5.1 Yhteinen vastuu koulupäivästä

Yhteinen vastuu koulupäivästä sekä yhteistyö (paikallisesti päätettäviä asioita)

Nilakan kunnissa keskeiset tavoitteet ja toimintatavat hyvän ja turvallisen koulupäivän luomiseksi ja yhteistyön järjestämiseksi määräytyvät valtakunnallisen opetussuunnitelman pohjalta.
Yhteistyö kunnan/koulun sisällä sekä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa organisoidaan koulun rehtorin/johtajan ohjeiden mukaan. Sitä seurataan ja kehitetään vuosittain sovitulla tavalla, erityisesti huolehditaan oppilaiden osallisuuden toteutumisesta ja kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä. Lähtökohtana on yhteinen vastuu ja huolenpito jokaisen hyvästä ja turvallisesta koulupäivästä. Kasvatustyö ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu koulun kaikille aikuisille tehtävästä riippumatta. Vastuu oppilaista ja ryhmästä on kulloista tuntia pitävällä opettajalla. Luokanvalvojalla/luokanopettajalla on perimmäinen vastuu yhteistyöstä kodin ja koulun välillä.
Toimitaan valtakunnan opetussuunnitelman mukaisesti. Yhteistyö huoltajiin on jatkuvaa, sitä toteutetaan kasvokkain vanhempainilloissa ja vanhempain varteissa sekä puhelimitse ja sähköisesti wilman avulla.
Muiden yhteistyötahojen, kuten nuorisotoimen, sosiaalitoimen, terveydenhuollon ja kolmannen sektorin toimijoiden, osalta huolehditaan riittävästä yhteydenpidosta palaverien, sähköpostien ja muiden tapaamisten avulla.

Oppilaiden osallistuminen varmistetaan erityisesti oppilaskunta toiminnan ja luokanvalvojantuntien avulla. Oppilaskunnan rooli on keskeinen, että saadaan oppilaiden mielipiteet kuuluviin.

Kolmiportainen tuki kuvataan luvussa 7, oppilashuolto luvussa 8 ja ainekohtainen opetussuunnitelma määritellään luvussa 13, 14 ja15.

Keiteleen pohdintaa OPS 2011 eli nyt voimassa olevasta
* yhteistyö kodin kanssa linkki ( varmaan parempi kohdassa 5.2.)
http://opspro.peda.net/keitele/viewer.php3?DB=keiteleops2014&mode=2&document_id=254



Kouluilta tulleita kysymyksiä ja ehdotuksia

Kasvokkainen toiminta: puhelimella yhteys vanhempiin, yhdessä yhteistyössä vanhemmat ja opettajat sekä oppilaat luottamuksen herättäminen, positiivisen palautteen tärkeys myös wilmassa enemmän positiivisen palautteen vaihtoehtoja. Yhteistyötahojen välille avoin ja keskusteleva ilmapiiri.
Vanhempainilta lukuvuoden alussa antaa avoimen kuvan toiminnasta. Aktiivinen viestintä kodin ja koulun välillä. Yhteistyö avointa ja kunnioittavaa.
Pyritään järjestämään laajasti vanhempainvartteja lukuvuoden aikana.
Oppilaskuntatoiminta koetaan tärkeäksi ja sitä järjestetään joka koululla.
Tehdään yhteistyötä toimivien vanhempainyhdistysten kanssa. Niiden merkitys ja rooli huomioidaan.
Eri tahojen vastuut ja velvollisuudet määriteltävä. Työnjako selväksi sen jälkeen yhteistyötä eri tahojen välillä. Tasapuolisuus opettajien kesken ja käytetään yt-aikaa yhteistyöhön.
Kasvatuskumppanuus. Tavallisen arkielämän sietämisen tarve ja vastuuseen kasvattaminen. Arkielämän taitojen korostaminen.
Saatava opiskelusta mielekästä ja motivaation löytäminen opiskeluun.
Oppilaiden osallisuus ja demokratian keinot mietittävä.
Huomioitava hiljaiset oppilaat. Vaikeuksien ennaltaehkäisy on tärkeää.
Arviointi toidistuksessa on sanallinen, monipuolinen, realistinen ja kannustava.