5.7 Arviointi Oulun normaalikoulussa
5.7 Arviointi Oulun normaalikoulussa
Opintojakson arviointi
Oulun normaalikoulussa opintojaksojen arvioinnissa käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä.
Opintojakson alkaessa päätetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson arviointimenetelmistä ja jakson päätyttyä opiskelijalla on oikeus saada tietoonsa, miten hänen arvosanansa on muodostunut.
Opintojakson aikana oppimista edistävässä arvioinnissa voidaan käyttää esimerkiksi itsearviointia, vertaispalaute ja arviointikeskusteluja. Näissä voidaan käyttää oppiaineen luonteeseen sopivia arviointilomakkeita, arviointityökaluja tai sanallista arviointia.
Opintojakson aikana voidaan järjestää kokeita tai oppimista voidaan arvioida muilla tavoilla. Kunkin oppiaineen opetussuunnitelmassa määrätään tarkemmin opintojaksojen arvioinnista. Pakolliset ja valtakunnalliset syventävät opintojaksot arvioidaan numerolla, joita voidaan täydentää muilla arvioinneilla. Muut opintojaksot arvioidaan suoritusmerkinnällä.
Itsenäinen opiskelu
Opiskelija voi opiskella opintojakson itsenäisesti opetukseen osallistumatta. Opintojakson itsenäiseen suorittamiseen tarvitaan lupa. Lukion Peda.netistä löytyy lomake, jolla lupaa voi anoa. Lomakkeen lisäksi suoritusohjeet löytyvät Peda.netistä. Opintojakson suorituksen ohjeisiin kannattaa tutustua ennen opintojakson itsenäistä suorittamista. Kun rehtori myöntää luvan, se edellyttää, että aineenopettajan kanssa on sovittu, mitä itsenäiseen suorittamiseen sisältyy. Joitakin opintojaksoja voi suorittaa itsenäisesti muulloinkin kuin siinä jaksossa, jossa opintojakso opetetaan. Opetussuunnitelmassa on mainittu, mitä opintojaksoja ei voi suorittaa itsenäisesti.
Opiskelijan opiskellessa opintojakson itsenäisesti noudatetaan soveltuvin osin oppiaineen opetussuunnitelmassa mainittuja arviointiperiaatteita. Kyseisen aineen opettaja arvostelee suorituksen. Kirjallinen kuulustelu on mahdollisuuksien mukaan opintojakson kokeen kanssa samaan aikaan. Mikäli opiskelija on saanut itsenäisestä opiskelusta arvosanan 4 (hylätty), hän voi suorittaa opintojakson vain osallistumalla opetukseen.
Kesken jääneet opintojaksot
Opintojakso voi keskeytyä, jos opiskelijalla on useita luvattomia poissaoloja. Tällöin todistukseen merkitään opintojakson arvosanaksi K. Kesken jäänyt opintojakso suoritetaan käymällä kurssi uudelleen.
Täydennettävät opintojaksot
Jos opiskelijalla on jokin kurssin osasuoritus tai koe tekemättä hyväksytystä syystä, hän saa opintojaksosta arvosanan T. Kyseinen suoritus täytyy tehdä seuraavan jakson aikana ja koe suorittaa seuraavana uusintakuulustelupäivänä. Puuttuvien osasuoritusten palautuksesta täytyy tiedottaa opettajaa. Jos opiskelija ei ole saanut tehtyä tehtäviä seuraavan jakson aikana, poistetaan T-arvosana ja opintojakso täytyy käydä uudelleen.
Uusintakuulustelu
Opintojakson opetukseen osallistunut opiskelija saa osallistua uusintakuulusteluun, mikäli hän on saanut opintojaksosta hylätyn arvosanan (4, hylätty) tai hänen suorituksensa on hyväksytystä syystä jätetty arvioimatta.
Itsenäisesti opiskellut opiskelija saa osallistua uusintakuulusteluun, mikäli hänen suorituksensa on hyväksytystä syystä jätetty arvostelematta. Uusintakuulustelu järjestetään vähintään kerran lukukaudessa.
