Luterilaisuuden juuret

Kuvitellaanpa, että kirjan alussa kuvattu buddhalainen kahdeksasluokkalainen poika tulee ensimmäistä kertaa tavalliseen evankelisluterilaiseen kirkkoon Suomessa ja sinä olet lupautunut oppaaksi. Mitä kysymyksiä poika saattaa esittää sinulle ja mitä sinä kertoisit hänelle kirkostamme?

Luterilaisuus on saanut nimensä saksalaisen uskonpuhdistaja Martti Lutherin mukaan. Juuret ulottuvat 1500-luvun uskonpuhdistukseen, minkä seurauksena protestanttisia suuntauksia erosi katolisesta kirkosta. Ero ei kuitenkaan ollut Martti Lutherin tahto ja tarkoitus, sillä hän halusi pysyä katolisen kirkon sisällä uudistamalla sen käytäntöjä.

Luterilaisuus syntyi siitä, kun Martti Lutherin mielestä katolinen kirkko oli opetuksillaan ja käytännöillään ajautunut kauas Raamatun mukaisesta elämästä. Martti Luther halusi kaiken elämän pohjautuvan Raamattuun ja Jumalan armoon.

Nuorten rippikoulu huipentuu ehtoolliseen.

Luther halusi poistaa kirkosta kaikki ylimääräiset Raamattuun kuulumattomat asiat. Kirkon pyhiin toimituksiin eli sakramentteihin hän ei halunnut sisällyttää muuta kuin Raamatussa mainitut kasteen ja ehtoollisen. Luterilaisuudessa pidetään Raamatun ja sakramenttien ohella tärkeänä niin sanottua yleistä pappeutta, jolloin jokaisella on oma hengellinen tehtävänsä Jumalan ja toisten ihmisten palvelemisessa. Lisäksi oppiin kuuluu ns. erityinen pappeus, joka tarkoittaa, että kirkossa evankeliumin julistamisesta ja sakramenttien jakamisesta vastaavat niin sanotut erityisasiantuntijat eli papit. Nykyään moni ajattelee kaiken hengellisen työn kuuluvan papeille tai koulutetuille asiantuntijoille, vaikka luterilaisen perimmäisen opin kannalta asia ei ole näin.

Luterilaisuus ei ole muodostanut maailmaan yhtä suurta kirkkoa, vaan se on jakaantunut alueellisesti erilaisiin suuntauksiin. Yksi tällainen on Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Maailmanlaajuisesti luterilaisia kirkkoja on noin 140, joista 138 kuuluu vuonna 1947 perustettuun Luterilaiseen maailmanliittoon. Vuonna 2013 maailmassa oli kaikkiaan noin 72 miljoonaa luterilaista.