Arviointi Kinnulassa
- Arvioinnin kehittämisen painopiste Kinnulassa on itsearvioinnissa ja vertaisarvioinnissa sekä oppimisprosessin aikaisessa arvioinnissa ja oppimisen ohjaamisessa.
- Arvioinnissa käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä, jotka tarkastelevat oppimista eri näkökulmista ottaen huomioon opiskelijoiden erilaisia tapoja oppia ja työskennellä.
- Arvioinnin kohteena on oppimisprosessi kokonaisuutena, työskentelytaidot, yhteistyötaidot sekä oppimistulokset.
Formatiivinen arviointi
- Opiskelijoita opetetaan suunnittelemaan omaa oppimispolkuaan sekä asettamaan itselleen tavoitteita suhteessa oppimisjakson yleisiin tavoitteisiin.
- Oppimisprosessin aikana opiskelijoita autetaan näkemään omaa edistymistään ja tekemään havaintoja niistä asioista, jotka onnistuvat häneltä hyvin ja niistä, jotka tuottavat vaikeuksia.
- Opiskelijoille muistutetaan hänen omista tavoitteistaan, kerrotaan, missä hän on oppimispolullaan suhteessa tavoitteisiin ja millä tavalla hän voi saavuttaa asetetut tavoitteet. Opiskelijoita opetetaan arvioimaan sekä itseään että opiskelijatovereitqan rehellisesti ja rakentavasti.
- Arvioinnin käytännön työkaluksi otetaan muokattava arviointilomake, jota jokainen opettaja sovittaa parhaaksi katsomallaan tavalla opetettavaan ja opittavaan kokonaisuuteen. Lomakkeeseen täytetään yleiset oppimisjakson tavoitteet ja lisäksi oppimisprosessi pilkotaan pienempiin osiin, jotta opiskelija ja opettaja voivat helposti nähdä, missä asioissa opiskelijan oppimisprosessi tarvitsee tukea.
- Arviointilomake toimii koosteena oppimisjakson tavoitteiden saavuttamisesta.
- Vaihtoehtoisesti tai lisäksi oppimisprosessin aikaisen arvioinnin työkaluksi voidaan ottaa käyttöön syksyllä 2016 Wilmaan valmistuva itsearvioinnin portaali.
- Mikäli oppimisen tavoitteet jäävät joltakin osin saavuttamatta, voidaan antaa opiskelijalle mahdollisuus lisänäytöllä osoittaa osaamistaan. Lisänäytöstä sovitaan opiskelijan (ja tarvittaessa huoltajan) ja opettajan kesken.
- Ennen lisänäytön antamista opiskelijalla on oikeus saada tukea oppimiseen. Tuki voi olla tukiopetusta, osa-aikaista erityisopetusta, ohjausta opiskelustrategioiden valinnassa tai muuta tukea, josta sovitaan yhdessä opiskelijan, opettajan ja tarvittaessa huoltajan kesken.
- Eri oppimisjaksojen arvioinnit muodostavat yhdessä perusteen suurempien kokonaisuuksien arvioinnille ja ovat näin läpinäkyvässä muodossa.
Yhteistyö huoltajien kanssa
- Lukuvuoden mittaan pidetään 1-2 vanhempainiltaa, joissa käydään huoltajien kanssa läpi yleisiä arvioinnin periaatteita.
- Päivittäinen yhteydenpito koulun ja huoltajien kesken hoidetaan pääasiassa Wilman välityksellä ellei yhteisesti sovita muusta käytännöstä.
- Tarvittaessa kootaan yksilöllinen oppilastukiryhmä, jossa sovitaan tehostetusta tuesta tai keskustellaan erityisen tuen tarpeesta.
Väliarviointi
- Lukion lukuvuosi toteutetaan viisijaksojärjestelmänä.
- Jokaisen jakson viimeinen viikko on koeviikko, jolloin muuta opetusta ei ole muutoin kuin erillisesti sovittuna.
- Jokaisesta jaksosta annetaan jaksotodistus, johon kurssisuoritukset tallentuvat kursseittain.
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin