Muun vieraan kielen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 6
Muun vieraan kielen tavoitteet vuosiluokalla 6
A2-kielet saksa ja venäjä
Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen
T1 Ohjata oppilasta havaitsemaan lähiympäristön ja maailman kielellinen ja kulttuurinen runsaus sekä opiskeltavan kielen (saksan/venäjän) asema siinä
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)
T2 Motivoida oppilasta arvostamaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaansa sekä maailman kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta ja kohtaamaan ihmisiä ilman arvottavia ennakko-odotuksia
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1), Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)
T3 ohjata oppilasta havaitsemaan kieliä yhdistäviä ja erottavia ilmiöitä sekä tukea oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1), Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)
T4 ohjata oppilasta löytämään kohdekielistä aineistoa
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)
Kielenopiskelutaidot
T5 Tutustua yhdessä opetuksen tavoitteisiin ja luoda salliva opiskeluilmapiiri, jossa tärkeintä on viestin välittyminen sekä kannustava yhdessä oppiminen
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen oppiminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1), Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)
T6 Ohjata oppilasta ottamaan vastuuta omasta kielenopiskelustaan ja kannustaa harjaannuttamaan kielitaitoaan rohkeasti ja myös tieto- ja viestintäteknologiaa käyttäen sekä kokeilemaan, millaiset tavat oppia kieliä sopivat hänelle parhaiten
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen oppiminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1), Monilukutaito (L4), Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen TVT (L5), Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)
Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa
T7 järjestää oppilaalle tilaisuuksia harjoitella eri viestintäkanavia käyttäen suullista ja kirjallista viestintää ja vuorovaikutusta
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen oppiminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Monilukutaito (L4), Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen TVT (L5), Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)
T8 tukea oppilasta kielellisten viestintästrategioiden käytössä
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen oppiminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Monilukutaito (L4)
T9 auttaa oppilasta laajentamaan kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvien ilmausten tuntemustaan
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen oppiminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Monilukutaito (L4)
Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä
T10 Rohkaista oppilasta tulkitsemaan ikätasolleen sopivia ja itseään kiinnostavia puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen oppiminen: Monilukutaito (L4)
Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä
T11 Tarjota oppilaalle runsaasti tilaisuuksia harjoitella ikätasolle sopivaa pienimuotoista puhumista ja kirjoittamista kiinnittäen huomiota myös ääntämiseen ja tekstin sisällön kannalta oleellisimpiin rakenteisiin
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen oppiminen: Itsestään huolehtiminen ja arjen taidot (L3), Monilukutaito (L4), Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen TVT (L5), Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)
Muun vieraan kielen sisällöt vuosiluokalla 6
S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen
Tutustutaan kielten ja kulttuurien monimuotoisuuteen sekä opiskeltavan kielen levinneisyyteen ja tarvittaessa päävariantteihin. Hankitaan tietoa kielen ja kulttuurin merkityksestä yksilölle ja yhteisölle. Pohditaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaa. Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutuksessa. Kuunnellaan eri kieliä, katsellaan erilaisia tapoja kirjoittaa, tehdään havaintoja sanojen lainautumisesta kielestä toiseen. Pohditaan, miten voi toimia, jos osaa kieltä vain vähän.
S2 Kielenopiskelutaidot
- Etsitään lisää tietoja saksankielisestä/venäjänkielisestä maailmasta ja kulttuurista
- Huomataan kulttuureja ja kieliä yhdistäviä asioita
- Suhtaudutaan arvostavasti saksalaiseen/venäläiseen kielialueeseen ja kielen puhujiin
- Jatketaan tutustumista uuteen kieleen eri tavoin esim. kuuntelemalla, kirjoittamalla, vertailemalla erikielisiä sanoja ja sanontoja
- Tilanteen mukaan tutustutaan kulttuuriin ja kielen puhujiin lähemmin (mahdolliset kouluvierailut, yhteydet kielen puhujiin kotipaikkakunnalla ja muualla, tutustumisretket, teemapäivät, teemakokonaisuusprojektit, kansainväliset projektit ja oppilasvaihdot)
- Harjoitellaan viestimään rajatulla kielitaidolla (apuna esim. non-verbaalinen viestintä, intonaatio, sanaselitykset, tarkentavat kysymykset ja puhekumppaniin tukeutuminen)
S2 Kielenopiskelutaidot
Opetellaan suunnittelemaan toimintaa yhdessä, antamaan ja ottamaan vastaan palautetta ja ottamaan vastuuta. Opetellaan tehokkaita kielenopiskelutapoja, kuten uusien sanojen ja rakenteiden aktiivista käyttöä omissa ilmaisuissa, muistiinpainamiskeinoja, tuntemattoman sanan merkityksen päättelemistä asiayhteydestä. Totutellaan arvioimaan omaa kielitaitoa esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua käyttäen.
