5.22 Teemaopinnot

5.22 Teemaopinnot

Teemaopinnot ovat eri tiedonaloja yhdistäviä opintoja. Ne eheyttävät opetusta ja kehittävät opiskelijoiden taitoja hahmottaa ja ymmärtää yksittäistä oppiainetta laajempia kokonaisuuksia. Teemaopintojen keskeisenä tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia usean eri oppiaineen tietojen ja taitojen yhdistämiseen ja soveltamiseen. Teemaopintojen tavoitteet ja sisällöt tarkennetaan ja konkretisoidaan opetussuunnitelmassa.

Opetuksen tavoitteet

Teemaopintojen tavoitteena on, että opiskelija

  • rohkaistuu etsimään eri tieteen- ja taiteenalojen keskeisten käsitteiden ja näkökulmien välisiä yhteyksiä ja muodostaa niiden pohjalta kokonaisuuksia

  • hahmottaa ongelmia, ilmiöitä tai kysymyksiä sekä innostuu etsimään niihin ratkaisuja yksin ja yhteistyössä muiden kanssa

  • hyödyntää eri aloilta hankkimiaan tietoja ja taitoja

  • hakee informaatiota eri lähteistä ja arvioi tietolähteiden luotettavuutta

  • soveltaa osaamistaan ja kehittää tieto- ja viestintäteknologisia taitojaan käytännön toiminnassa

  • työskentelee tavoitteellisesti ja toimii rakentavasti ryhmän jäsenenä.

Arviointi

Teemaopintojen arviointi perustuu opiskelijan taitoihin hakea tietoa, arvioida ja soveltaa sitä sekä tuottaa luotettavien lähteiden pohjalta jäsentyneitä kokonaisuuksia. Olennaisia arvioinnin kohteita ovat opiskelijan taidot arvioida kriittisesti tietolähteitä sekä ymmärtää eri tietojen ja taitojen välisiä yhteyksiä. Työskentelyn arviointi kohdistuu sen tavoitteellisuuteen ja suunnitelmallisuuteen. Opiskelijoille annetaan ohjaavaa palautetta myös vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoista sekä työvälineiden käytöstä. Teemaopintojen arvioinnissa käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä.

Valtakunnalliset syventävät kurssit

1. Monitieteinen ajattelu (TO1)

Kurssin tavoitteena on tarjota tilaisuuksia ajattelun taitojen kehittämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittävästi. Opiskelijat oppivat hahmottamaan eri tieteen- ja taiteenalojen välisiä yhteyksiä sekä niiden keskeisten periaatteiden ja käsitteiden vuorovaikutusta yhtä tiedonalaa laajemmissa kokonaisuuksissa. Kurssin aikana opiskelijat kehittävät kriittistä ja luovaa ajatteluaan itsenäisesti ja yhteistoiminnassa muiden kanssa. He analysoivat ja arvioivat erilaisia käsitejärjestelmiä ja näkökulmia ja käyttävät niitä johtopäätösten ja ratkaisujen tekemiseen. Kurssin keskeiset sisällöt valitaan vähintään kahdesta eri oppiaineesta tai aihekokonaisuudesta.

2. Tutkiva työskentely teknologialla (TO2)

Tieto- ja viestintäteknologian kurssin tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja esittää yksin tai yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa johonkin ilmiöön tai aihepiiriin liittyvän dokumentoidun projektin, tutkielman, keksinnön tai muun tuotoksen. Samalla hän kehittää osaamistaan tieto- ja viestintäteknologiassa. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelija saa tilaisuuksia oppiainerajat ylittävään työskentelyyn ja yhteistyöhön. Kurssin keskeisillä sisällöillä on yhteys kahden tai useamman eri oppiaineen tietoihin ja taitoihin sekä aihekokonaisuuksiin.

3. Osaaminen arjessa (TO3)

Vapaaehtoistoiminnan, työelämän, liikennekasvatuksen tai kansainvälisen toiminnan kurssilla opiskelija saa tilaisuuksia tietojensa ja taitojensa soveltamiseen käytännön työtehtävissä ja tilanteissa. Tarkoituksena on vahvistaa opiskelijoiden koulussa hankkiman osaamisen ja arkielämän välistä yhteyttä. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään yhteiskunnan toimintaperiaatteita ja kehittää työelämässä tarvittavaa osaamista koulun ulkopuolisissa toimintaympäristöissä. Hän saa mahdollisuuksien mukaan tilaisuuksia osaamisensa syventämiseen myös kansainvälisessä yhteistyössä. Opiskelijalle voidaan lukea hyväksi kokonaan tai osin kurssin tavoitteiden ja sisältöjen mukainen muualla hankittu osaaminen.

