6.2 Kurssisuorituksen arviointi

Paikalliset kirjaukset

KURSSIN SUORITTAMINEN JA ARVIOINTIMERKINNÄT

Arviointi

Opiskelijan suorittama kurssi arvostellaan sen päätyttyä. Kurssin arvostelu perustuu paitsi mahdollisiin kirjallisiin kokeisiin, myös opintojen edistymisen jatkuvaan havainnointiin ja opiskelijan tuotosten arviointiin. Myös opiskelijan itsearviointi voidaan ottaa huomioon käyttäen hyväksi mm. kurssin arviointikeskusteluja.

Kurssi arvostellaan lukioasetuksessa määritellyin numeroin (ks. 6.2.1 Numeroarvosanat ja suoritusmerkinnät). Toisen kotimaisen kielen B1 -oppimäärän syventävän kurssin 6 ja vieraan kielen pitkän A-oppimäärän kurssin 8 arviointi (ks. 6.2.3 Suullisen kielitaidon kurssien arviointi). Mikäli kurssi on keskeytetty, jaksotodistukseen merkitään kirjain K.

Soveltava kurssi ja itsenäisesti opiskeltu kurssi on suoritettava aina hyväksytysti, jotta se voidaan lukea opiskelijan kokonaiskurssimäärään. Suoritettuja kursseja ei voi mitätöidä.

Kurssiarvioinnissa tulee ottaa huomioon tuen suunnitelma, viranomaistodistus tai maahanmuuttajan kielelliset vaikeudet. Opiskelijalla on tällöin mahdollisuus erityisjärjestelyihin tilanteen mukaan ja muuhunkin kuin kirjalliseen näyttöön.

Kunkin kurssin arvosteluperusteet on selvitettävä opiskelijalle kurssin alussa. Opiskelijalla on velvollisuus seurata Wilman arviointeja ja tiedotteita.

Poissaolot

Opetukseen osallistuminen kuuluu osana kurssin suorittamiseen. Jos poissaolot ylittävät viisi (5) saman oppiaineen tuntia, opiskelijalle annetaan varoitus, jonka hän näyttää huoltajalle ja palauttaa kuitattuna välittömästi ao. opettajalle. Jos poissaoloja kertyy 7 tuntia tai enemmän, kurssi katsotaan keskeytetyksi ja sitä ei arvostella. Määrät voivat joillakin kursseilla olla pienempiä, mutta niistä ilmoitetaan erikseen kurssin alussa. Ennalta tiedossa olevat poissaolot on hyvä ilmoittaa etukäteen ao. kurssin opettajalle ja sopia mahdollisista korvaavista töistä. Yhteydenotto on suotava myös äkillisen sairaustapauksen tms. yllättäessä.

Heti poissaolon jälkeen tulee esittää luotettava (mieluiten kirjallinen) selvitys poissaolon syystä (esim. lääkärintodistus). Poissaoloselvitys on tehtävä ko. viimeistään jakson päättymiseen mennessä. Koeviikon osalta uusintakokeeseen ilmoittautumiseen mennessä. Oppiaineissa, joissa jatkuva näyttö on keskeinen arvioinnin kohde, voi opettaja edellyttää lisäsuorituksia. Aiheettomat ja selvittämättömät poissaolot vaikuttavat kurssiarvosanaan alentavasti.

Plagiointi

Kurssia ei arvostella opiskelijan harjoittaman vilpin tai plagioinnin vuoksi vaan kurssi on käytävä uudelleen. Toistuvassa tai törkeässä tapauksessa rehtori voi antaa kirjallisen varoituksen.


Hylätyn arvosanan korottaminen

Hylättyä arvosanaa voi korottaa uusintakuulustelussa; ajankohdat ilmoitetaan Wilmassa ja Pedanetissa.
Uusintoihin ilmoittaudutaan uusintakuulustelulomakkeella, joka palautetaan kansliaan ilmoitettuun päivämäärään mennessä. Lomakkeita löytyy kansliasta. Uusintakuulustelussa voi korottaa vain yhtä kurssia kerrallaan.

Jos opiskelija on ollut pois puolet kurssista tai enemmän, koko kurssi on käytävä
uudestaan.

Hyväksytyn arvosanan korottaminen

Hyväksyttyä kurssia voi yrittää korottaa kerran uusintakuulustelussa. Parempi arvosana jää voimaan.

6.2 Kurssisuorituksen arviointi

Opiskelijan oppimista arvioidaan kurssin aikana. Arvioinnilla edistetään opiskelijan oppimista ja annetaan palautetta opiskelijalle kurssin tavoitteiden saavuttamisesta.

Opiskelijan kurssisuorituksesta annetaan arvosana kurssin päätyttyä. Annettavan arvosanan tulee perustua monipuoliseen näyttöön oppiaineen ja kurssin tavoitteiden saavuttamisesta. Erilaisten tuotosten lisäksi käytetään opiskelijan oppimisen ja työskentelyn havainnointia. Arvosanan antamisen tukena voidaan käyttää opettajan ja opiskelijan välisiä keskusteluja sekä opiskelijoiden itse- ja vertaisarviointia. Arvioinnin kohteina ovat opiskelijan tiedot ja taidot. Arviointi ei kohdistu opiskelijoiden arvoihin, asenteisiin tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Arvioinnin menetelmistä ja käytänteistä päätetään tarkemmin opetussuunnitelmassa.

"Opiskelijalla on oikeus saada tieto arviointiperusteista ja niiden soveltamisesta häneen." (Lukiolaki 629/1998, 17 § 2 mom., muutettu lailla 1116/2008)

Yleisten arviointiperusteiden lisäksi kunkin kurssin tavoitteet ja arviointiperusteet on selvitettävä opiskelijalle kurssin alussa, jolloin niistä keskustellaan opiskelijoiden kanssa. Arviointiperusteista tiedottaminen parantaa opiskelijoiden ja opettajien oikeusturvaa ja tukee opiskelijaa työskentelyn suunnittelussa.

Diagnosoidut vammat tai niihin rinnastettavat vaikeudet, kuten lukemis- ja kirjoittamishäiriö, maahanmuuttajien kielelliset vaikeudet sekä muut syyt, jotka vaikeuttavat osaamisen osoittamista, tulee ottaa huomioon arvioinnissa siten, että opiskelijalla on mahdollisuus erityisjärjestelyihin ja vaihtoehtoisiin tapoihin osoittaa osaamisensa. Kyseiset vaikeudet voidaan ottaa huomioon määrättäessä opiskelijan kurssiarvosanaa.