V Ensiapu

Tavoitteet

Ensiapu-luvussa tutustutaan yleisimpiin arkielämän ensiaputaitoihin. Tavoitteena on oppia antamaan ensiapua itselle ja muille.

Avun antaminen

Ensiapu tarkoittaa ihmisen auttamista onnettomuustilanteessa tai sairaskohtauksen sattuessa.

Perusensiapu on jokaiselle tärkeä taito. Sinulle itsellesi voi sattua jokin tapaturma tai saatat osua paikalle, kun joku muu tarvitsee apua.

Ensiaputaito on osa perusturvallisuutta ja myös kansalaisvelvollisuus. Jokaisella on oikeus saada ja antaa apua.

Ensiaputaitoja voit harjoitella itsekin, mutta Suomen punainen risti järjestää ensiapukursseja, jonka suoritettuasi saat siitä todistuksen. Ensiapukoulutusta tarjoavat myös muut tahot. Esimerkiksi partiolaiset saavat ensiapukoulutusta.

Haavan hoito

Pienehköjen haavojen hoito on varmasti yleisin esiapu, jota joudut antamaan itsellesi tai kaverillesi.

Haavan hoidossa on tärkeää haavan puhdistaminen, verenvuodon tukkiminen ja haavan suojaaminen lialta ja bakteereilta.

Jos haava on vain pieni eikä vuoda runsaasti, se voidaan hoitaa itse ilman ammattiapua.

Haava ja haavan ympäristö puhdistetaan antiseptisella liuoksella tai haavapyyhkeellä. Haavan päälle laitetaan riittävän kokoinen laastari.



Haava puhdistetaan ja laitetaan laastari. Miten laastarin olisi voinut laittaa vielä paremmin?

Hätäensiapu

Hätäensiavulla tarkoitetaan henkeä pelastavaa toimintaa, jossa turvataan loukkaantuneen hengitys, verenkierto ja tajunta siihen asti, kunnes ammattiapua saadaan paikalle. Tärkeitä hätäensiavun muotoja ovat verenvuodon tyrehdyttäminen, tajuttoman hengityksen turvaaminen, vierasesineen poistaminen hengitystiestä ja elvyttäminen.

Verenvuoto

Aseta potilas makuulle ja vuotava kohta koholle. Tyrehdytä vuoto painamalla kädellä suoraan haavaan. Laita haavakohtaan paineside, eli aseta haavatyynyn päälle vaikkapa tulitikkulaatikko tai sopiva kivi painamaan vuotokohtaa ja kääri side sen päälle. Kutsu nopeasti apua.

Tajuton

  • Jos joudut auttamaan tajutonta ihmistä, yritä ensin herätellä potilasta. Ellei potilas herää, kutsu apua tai soita hätäilmoitus numeroon 112.

  • Tarkista, hengittääkö potilas.

  • Varmista, ettei suussa tai kurkussa ole mitään ylimääräistä.

  • Avaa hengitystiet nostamalla niskasta ja kääntämällä leukaa taaksepäin.

  • Jos potilas hengittää, käännä uhri kylkiasentoon, jotta hengitys ei esty. Jos et jaksa kääntää uhria kylkiasentoon, pitele potilaan päätä taaksepäin, jotta hengitystiet pysyvät avoinna.

  • Tarkkaile hengitystä avun saapumiseen saakka.

Elvytys

Elvytys on tärkeä taito, mutta ikäisellesi liian vaativa suoritus. Jos tajuton potilas ei herää, tulee kutsua apua ja soittaa hätänumeroon 112. Jos potilas ei hengitä, aloitetaan puhallus-painantaelvytys. Tarkemmat ohjeet saat Suomen ensiapuoppaasta.

Käärmeen ja hyönteisen puremat

Kyykäärme on Suomen ainoa myrkyllinen käärme. Kyyn tunnistaa selän sahalaitaisesta kuviosta.

