Yhteiset pelisäännöt
Säännöt
Vietämme koulussa ison osan päivästämme. On tärkeää, että jokaisella meistä on oikeus turvalliseen ja rauhalliseen työympäristöön. Hyvä ilmapiiri parantaa myös oppimistuloksia. Toisten huomioon ottaminen ja heidän oikeuksiensa kunnioittaminen ovat tärkeitä asioita.
On tärkeää, että kouluyhteisössä on yhteiset säännöt. Yhteiset säännöt auttavat luomaan sellaisen ympäristön, jossa kaikilla on turvallista olla ja kaikkia kunnioitetaan.
Säännöt voivat liittyä esimerkiksi seuraaviin asioihin:
1. Käyttäyminen ja toisten kunnioittaminen
On tärkeää, että käyttäydyt kohteliaasti ja kunnoittavasti opettajia, koulun henkilökuntaa ja toisia oppilaita kohtaan.
2. Poissaolot ja myöhästymiset
Koulussa on sääntöjä poissaoloihin ja myöhästymisiin liittyen. Poissaolot voivat vaikuttaa paljon koulumenestykseesi ja hyvinvointiisi. On ymmärrettävää, että poissaoloihin voi olla useita syitä. Sairaana ei voi eikä kannata tulla kouluun. Joskus kuitenkin poissaoloja voivat aiheuttaa myös perheen sisäiset ongelmat tai vapaa-aikaan liittyvät velvollisuudet. Hyvin usein, kun mieltä painaa jokin asia, voi tuntua, että koulunkäynti ei ole niin tärkeää. Jos sinua huolestuttaa jokin kotiin tai kaverisuhteisiin liittyvä asia, on hyvä varata keskusteluaikaa esimerkiksi koulukuraattorilta.
Kotiinjääminen saattaa houkuttaa myös monesta muusta eri syystä. Joskus vain mukavuudenhalu voi voittaa. Koulussa vaaditaan ja kotona pääsee helpommalla, voi pelata kännykällä eikä kukaan ole vahtimassa tekemisiä. Joillakin vapaa-ajan harrastukset vievät niin paljon energiaa ja voimia, että voi tuntua, ettei jaksa enää motivoitua koulunkäynnistä. Myös kiusaaminen ja erilaiset psyykkiset ongelmat voivat aiheuttaa poissaoloja.
Myöhästelyistä tulee hyvin usein tapa. Jos myöhästelet helposti, mieti, mistä myöhästelyt voivat johtua. Lähdetkö liian myöhään? Varaatko koulumatkaan liian vähän aikaa? Rutiinit helpottavat ajankäyttöä. Etsi vaatteet ja pakkaa reppu valmiiksi jo edellisenä iltana. On tärkeää, että heräät aamulla ajoissa. Pistä herätyskello soimaan aikaisemmin. Osa jättää heräämisen liian myöhään. Voit pistää vaikka puhelimeen muistutuksen, milloin sinun on viimeistään lähdettävä kouluun. Myöhästelyt keskeyttävät aina oppimisen luokassa. On kohteliasta muita kohtaan tulla tunnille ajoissa.
Jos joudut olemaan poissa koulusta, yritä palata takaisin mahdollisimman pian ja juttele opettajien kanssa, jotta et jää kovasti jälkeen opinnoissa.
3. Pukeutuminen
Koulussa voi olla myös tiettyjä pukeutumiseen liittyviä sääntöjä. Lisäksi joillakin ihmisillä voi olla kulttuurista tai uskonnosta johtuen tietynlaisia pukeutumiseen liittyviä sääntöjä. On tärkeää huomioida, ettei loukkaa omalla pukeutumisellaan toisia ja kunnioittaa myös toisten pukeutumista.
4. Oppimateriaalit
Pidä mukanasi oppikirjat, kirjoitusvälineet ja muut mahdolliset opiskelussa tarvittavat välineet.
5. Kännykät ja elektroniset laitteet
Noudata koulun sääntöjä kännyköiden ja elektronisten laitteiden käyttöön liittyen.
6. Koulun omaisuus
Kunnioita koulun omaisuutta käsittelemällä sinulle annettuja tavaroita huolellisesti.
7. Ruokailu
Noudata koulun ohjeita myös ruokailuun liittyen.
8. Kiusaaminen ja häirintä
Kiusaaminen ja häirintä on ehdottoman kiellettyä. Ilmoita aikuiselle, jos kohtaat kiusaamista.
Tehtäviä
Tehtäviä: Poissaolot ja myöhästymiset
Tehtäviä: Työrauha
Minulle tärkeimmät ryhmässä toimimisen säännöt
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
Ryhmäpalautus: Luokan yhteiset säännöt
Millaisia yhteisiä sääntöjä tarvitaan, jotta luokassa kaikilla olisi hyvä olla?
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
Seuraukset sääntöjen rikkomisesta
Jos rikot kotonakin sääntöjä, huoltajasi rankaisevat sinua jollakin tavoin. Kyse on välittämisestä, jolla huoltajasi osoittaa sinulle, että sillä mitä teet tai et tee on merkitystä.
