Kulttuurikasvatussuunnitelma
Nilakan kulttuuri- ja kotiseutukasvatussuunnitelma
Kulttuurikasvatussuunnitelma on kunnan suunnitelma siitä, millaisia taide- ja kulttuurikokemuksia lapsille ja nuorille tarjotaan peruskoulun aikana osana opetusta. Kulttuurikasvatussuunnitelma antaa raamin koulun ja kulttuuritoimijoiden yhteistyölle. Lähtökohtana on paikkakunnan ja alueen oma kulttuuriperintö ja -tarjonta.
Kulttuuri- ja kotiseutukasvatussuunnitelman tavoitteet
Tavoitteena on antaa tilaa lasten ja nuorten omaehtoiselle toiminnalle. Tavoitteena on myös edistää laajaa näkemystä elävästä kulttuurista sekä monipuolista kulttuurista osaamista ja kulttuuriperinnön arvostamista. Lisäksi tavoitteena on tukea oman kulttuuri-identiteetin tasapainoista kehittymistä. Kaikille annetaan mahdollisuus tuntea itsensä osalliseksi ympäröivästä kulttuurista, paikallisista voimavaroista ja mahdollisuuksista.
Tausta
Kulttuurikasvatussuunnitelman taustana on opetussuunnitelman perusteiden 3.1. luku:
- Perusopetuksen kulttuuritehtävänä on edistää monipuolista kulttuurista osaamista ja kulttuuriperinnön arvostamista sekä tukea oppilaita oman kulttuuri-identiteetin ja kulttuurisen pääoman rakentamisessa. Opetus lisää ymmärrystä kulttuurien moninaisuudesta ja auttaa hahmottamaan kulttuureita menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden jatkumona, jossa jokainen voi olla itse toimijana.
- Monialaiset oppimiskokonaisuudet edistävät perusopetukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamista ja erityisesti laaja-alaisen osaamisen kehittymistä.
- Monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa ja toteuttamisessa hyödynnetään paikallisia voimavaroja ja mahdollisuuksia. Oppimiskokonaisuudet tarjoavat hyvän tilaisuuden koulun ja muun yhteiskunnan väliselle yhteistyölle.