta puutarhastasi tai edullisesti kaupasta tai torilta. Mieti kuitenkin kuinka paljon kannattaa säilöä ja mihin niitä käytät. Säilöntämenetelmiä on pakastaminen, kuumentaminen ja kuivaaminen.

Pakastettavat
tuotteet puhdistetaan, paloitellaan, kiehautetaan tarvittaessa ja pakataan pakasteille tarkoitettuihin pusseihin tai rasioihin. Nestemäisille tuotteille on hyvä jättää laajenemisvaraa. Pakkaukset suljetaan ja tarvittaessa jäähdytetään ennen pakastamista.

Kuumentamalla säilömisessä säilöntävälineiden ja -astioiden on oltava puhtaita. Puhtaita pulloja ja purkkeja voi kuumentaa uunissa paperiin käärittynä. Kuumat astiat täytetään kuumalla säilykkeellä ja suljetaan heti.

https://peda.net/id/FTrhQj

Etikkasäilykkeet ovat helppotekoisia ja säilyvät hyvin. Etikkasäilykkeisiin käytetään etikkaa, mausteita, suolaa ja sokeria. Etikkasäilykkeiden valmistukseen sopii hyvin väkiviinaetikka.

https://peda.net/id/nmQRNj

Suolaaminen on vanha säilöntämenetelmä. Suolaamalla säilöminen on pakastamisen myötä vähentynyt ja suolaisten tuotteiden käyttöä vältetään terveydellisistä syistä. Suolaamalla säilötään edelleen sieniä. Suolasienistä liika suola saadaan pois liottamalla.

Kuivaamalla
säilötään marjoja, hedelmiä ja maustevihanneksia. Maustevihannekset sidotaan varresta nipuiksi ja ripustetaan kuivuman lämpimään auringolta suojattuun ilmavaan paikkaan. Mausteet ovat kuivia, kun ne murentuvat. Hedelmiä ja marjoja voidaan kuivata pieninä paloina tai viipaleina hyötykasviskuivurissa tai uunissa lämpötila (maksimilämpötila 50 astetta). Marjat ja hedelmät ovat kuivia, kun ne tuntuvat kovilta.