Elämänkatsomustiedon opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 8

Elämänkatsomustiedon tavoitteet vuosiluokalla 8


Katsomus ja kulttuuri


T1
ohjata oppilasta tunnistamaan, ymmärtämään ja käyttämään katsomuksellisia käsitteitä.


Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen, kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, monilukutaito


T2 ohjata oppilasta tutustumaan erilaisiin kulttuureihin ja katsomuksiin ja perehtymään Unescon maailmanperintöohjelmaan.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.


T3 ohjata oppilasta tuntemaan erilaisia uskonnottomia ja uskonnollisia katsomuksia, niiden keskinäistä vuorovaikutusta sekä tiedon ja tutkimuksen roolia katsomusten arvioinnissa.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: ajattelu ja oppimaan oppiminen, kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen.


T4 ohjata oppilasta tuntemaan uskonnollisen ajattelun ja uskontokritiikin perusteita.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot.


T5 ohjata oppilasta tuntemaan katsomusvapaus ihmisoikeutena sekä katsomusvapauden turvaamisen kansallisia ja kansainvälisiä keinoja

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, työelämätaidot ja yrittäjyys, osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.


T6 ohjata oppilasta hahmottamaan erilaisia katsomuksellisia ratkaisuja sekä niiden taustalla olevia yksilöllisiä ja yhteisöllisiä perusteita

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen, Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, Monilukutaito


T7 kannustaa oppilasta maailman moninaisuuden ja kaikkien yhdenvertaisen kohtelun hyväksymiseen ja ymmärtämiseen

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.


T8 ohjata oppilasta huomaamaan eettisiä ulottuvuuksia elämästään ja ympäristöstään sekä kehittämään eettistä ajatteluaan.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen, osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.


T9 innostaa oppilasta pohtimaan omien valintojensa vaikutusta kestävään tulevaisuuteen paikallisesti ja globaalisti.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen, Työelämätaidot ja yrittäjyys, osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen


T10 ohjata oppilas tuntemaan ihmisarvon, ihmisoikeuksien ja ihmisten yhdenvertaisuuden merkitys ja eettinen perusta.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen, osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

Elämänkatsomustiedon sisällöt vuosiluokalla 8

Elämänkatsomustiedon tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 8

Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat tavoitteiden saavuttamista ja hyödyntävät paikallisia mahdollisuuksia. Sisältöalueista muodostetaan kokonaisuuksia eri vuosiluokille. Sisältöjen valinnassa pyrkimys yleissivistävään tietoon yhdistetään oppilaiden kokemusmaailmaan ja identiteetin ja elämänkatsomuksen etsintään. Olennaista on löytää sisältöjä, joiden kanssa työskenteleminen antaa oppilaalle mahdollisuuden rakentaa tiedosta ja omakohtaisesta pohdinnasta katsomuksellista arvostelukykyä.

Elämänkatsomustiedon opetus toteutetaan usein 7-9 luokkien yhteisryhmässä. Ryhmän koosta ja oppilaiden luokkatasoille sijoittumisesta riippuen opettaja voi valita, minä vuonna painotetaan mitäkin sisältöaluetta. Yhdysryhmästä johtuen opetussisällöt kertaantuvat joka vuosi laajenevien ympyröiden periaatteen mukaan eli tuttua materiaalia syvennetään ja laajennetaan seuraavina vuosina.

Alla olevien sisältöalueiden lisäksi voidaan painottaa seuraavia sisältöalueita :
- Unescon maailmanperintökohteet
- projektityön tekeminen oppilaan itsensä valitsemasta ja itseään kiinnostavasta elämänkatsomustiedon keskeisestä aiheesta käyttäen apuna tietoteknisiä apuvälineitä
- tutustuminen ympäristössä vaikuttaviin katsomuksellisiin ryhmiin
- tutustuminen yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen esim. oppilaskunnan toimintaan ja kunnassa päätöksiä tekeviin elimiin


S1 Katsomus ja kulttuuri


S2 Etiikan perusteita:


S3 Ihmisoikeudet ja kestävä tulevaisuus: