15. Paikkatiedon hyödyntäminen

15.1 Paikkatietoa

Digitaalisuus on tuonut mahdollisuuden yhdistää karttoihin monia tietoja. Esimerkiksi Google Maps tai Fonecta mahdollistavat monien erilaisten asioiden esittämisen kartalla. Tällaisten palvelujen taustalla on paikkatietojärjestelmä, jossa on sijaintitietoja (esimerkiksi koordinaatit) ja ominaisuustietoja (esimerkiksi keskustassa olevat koulut). Esimerkiksi Helsingin tuomiokirkon tarkat maantieteelliset koodinaatit ovat sen sijaintitieto. Kirkon nimi, rakennusvuosi ja käyttötarkoitus ovat taas sen ominaisuustietoja.

Paikkatietoikkunassa pystyt tutkimaan koko Suomen alueella erilaisia asioita. 
 
Suomi 112 -sovellus kannattaa ladata omaan puhelimeen sen sovelluskaupasta. Hätätilanteessa saat sovelluksella soitettua helposti hätänumeroon 112 ja kerrottua sijaintisi automaattisesti puhelimen satelliittipaikannusta (GPS) hyödyntäen. Sovellus ilmoittaa sijaintisi hätäkeskukselle niin tarkasti, että sinut on helppo löytää.

Sovellus kertoo sijaintisi leveys- ja pituuspiirien koordinaateilla. 62° P tarkoittaa 62 astetta pohjoista leveyttä ja 22° I taas 22 astetta itäistä pituutta.

Yle: GIS

Maailmanlaajuisesti Google Maps on käytetyin paikkatietojärjestelmän. Sen käyttöä harjoitellaan alla olevissa tehtävissä.

15.2 Esimerkki Googlen Mapsin käytöstä

Etna sijaitsee Italiassa Sisilian saarella lähellä Catanian kaupunkia ja Messinan salmea. Sen jylhät rinteet ulottuvat yli 3 300 metrin korkeuteen. Etna on Euroopan korkein toimiva tulivuori. Sen aktiivisuus on jälleen kiihtynyt viime aikoina ja maaliskuun 15. päivä 2017 Etna syöksi jälleen tulikuumaa kiviainesta tutkijoiden ja turistien päälle. Onneksi kuolonuhreilta vältyttiin. Kts. Ylen uutiset.

1) Etsi Etna Google Mapsin avulla.
2) Zoomaa karttaa lähemmäs ja kauemmas.
3) Katso kuvia alueelta (tuomalla ihmishahmo karttaan oikealta alhaalta)

Google Earth Pro -version avulla voit tutkia alueita tarkemmin. Alla olevat tehtävät 1 ja 3 liittyvät Pro-version käyttämiseen. Ohjelma pitää ladata koneisiin etukäteen.

Tehtävässä 2 tutustutaan Google Mapsin käyttöön, joka ei vaadi ohjelmien lataamista.

Luvun lopussa on monia lisätehtäviä.

15.3 Kulttuurimaantieteellinen paikkatutkimus

Ihmis- eli kulttuurimaantiede tutkii, miten ihmistoiminta ja yhteiskunta muodostuvat ja kehittyvät alueellisesti. Tarkastelun kohteet ovat hyvin monipuolisia. Ne voivat liittyä kodin tai koulun lähiseutuun tai kaupunginosaan.

Kun tutkimme esimerkiksi taajamassa olevia ilmiöitä, tutkimus tehdään vaiheittain.

TUTKIMUKSEN TEKEMISEN VAIHEET
Vaihe Esimerkki
Aiheen valinta Liikennevälineet koulun läheisyydessä
Tutkimussuunnitelma Mennään kadun varteen kolme kertaa ja lasketaan liikennevälineet (henkilöautot, linja-autot, polkupyörät jne.) 30 minuutin ajalta.
Kirjallisuusselvitys Etsitään tietoa miten liikenteen määriä on tutkittu Helsingissä.
Tutkimusraportti Kirjoitetaan tutkimusraportti, jossa kerrotaan 1. Miten tutkimus tehtiin, 2. Mitä ovat tulokset (diagrammit, kartat jne.), 3. Mitkä ovat päätelmät. 4. Parannusehdotukset..

Aiheita:
  • Liikennemuodot koulun läheisyydessä (eri ryhmillä eri kadut)
  • Virkistysalueiden viihtyvyys ja käyttö
  • Melu koulun tai kodin lähellä
  • Roskaantuminen koulun tai kodin lähellä
  • Puistot koulun tai kodin lähellä
  • Polkupyöräilyn mahdollisuudet ja turvallisuus koulun tai kodin lähellä
  • Joukkoliikenteen käytön kätevyys.
Paikkatutkimuksessa esitetään tulokset kartoilla, joiden avulla voidaan vertailla eri alueita. Yksi ryhmä voi tehdä tutkimuksia usealla eri alueella tai eri ryhmien tuloksia voidaan yhdistää.