S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä
- Muodostetaan kannustava ja positiivinen oppimisilmapiiri
- Ohjataan tavoitteelliseen kielenopiskeluun ja työskentelyn ja edistymisen arviointiin
- Huomataan säännöllisen kotitehtävien teon ja tuntiharjoittelun merkitys edistymisessä
- Opetellaan yhdessä erilaisia ikäkaudelle sopivia mielekkäitä ja hyviä kielenoppimistapoja
- Harjoitellaan opiskelemaan ja käyttämään uutta kieltä ryhmässä, pareittain ja itsenäisesti
- Tuntiopiskelussa edelleen monenlaisia toiminnallisia aktiviteetteja (esim. laulut, pelit, roolileikit)
- Mahdollisuuksien mukaan opiskelussa käytetään apuna tietoteknisiä välineitä ja virtuaaliympäristöjä
Opetellaan kuulemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan kohdekieltä monenlaisista aiheista. Keskeisiä aiheita ovat minä itse, perheeni, ystäväni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto sekä elämä kohdekielisessä ympäristössä. Lisäksi valitaan aiheita yhdessä. Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on oppilaiden jokapäiväinen elämänpiiri, kiinnostuksen kohteet sekä ajankohtaisuus, näkökulmana minä, me ja maailma. Valitaan erilaisia kielenkäyttötarkoituksia, kuten esimerkiksi tervehtiminen, avun pyytäminen tai mielipiteen ilmaiseminen. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten tekstien, kuten pienten tarinoiden, näytelmien, haastattelujen ja sanoitusten yhteydessä. Tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella vaativampia kielenkäyttötilanteita. Opetellaan löytämään kohdekielistä aineistoa esimerkiksi verkosta. Valittaessa tekstejä ja aiheita otetaan huomioon opiskeltavan kielen maantieteellinen levinneisyys sekä kielialueen elämänmuoto. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota. Harjoitellaan tunnistamaan opiskeltavan kielen foneettisen tarkekirjoituksen merkkejä sekä tuottamaan tarvittavia kirjoitusmerkkejä.
- Harjoitellaan edelleen melko lyhyitä arkipäivän viestintätilanteita ja tekstejä
- Opetellaan lisää kielelle tyypillisiä kohteliaita ilmaisuja
- Opetellaan käyttämään kieltä monissa perusvuorovaikutustilanteissa (esim. mielipiteen ilmaiseminen, menneestä tapahtumasta kertominen)
- Harjoitellaan kuulemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan saksan/venäjän kieltä lähinnä seuraavista keskeisistä aiheista: minä itse, perhe, ystävät, koulu, harrastukset ja vapaa-aika sekä saksan/venäjänkielisen lapsen elämä ja ympäristö
- Aiheita voidaan valita myös yhdessä
- Opetellaan uutta sanastoa ja rakenteita erilaisten tekstien mm. kertovien tekstien, vuoropuhelujen, haastattelujen ja sanoitusten avulla
- Harjoitellaan omien tekstien luomista esim. tiedonhakuprojektit, haastattelut, keskustelut, tarinat
- Tutustutaan innostavaan ja ajankohtaiseen saksan/venäjänkieleen materiaaliin
- Harjoitellaan luontevaa ääntämistä
- Tutkitaan tarkemmin sana- ja lausepainon merkitystä ja intonaatiosääntöjä
- Kirjoitetaan lyhyitä viestejä
- Harjoittelussa korostuu edelleen kielen käyttö suullisesti
Muun vieraan kielen arviointi vuosiluokalla 6
Oppimisen arviointiin liittyvät mahdolliset erityispiirteet vuosiluokalla 6.