Uusintakuulusteluun saa osallistua vain kerran. Kuulusteluun on ilmoittauduttava kirjallisesti ja ilmoittautuminen on sitova. Jos oppilas ei tule kuulusteluun eikä ole perunut ilmoittautumistaan, hän menettää uusintaoikeuden.
Uusintakuulustelu koskee opintojakson koko oppimäärää ja sen perusteella suoritettavassa jakson arvostelussa noudatetaan samoja periaatteita kuin opintojakson arvostelussa muutoinkin. Jos opiskelija saa uusintakuulustelusta arvosanan 4 (hylätty), hänen on saadakseen paremman arvosanan suoritettava opintojakso osallistumalla opetukseen.
Opintojakson opiskeleminen uudelleen
Opiskelija voi opiskella opintojakson uudelleen osallistumalla opetukseen, mikäli hän on saanut hylätyn arvosanan, ollut poissa hyväksytystä syystä tai itsenäisesti opiskelluksi aiottu opintojakso on jäänyt suorittamatta.
Lukion rehtori antaa luvan opintojakson opiskelemiseen uudelleen kuultuaan opettajaa. Opintojaksoa uudelleen opiskelevat eivät saa lisätä opetusryhmien määrää.
Korotuskuulustelu
Opiskelija voi korotuskuulustelussa yrittää kerran korottaa hyväksyttyä arvosanaa. Kaikkia aineita koskeva korotuskuulustelu järjestetään kerran lukukaudessa. Parempi arvosana jää voimaan.Korotuskuulustelu koskee opintojakson koko sisältöä. Siihen voi sisältyä muutakin kuin kirjallinen koe. Arvostelussa otetaan huomioon opintojaksossa edellytetyt tehtävät ja arvosteluperiaatteet. Korotuskuulusteluun on ilmoittauduttava määräaikana kirjallisesti. Ilmoittautuminen on sitova.
Päättöarviointi
Oppiaineen arvosana määräytyy opiskelijan opiskelemien yhteisten ja valtakunnallisten syventävien opintojaksojen arvosanojen aritmeettisena keskiarvosanana. Mainituista opinnoista opiskelijalla saa olla hylättyjä arvosanoja enintään seuraavasti:
Opiskelijan opiskelemia |
joista voi olla hylättyjä opintoja |
2–5 opintopistettä |
0 opintopistettä |
6–11 opintopistettä |
2 opintopistettä |
12–17 opintopistettä |
4 opintopistettä |
18 opintopistettä tai enemmän |
6 opintopistettä |
Oppiaineen oppimäärässä ovat mukana kaikki opiskelijan arvioidut yhteiset ja opetussuunnitelman perusteissa määritellyt valtakunnalliset syventävät opintojaksot, eikä niistä voi poistaa mitään jälkikäteen. Oppiaineen oppimäärään liittyvien muiden syventävien sekä soveltavienopintojaksojen arviointitavasta on päätetty tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjen pakollisten ja syventävien opintojaksojen pohjalta muodostuvaa arvosanaa on mahdollista korottaa erityisen korotuskuulustelun lisäksi
- opetussuunnitelmassa määriteltyjen koulukohtaisten syventävien ja soveltavien opintojaksojen pohjalta saadulla lisänäytöllä
- opiskelijan arvioinnista päättävien harkinnan perusteella, mikäli opiskelijan tiedot ja taidot ovat oppiaineen päättövaiheessa jaksoarvosanojen perusteella määräytyvää arvosanaa paremmat.
Päättöarvosanan korottaminen
Opiskelija voi ennen päättötodistuksen antamista hakemuksesta osallistua oppiaineen koko oppimäärän käsittävään kuulusteluun. Kuulustelun perusteella voidaan korottaa oppiaineen arvosanaa, mikäli osaaminen on ollut oleellisesti parempaa, kuin oppiaineen opintojaksojen perusteella saatu arvosana edellyttää. Kuulustelua ei voi uusia.