Paikalliset kirjaukset

TO1: Poikkitieteellinen kulttuurikurssi: Kulttuuria monesta vinkkelistä

Kurssilla tutustutaan ja tutkitaan jotakin kulttuurialuetta monitieteellisesti historian, uskonnon ja maantieteen näkökulmista. Tutustumme kulttuurialueen historialliseen ja poliittiseen kehitykseen, siellä vaikuttaviin uskontoihin ja ihmisten toimintaan. Tutkimme alueen kulttuurin kehittymiseen vaikuttaneita tekijöitä ennen ja nyt. Tutkittava kulttuurialue voidaan valita opiskelijoiden kiinnostuksen mukaan.

TO1: Tarut ja myytit

Kurssilla lähestymme myyttejä ja tarinoita toiminnallisesti. Tutustumme erilaisiin myyttilajeihin ja siihen, miten ne ilmenevät pohjoismaisessa mytologiassa ja kansanperinteessä. Luemme, kuuntelemme, katsomme, näyttelemme, videoimme, maalaamme. Tutustumme muun muassa Kaleva-aiheiseen mytologiaan ja taiteilemme itse Gallen-Kallelan teoksia mukaillen. Lähestymme aihetta niin kielen ja kirjallisuuden kuin historian ja uskontotieteen näkökulmista.

Kurssiin sisältyy mahdollisesti aihepiiriin liittyvä vierailu.


TO2: Peliohjelmointi

Suoritetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnan kanssa. Kurssilla rakennetaan oma tietokonepeli alusta loppuun ns. Jypeli-alustalla. Kurssi kestää koko lukuvuoden ja se suoritaan projektityönä pääsääntöisesti itsenäisenä opiskeluna. Kurssilaiset kokoontuvat n. kuukauden välein raportoimaan ja esittelemään tuotoksiaan. Vaaditaan oma tietokone.

Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • osaa ohjelmoinnin perusteet
  • saa valmiudet suunnitella ja toteuttaa vuorovaikutteisia ohjelmia

Keskeiset sisällöt

  • tietojen syöttö, käsittely ja tulostus
  • tietorakenteet
  • algoritmit
  • aliohjelmat
  • dokumentointi

TO3: Kansainvälinen toiminta

Kahden tai useamman maan koulujen välinen eri teemoista koostuva kansainvälinen projekti (esim. Nordplus- tai Erasmus+ -projektit, ystävyyskouluvierailut), joka sisältää oppilasvaihtoja tai globaaleja aiheita käsittelevä kotikansainvälisyyskurssi omalla tai lähiseudun koululla (esim. GlobalMe).
Arvioidaan suoritusmerkinnällä.

Jämsän lukiossa on mahdollisuus suorittaa kansainvälisyysopintojen kokonaisuus.Tämä kokonaisuus sisältää yhteensä vähintään 10 kurssia seuraavista osa-alueista: vieraat kielet, kansainvälisyyttä ja monikulttuurisuutta käsittelevät reaali-, taito- ja taideaineet sekä aktiivinen kansainvälinen toiminta lukio-opinnoissa ja vapaa-aikana (yksi kurssi sisältää vähintään 38 tuntia opintoja tai kansainvälistä toimintaa). Suoritettuaan nämä eri osa-alueiden 10 kurssia, opiskelijalle myönnetään todistus kansainvälisyysopinnoista lukion päättötodistuksen myöntämisen yhteydessä. Tällä todistuksella tunnustetaan opiskelijan suuntautuminen, kiinnostus ja panostus kansainvälisyyteen.

TO3: Yrittäjyyskurssi
Tutustutaan erilaisiin yritystarinoihin ja -muotoihin. Mahdollisuuksien mukaan kurssilla toteutetaan yrittäjyysaiheinen projekti tai tapahtuma yhdistäen esim. koulun muihin toimintoihin tai kursseihin. Voidaan toteuttaa mm. seutuviikolla.


TO3: Turvakurssi; Kurssilla kehitetään opiskelijan henkilökohtaisia valmiuksia erilaisten vaaratilanteiden ennakoimiseen ja niistä selviytymiseen. Opiskelijoille annetaan tietoa ja koulutusta pelastustoimesta, yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta, itsepuolustuksesta sekä Suomen turvallisuuspolitiikasta ja kokonaismaanpuolustuksesta. Kurssi päättyy maastossa yöpymiseen.