Koulussa sääntöjen rikkomisesta voi seurata esimerkiksi:
* kasvatuskeskutelu
* jälki-istunto
Jos häiritset opetusta tai rikot koulun järjestyssääntöjä, menettelet vilpillisesti tai kohtelet muita oppilaita tai koulun henkilökuntaa epäkunnioittavasti sinut voidaan määrätä kasvatuskeskusteluun.
Kasvatuskeskustelussa:
* Kerrot omin sanoin, mitä on tapahtunut
* Sovit yhdessä KaKe-opettajan kanssa, miten toimitaan, että vastaavaa ei enää jatkossa tapahtuisi.
* Soitat huoltajalle
* KaKe-opettaja keskustelee huoltajan kanssa
* Keskustelussa sovitut asiat kirjataan KaKe-lomakkeelle
Seuraukset
Kiusaaminen
Kiusaaminen on vakava asia ja se on aina väärin. Samoin jo pelko kiusatuksi tulemisesta voi vaikuttaa monen ikäisesi hyvinvointiin. Kiusaaminen tarkoittaa tahallista ja toistuvaa henkilön epämiellyttäväksi kokemaa psyykkistä tai fyysistä toimintaa. Ihmisten välillä on välillä myös riitoja. Riidat ovat ohimeneviä eikä sama henkilö joudu aina niiden kohteeksi.
Tutkimusten mukaan kiusaajia on oppilaista noin 7-8%, apureita on saman verran, kannustajia 15-20%, kiusattuja 5-15%, kiusatun puolustajia 15-20% ja hiljaisia hyväksyjiä 24-30%. Näin ollen kiusaaminen liittyy yleensä koko ryhmään. Mikä olisi sinun roolisi, jos jotain luokassasi tai ryhmässäsi kiusattaisiin? Uskaltaisitko kyseenalaistaa kiusaajaa?
Kiusaamisessa puhutaan suorasta ja epäsuorasta kiusaamisesta.
Suora kiusaaminen tarkoittaa hakkaamista, potkimista ja lyömistä. Lisäksi tähän voi liittyä ilkkumista ja nimittelyä.
Epäsuora kiusaaminen tarkoittaa juorujen levittämistä, mustamaalaamista ja selän takana pahan puhumista. Pyrkimyksenä on vahingoittaa toisen sosiaalista asemaa ja mainetta. Kiusaamiseen liittyvät roolit voivat vaihdella. Joskus kiusaajasta voi tulla myös kiusattu tai kiusatusta kiusaaja.
Kiusaaja haluaa usein dominoida ja kontrolloida toisia. Hän haluaa ehkä tulla huomatuksi ja myös hyväksytyksi.
Heillä, jotka hyväksyvät tai kannustavat on kiusaamisessa suuri rooli. Ehkä kiusaaminen ei jatkuisi, jos he eivät omalla toiminnallaan siihen osallistuisi.
Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun syytä. Valitettavan usein kiusatuksi joutuu lapsi ja nuori, joka on jollain tavoin herkkä ja epävarma. Ajatteleeko kiusaaja löytäneensä helpon kohteen, jonka avulla nostaa itseään? Mitä sinä olet mieltä?
Kiusatuksi saattaa joutua myös lapsi, joka tulistuu helposti ja jolla on tunteen käsittelyn vaikeuksia. Odottaako kiusaaja, että löytää jonkun, joka jollakin tavoin joko ulkonäkönsä tai kiinnostustensa vuoksi on erilainen? Ehkä kiusaaja etsii jotain, joka on yksin tai jollakin tavoin erilaisessa roolissa.
Kuten tiedätkin kiusaamista tapahtuu mm. sosiaalisessa mediassa, peleissä, chatissa jne.
Tällainen nettikiusaaminen onkin varmasti helppoa, koska se on nopeaa, ei riipu ajasta eikä paikasta. Tietoa voi levittää eteenpäin myös anonyymisti ilman pelkoa siitä, että jää kiinni.
Jokaisen vastuulla on puuttua kiusaamiseen. Kiusaamista ei saa koskaan vähätellä, kohdistuu se sitten itseen tai toisiin. Kiusaamisesta kertominen vahvistaa myös omaa hyvinvointia.
Puututaanko koulussasi kiusaamiseen?
Tehtäviä
Tehtäviä
Kiusakysely
Kiusakysely 2
Vastaa kysymyksiin.
1. Onko sinua kiusattu?
2. Kuka on kiusannut?
3. Miten on kiusannut?
4. Onko jotain toista kiusattu?
5. Kuka on kiusannut?
6. Miten on kiusannut?
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
Vertaissovittelu (Verso)
Vertaissovittelu
Tehtäviä
Keskustelualue koulun sääntöihin liittyen
Osallistuessasi keskusteluun, muista kunnioittaa toisia ja heidän mielipiteitään. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen. Älä ärsytä toisia tahallasi ja pysy aiheessa. Älä jaa sisältöä, joka voi loukata toisia tai on laitonta. Myös henkilökohtaisia tai toiseen henkilöön liittyviä tietoja ei saa jakaa.