Varhaiskasvatuksen yhteistyö Äänekoskella

Yhteistyö huoltajien kanssa

Tavoitteena on huoltajien ja henkilöstön yhteinen sitoutuminen lapsen terveellisen ja turvallisen kasvun, kehityksen ja oppimisen edistämiseen.

Yhteistyön muotoja Äänekoskella ovat esimerkiksi:

- päivittäiset keskustelut
- vasu-keskustelut
- tarvittaessa keskustelut kehityksen ja oppimisen tuesta
- vanhempainillat, perheillat
- huoltajien vierailut päiväkodissa
- muut yhteiset tapahtumat ja tilaisuudet
- huoltajien mahdollisuus osallistua toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja toteuttamiseen
- siirtymävaihe esiopetukseen sovitaan taajamakohtaisesti
- asiakastyytyväisyyskysely

Huoltajien yhteinen toiminta erilaisissa tilaisuuksissa sekä huoltajien verkostoituminen vahvistavat yhteisöllisyyttä ja tukevat varhaiskasvatuksen henkilöstön työtä.

Monialainen yhteistyö

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen sekä varhaiskasvatusyksiköiden välillä tehdään yhteistyötä koko toimintavuoden ajan. Yhteistyöstä sovitaan taajamakohtaisesti.

Äänekoskella on käytössä lastenneuvolan kanssa tehtävään yhteistyöhön seurantalomake kaikille 4- ja 5- vuotiaille lapsille. Lomakkeen täyttää varhaiskasvatuksen henkilökunta ja se käydään yhdessä läpi huoltajien kanssa ennen neuvolaan lähettämistä. Neuvolakäynnin yhteydessä terveydenhoitaja kirjaa lomakkeeseen omat huomionsa ja palauttaa sen varhaiskasvatukseen.

Puhe-, toiminta-, ja fysioterapia ja psykologipalvelut sekä perheneuvola toimivat yhteistyössä varhaiskasvatuksen kanssa tarvittaessa. Lasten kuntoutustyöryhmä toimii konsultoivana tahona lapsen kehityksen ja oppimisen vaikeuksissa sekä tarvittaessa ohjaa lapsen tarkempiin tutkimuksiin.

Sosiaalityön (lastensuojelu ja perhettä tukevat palvelut) kanssa tehtävässä yhteistyössä on Äänekoskella käytössä yhteistyösuunnitelma huoltajien, sosiaalityön ja varhaiskasvatuksen välillä.

Yhtenä palvelun muotona Äänekoskella on lapsiperheiden kotipalvelu.

Äänekosken kaupungin varhaiskasvatus tekee tiivistä yhteistyötä Äänekosken perhekeskuksen kanssa.

Lisäksi varhaiskasvatuksessa tehdään yhteistyötä mm. perusopetuksen, kulttuuritoimen, liikuntapalveluiden, urheiluseurojen, seurakunnan, poliisin, Ala-Keiteleen musiikkiopiston ja Koskelan Setlementti ry:n kanssa.

Lasten kuntoutustyöryhmä Äänekoskella

Lasten kuntoutustyöryhmä on monialainen asiantuntijaryhmä, jossa ovat mukana lapsen huoltajat, lääkäri, lastenneuvolan terveydenhoitaja ja tarpeen mukaan terapeutteja (fysio-, puhe- ja / tai toimintaterapeutti) sekä muita lapsen arjessa toimivia henkilöitä.

Aloite lapsen asioiden käsittelyyn voi tulla keneltä toimijalta tahansa, mikäli herää huoli lapsen kehityksestä. Myös lapsen huoltajat voivat tehdä aloitteen lapsen asioiden käsittelystä kuntoutustyöryhmässä. Asioiden käsittelyyn tarvitaan aina lapsen huoltajan kirjallinen suostumus. Työryhmä toimii konsultoivana tahona ensisijaisesti alle kouluikäisten lasten kehityksen ja oppimisen vaikeuksissa. Tarpeen mukaan lapselle suunnitellaan tarvittavat tukitoimet ja mahdolliset jatkotutkimukset.

Tavallisimpia lasten kuntoutustyöryhmässä käsiteltäviä asioita ovat erilaiset puheen ja karkeamotorisen kehityksen viiveet, tarkkaavaisuuteen ja keskittymiseen liittyvät ongelmat sekä muut oppimisen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteet.