6.8 Paikallisesti päätettävät asiat (ei jää näkyviin, sisältö luvun 6 etusivulla)

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Oppimisen arviointia koskevaa opetussuunnitelmaosuutta valmisteltaessa pohditaan erityisesti, miten arviointia ja palautteen antamista kehitetään oppimista edistävänä pedagogisena kokonaisuutena. Paikallisesti varmistetaan monipuolisten arviointimenetelmien käyttö, arviointiperusteiden yhteinen käsittely ja käyttäminen sekä päättöarvosanojen muodostaminen yhtenäisin perustein.

Valtakunnalliset arviointikriteerit 6. vuosiluokan loppuun sekä päättöarvioinnin kriteerit ja päättöarvosanan muodostamisen periaatteet siirretään opetussuunnitelman perusteista paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan.

Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa:

-mitkä ovat arviointikulttuurin kehittämisen mahdolliset paikalliset painopisteet (muilta osin arviointikulttuurin ja sen keskeisten periaatteiden kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan).

Hankasalmen perusopetuksessa arvioinnin kehittämisen painopisteitä ovat eriyttäminen, joustavuus sekä oppilaiden itse- ja vertaisarviointi. Lisäksi kehitetään myös opettajien itsearviointia ja oman työn reflektointia sekä kodin kanssa tehtävää yhteistyötä arvioinnissa.

o opintojen aikaisen formatiivisen arvioinnin ja palautteen antamisen periaatteet, kokonaisuus ja pedagoginen tehtävä oppimisen edistämisessä

Opintojen aikaisessa formatiivisessa arvioinnissa ja palautteen antamisessa noudatetaan valtakunnallisia opetussuunnitelman perusteita.

o lukuvuoden päätteeksi tehtävä arviointi

Lukuvuoden päätteeksi tehtävä arviointi toteutetaan siten, että vuosiluokilla 1-2 sekä 3-4 lukuvuoden päätteeksi annetaan sanalliset arvioinnit. Vuosiluokilla 5-9 annetaan numeroarviointi. Lisäksi lukuvuoden 2 ja 6 lopussa pidetään arviointikeskustelut huoltajien kanssa.

o itsearvioinnin edellytysten tukeminen; itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin periaatteet

Oppilaiden itsearviointia tehdään ensimmäisestä luokasta alkaen koulukohtaisesti sovittavalla tavalla. Vertaisarviointi aloitetaan 3. luokan aikana ja sitä tehdään koulukohtaisesti sovittavalla tavalla.

o
opinnoissa etenemisen, luokalta siirtymisen ja luokalle jättämisen periaatteet ja käytännöt

Opinnoissa etenemisessä, luokalta siirtymisessä ja luokalle jättämisessä noudatetaan valtakunnallisen opetussuunnitelman periaatteita. Oppilas voidaan siirtää vuosiluokkaan sitomattomaan opetukseen rehtorin päätöksellä.

o toisen ja kolmannen vuosiluokan sekä kuudennen ja seitsemännen vuosiluokan nivelvaiheisiin liittyvät arvioinnin ja palautteen antamisen käytännöt

2. lk:n keväällä järjestetään arviointikeskustelu, jossa käsitellään luokkien 1-2 tavoitteiden saavuttamista ja suunnataan arviointia eteenpäin. Keskusteluun osallistuvat oppilaan lisäksi huoltaja, luokanopettaja ja tarvittaessa erityisopettaja sekä koulunkäynninohjaaja. Ohjaava arviointipalaute auttaa oppilasta suuntaamaan opiskeluaan oikein ja kehittämään opiskelutaitojaan sekä tukee opitun jäsentymistä kokonaisuuksiksi.

Kuudennen luokan kevätlukukaudella käydään arviointikeskustelu, johon osallistuvat oppilas, huoltajat, luokanopettaja, tarvittaessa muut opettajat ja koulunkäynninohjaaja.

o valinnaisten aineiden arviointi:

Valinnaisaineiden arvioinnissa noudatetaan perusopetuksen opetussuunnitelman valtakunnallista linjaa:

https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/hankasalmi/luku6/6-6

o käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet ja arviointiperusteet: Valtakunnallinen OPS:n peruste:

Hankasalmen kunnassa käyttäytymistä ja työskentelyä arvioidaan erikseen.

https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/hankasalmi/luku6/6-3 .

Alkuopetus: arviointikeskustelu, 3-6 -luokat käyttäytyminen ja työskentely asteikolla 1-5. (kaikille sama jatkossa)

Hankasalmen kunnan lisäykset:

Hankasalmen kunnassa oppilaiden käyttäytymistä arvioidaan koulukohtaisilla itsearvioinneilla, 1-6 -luokilla sanallisella arvioinnilla ja 7-9 -luokilla numeroarvioinnilla.

Oppilaan käyttäytymistä arvioivat kaikki oppilasta opettavat opettajat.

Käyttäytymisen arviointi kohdistuu luokilla 1-6 seuraaviin osa-alueisiin:
- Miten oppilas ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristön
- Miten oppilas arvostaa työtään
- Miten oppilas tuntee säännöt ja sitoutuu niihin

Käyttäytymistä arvioidaan luokilla 1-6 asteikolla säännöllisesti...harvoin.
Oppilaan työskentely arvioidaan osana oppiaineen arviointia.

