3. Ilman saastuminen

Energiantuotanto ja liikenne aiheuttavat merkittävän osan ilmansaasteista. Polttomoottoreiden palamisreaktioissa rikki ja typpi muodostavat oksideja, joista seuraa sadeveden happamoitumista. Se nopeuttaa metallien ruostumista ja marmorista valmistettujen patsaiden vahingoittumista sekä pilaa metsien ja vesistöjen ekosysteemejä.





Kaupunkien keskustoissa lähinnä liikenteen päästöistä muodostuu erilaisia hiilen epäpuhtaan palamisen tuotteita, kuten hiilimonoksidia eli häkää ja hiilivetyjä. Lyijy-yhdisteiden määrää on onnistuttu vähentämään autojen katalysaattoreilla. Häkä ja hiilivedyt muuntuvat vaarattomiksi melko nopeasti, mutta lyijy-yhdisteet ovat hankalia, koska ne säilyttävät myrkyllisyytensä ja rikastuvat ravintoketjussa.





Teollisuustuotannon päästöissä muodostuva noki, pöly ja kemialliset yhdisteet sekä liikenteessä muodostuva hienojakoinen kivipöly aiheuttavat erilaisia hajuhaittoja ja allergisia reaktioita.





Ihminen tuottaa ympäristöön vaarallisia kaasuja harkitsemattomalla toiminnalla, esimerkiksi polttamalla painekyllästettyä puuta tai PVC-muovia.

Painekyllästetty puu sisältää muuan muassa kuparia ja arseenia, joiden palaessa muodostuu myrkyllisiä yhdisteitä. Painekyllästettyä puuta ovat esimerkiksi ratapölkyt.

PVC-muovi sisältää klooria, jonka palaessa muodostuu muun muassa haitallista vetykloridia eli suolahappoa ja muita myrkyllisiä yhdisteitä. PVC-muovi kestää vettä, minkä vuoksi se on yleinen materiaali. Siitä tehdään esimerkiksi putkia, laukkuja ja sadetakkeja. PVC-muovia ei saa polttaa kotona, vaan se kierrätetään sekajätteenä.

Muita ilmansaasteita ovat hiilidioksidi, freonit ja radioaktiiviset saasteet. Hiilidioksidia muodostuu energiantuotannon ja liikenteen päästöinä ja se aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Ponnepakkauksissa ja kylmälaitteiden jäädytysaineena käytetyt freonit tuhoavat yläilmakehän otsonia. Radioaktiivista saastetta muodostuu lähinnä ydinräjäytysten yhteydessä tai energian tuotannon onnettomuuksissa, kuten Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 2011.


Kuvia Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden räjähdyksestä. Onnettomuus johtui maanjäristyksestä sekä siitä syntyneestä tsunamista.