10.3 Mittakaavat ja koordinaatit

Mittakaava kuvaa kartan kokosuhdetta. Se esitetään suhdelukuna, joka kertoo, kuinka monta mittayksikköä yksi yksikkö kartalla on maastossa. Esimerkiksi mittakaava 1:25 000 merkitsee, että yksi senttimetri kartalla on maastossa 25 000 cm, eli 250 m. Karttaa sanotaan suurimittakaavaiseksi, jos se esittää kohteet suurina. Esimerkiksi suunnistus- ja turistikartat ovat suurimittakaavaisia.

Valtiota, maanosaa tai koko maailmaa esittävät kartat ovat pienimittakaavaisia. Pienet yksityiskohdat eivät niissä erotu. Esimerkiksi puolen neliömetrin kokoisessa maailmankartassa mittakaava voi olla 1:50 000 000, eli 1 cm kartalla vastaa 500 kilometriä maastossa. Mittakaava on usein esitetty janana kartan kulmassa. Janamittakaavan etu on se, että kun kopioidaan karttaa eri kokoihin, mittakaavan suhde säilyy oikeanlaisena.



Paikkojen sijainti ilmaistaan kartalla koordinaattien avulla. Ne muodostuvat pohjois-etelä -suuntaisista pituuspiireistä ja itä-länsi -suuntaisista leveyspiireistä. Leveyspiirien lasku aloitetaan päiväntasaajasta, joka on 0o-leveyspiiri. Se jakaa Maapallon pohjoiseen ja eteläiseen pallonpuoliskoon, ja vaakakoordinaatit pohjoisiin (N) ja eteläisiin (S) leveyspiireihin.

Leveyspiirit päättyvät pohjois- ja etelänavalle, joiden sijainnit voidaan ilmaista leveyspiirein 90oN ja 90oS. Pituuspiirit eli meridiaanit jakautuvat vastaavalla tavalla itäisiin (E) ja läntisiin (W) pituuspiireihin. Alkukohdaksi, 0o-meridiaaniksi, on sovittu Lontoon Greenwich:n kautta kulkeva pituuspiiri.


Maailman kartta.

Paikan sijainti ilmaistaan koordinaateilla siten, että leveyspiiri on ennen pituuspiiriä. Esimerkiksi Korvatunturin sijainti on noin 75o50'22'' N, 57o90'51" E. Tässä astetta (o) tarkempina yksiköinä käytetään minuutteja (') ja sekunteja (").

Koordinaattijärjestelmiä on useita erilaisia. Suomalaisissa peruskartoissa on perinteisesti käytetty suorakulmaisia tasokoordinaatteja, mutta Maapallon pyöreyden vuoksi ne eivät sovellu suurten alueiden koordinaateiksi. Nykyisin peruskartoissakin käytetään astepohjaisia koordinaatteja, jotka sopivat yhteen satelliittipaikannusjärjestelmien kanssa.