Kyyn purema on harvoin hengenvaarallinen, mutta vaatii aina välitöntä lääkärinhoitoa.

Ensiapuna potilaalle annetaan kyypakkauksen tabletteja käyttöohjeen mukaan. Purtu raaja asetetaan lepoon, ja muutenkin liikkumista tulee välttää.

Varmista, että uhri pystyy hengittämään, sillä purema voi aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion.

Myös hyönteisten kuten ampiaisen ja mehiläisen pistos voi aiheuttaa allergisen reaktion. Silloinkin voi kyypakkauksesta olla apua, ja potilas toimitetaan lääkärin hoitoon.

Punkin eli puutiaisen purema voi olla vaarallinen.

Punkki poistetaan pihdeillä tarttumalla siihen mahdollisimman läheltä ihoa. Punkki vedetään irti ihosta.

Jos ihoon nousee punkin puremaa seuraavina lähitunteina rengasmaista punoitusta, on mentävä lääkäriin.

On nimittäin mahdollista, että purrut punkki on kantanut elimistössään borrelioosia aiheuttavia bakteereja. Tällöin on nopeasti aloitettava antibioottikuuri.

Puutiaiset levittävät myös virusta, joka aiheuttaa aivokuumetta.

Nyrjähdykset

Joskus saattaa juostessa tai pelatessa jalka tai ranne nyrjähtää. Silloin se ei mene kokonaan pois paikoiltaan, vaan nivelen varaan voi nojata, mutta se tuntuu kivuliaalta.

Muista tällöin kolmen koon sääntö: kylmä, koholle, kompressio.

  • Kylmä: ensiapuna nyrjähtänyt nivel jäähdytetään jääpussilla, kylmähauteella tai vaikkapa pakkasesta otetulla hernemaissipaprikapussilla.

  • Koholle: vahingoittunut raaja nostetaan koholle, sydämen yläpuolelle. Tämä vähentää vauriokohtaan kohdistuvaa verenpainetta.

  • Kompressio on vauriokohdan sitomista joustositeellä. Kompressio on suomeksi puristamista, painamista. Älä kuitenkaan sido niin tiukalle, että verenkierto estyy. Jos sormet tai varpaat sinertyvät tai niitä pistelee, side on liian tiukalla.

Kaikkien näiden toimenpiteiden tarkoituksena on estää raajaa turpoamasta verenpurkauksen tuloksena. Se edistää toipumista. Loukkaantunutta raajaa ei saa rasittaa ennen kuin se on parantunut.




Nyrjähtänyt nilkka tuetaan siteellä.

Palovammat

Jäähdytä palanutta kohtaa mahdollisimman nopeasti viileällä vedellä, kunnes kipu lakkaa.

Voit levittää palovammaan ensiapugeeliä, jos sellaista on saatavilla. Peitä palanut kohta puhtaalla siteellä tai kankaalla. Toimita potilas lääkärin hoitoon.

Aivan pienet palovammat eivät välttämättä vaadi lääkärin hoitoa. Silloin palovamma peitetään voidesiteellä, joka vaihdetaan joka toinen päivä. Jos vauriokohta tulehtuu, pitää mennä lääkäriin.

Sairaskohtaus

Saatat tavata esimerkiksi kadulla tai kaupassa henkilön, jolla on sairaskohtaus. Et useinkaan voi tietää, mikä on kohtauksen syynä. Sinun tuleekin aina kutsua lähin aikuinen apuun tai soittaa hätänumeroon 112.

Jos potilas on tajuton, toimi hätäensiapuohjeen mukaan, tärkeimpänä asiana hengityksen kulkemisesta huolehtiminen.

Jos potilas on tajuissaan, yritä kysyä häneltä, mikä on hätänä. Jää paikalle opastamaan auttajia.

Olisi hyvä, että hankkisit puhelimeesi 112-sovelman, joka helpottaa hätäilmoituksen tekemistä.