3.1 Aikakaudet

Ajat muuttuvat

Olethan huomannut, miten muoti muuttuu? Ihan tavallisen koululaisen elämässä se voi näkyä vaikkapa kynäpenaalin tai talvitakin muotivärissä, kenkien valinnassa tai repun mallissa.

Isosisaruksen vanha koulureppu voi olla ihan ehjä, mutta ehkä niin ”vanhanaikainen” ettet halua sitä enää käyttää.

Muoti ja arvostukset näkyvät myös historiassa. Joskus on ollut muodikasta kuunnella salongissa kamarimusiikkia, joskus taas tanssia huilun tahtiin tai kenties matkustaa hevosvaunuissa peruukki päässä oopperaan. Joskus muotisoitin on ollut cembalo, toisella hetkellä oboe.

Taidemusiikin historia jaetaan aikakausiin. Aikakaudet eivät koskaan ole selkeästi jostain alkavia ja johonkin loppuvia vaan ne ovat liukuvia ajanjaksoja, joiden aikana jokin oli musiikissa uutta, muodikasta ja tyypillistä
ja sitten se vähitellen muuttui muuksi. Aikakausien sijaan voidaan puhua tyylisuunnista.

Jokaista musiikin tyylisuuntaa ja aikakautta voidaan kuvailla sekä ajanjakson säveltäjien musiikin tyylipiirteiden avulla että sen mukaan, miten musiikkia tuohon aikaan esitettiin, missä, millä välineillä (soittimet, laulajat), kenen toimesta ja kenelle.

Muusa 1, matka musiikkiin esittelee sinulle musiikin aikakaudet. Tarkemmin perehdytään nuottikirjoituksen kehitykseen keskiajalla, barokkiin, klassismiin ja romantiikkaan. Myös antiikin musiikki, keskiajan musiikki, renessanssi ja moderni musiikki saavat tässä mainintansa.

Mikään ei estä sinua tutustumasta niihin lisää etsimällä tietoa itse, Muusa antaa sinulle siihen vinkkejä!