Käyttäytymisen arvioinnin kriteerit laaditaan koulukohtaisesti.

o todistukset ja niiden antamiseen liittyvät käytännöt sekä sanallisen ja numeroarvioinnin käyttö todistuksissa eri oppiaineissa sekä käyttäytymisen arvioinnissa.

Hankasalmen kunnassa annettavissa todistuksissa näkyvät portfoliotyöskentely, ilmiöpohjaisuus ja teemakokonaisuudet. Tarkemmat ohjeet tehdään ainekohtaisiin arviointeihin koulukohtaisesti. Samat teemat lisätään oppilaiden itsearviointiin.

Luokilla 1-2 arviointi on sanallista.


Hankasalmella 1. luokan kevätlukukauden alussa järjestetään arviointikeskustelu, jossa ovat mukana oppilas, huoltaja, luokanopettaja ja tarvittaessa erityisopettaja sekä koulunkäynninohjaaja.

Myös 2. lk:n keväällä järjestetään arviointikeskustelu, jossa käsitellään luokkien 1-2 tavoitteiden saavuttamista ja suunnataan arviointia eteenpäin. Keskusteluun osallistuvat oppilaan lisäksi huoltaja, luokanopettaja ja tarvittaessa erityisopettaja sekä koulunkäynninohjaaja. Ohjaava arviointipalaute auttaa oppilasta suuntaamaan opiskeluaan oikein ja kehittämään opiskelutaitojaan sekä tukee opitun jäsentymistä kokonaisuuksiksi.

Lukuvuoden päättöarviointi on sanallinen todistus. Monipuolisen ja riittävän arviointipalautteen avulla myös huoltaja pystyy entistä paremmin tukemaan lapsensa koulunkäyntiä ja oppimista. Osaamisen tason määrittely ja ilmaiseminen ei varsinkaan koulunkäynnin alkuvaiheessa ole arvioinnissa etusijalla

Arviointi luokilla 3-6

Arviointiin tulee mukaan yksilöllisen arvioinnin ohella yhteisöllisiä elementtejä. Oppilaan arviointi ja yhteisön esim. luokan tai ryhmän itsearviointi ja vertaisarviointi muodostavat kokonaisuuden, jossa molemmilla on oma tehtävänsä, mutta myös yhteisvastuullinen ote. Vuosiluokittain tehdään yhteisöllinen arviointi, jonka sisältö ja toteutustapa päätetään koulukohtaisesti.

Arvioinnissa korostetaan oppilaiden ohjaamista reflektoimaan oppimistaan ja tunnistamaan oppimistyylinsä, jotka testataan viidennen luokan aikana. Tuloksia hyödynnetään opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Luokilla 3-4 sekä väliarviointi että lukuvuosiarviointi ovat sanallisia.

Kuudennen luokan kevätlukukaudella käydään arviointikeskustelu, johon osallistuvat oppilas, huoltajat, luokanopettaja, tarvittaessa muut opettajat ja koulunkäynninohjaaja.

Luokilla 5-6 väli- ja lukuvuosiarviointi annetaan numeroina.

Arviointi luokilla 7-9

Vuosiluokittain tehdään yhteisöllinen arviointi, jonka sisältö ja toteutustapa päätetään koulukohtaisesti.

Luokilla 7-9 tehdään sekä väli- että lukuvuosiarviointi, jotka annetaan numeroina.

Väli- ja päättöarvioinneissa noudatetaan valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteita.

Vuosiluokalta toiselle siirtymisessä noudatetaan valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteita.

Vuosiluokkiin sitomattomaan opetukseen siirtyminen tehdään oppilaskohtaisesti yksilöllisin perustein ja siten myös oppilaan opinto-ohjelma laaditaan yksilöllisesti hänen erityistarpeensa huomioiden.

https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/hankasalmi/luku6/6-4/6-4-3

Joustavan perusopetuksen luokissa opetus on vuosiluokkiin sitomatonta. Kaikilla oppilailla on mahdollisuus siirtyä rehtorin päätöksellä vuosiluokkiin sitomattomaan opetukseen. Tällöin oppilaalle laaditaan oma oppimissuunnitelma tai hojks.
Painoalueittain opiskelu arvioidaan valtakunnallisten perusteiden mukaan.

Käyttäytyminen ja työskentely arvioidaan erikseen.

o muut tiedottamisen ja arviointipalautteen antamisen muodot ja ajankohdat sekä yhteistyö huoltajien kanssa

Noudatetaan valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteita.

-
miten päättöarviointi toteutetaan

Päättöarvioinnin toteutuksessa noudatetaan valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteita.

o päättöarvioinnin kokonaisuus

oValinnaisten aineiden päättöarvioinnissa noudatetaan perusopetuksen opetussuunnitelman valtakunnallista linjaa: https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/hankasalmi/luku6/6-6

o päättötodistukset.

Päättötodistusten antamisessa noudatetaan valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteita.