5.1 Yhteinen vastuu koulupäivästä

Koulujen omat suunnitelmat

Mahdolliset koulukohtaiset täydennykset kirjataan koulukohtaiseen toimintasuunnitelmaan.

Tähän linkki koulun toimintasuunnitelmaan vastaavaan kohtaan.

Kunnan OPS-sisältö

Koulutyön käytännön järjestämisestä päätettäessä kiinnitetään huomiota siihen, että ratkaisut tukevat kasvatuksen ja opetuksen tavoitteiden saavuttamista ja edistävät perusopetuksen yhtenäisyyttä rakentavaa toimintakulttuuria. Kaikkien tässä käsiteltävien asioiden osalta koulukohtaiset ratkaisut, työn- ja vastuunjako sekä muu käytännön toteutus täsmennetään koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja/tai lukuvuosisuunnitelmassa opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti.

Yhteinen vastuu koulupäivästä

Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa

- mitkä ovat keskeiset tavoitteet ja toimintatavat hyvän ja turvallisen koulupäivän luomiseksi ja yhteistyön järjestämiseksi

Hyvän koulupäivän aikana oppilaalla on edellytykset oppia ja tuntea olonsa turvalliseksi ja viihtyisäksi. Turvallisuuden takaamiseksi koulussamme on riittävä määrä henkilöstöä. Kouluviihtyvyyden parantamiseen osallistuvat kaikki kouluyhteisömme jäsenet. Koulussa kunnioitamme toisiamme ja toistemme ajatuksia. Kouluyhteisössä tuetaan avointa ja luottamuksellista keskustelukulttuuria, jossa rohkaistaan omien näkemysten ilmaisemiseen.

Kiusaamiseen, väkivaltaan ja häirintään liittyvät toimintamallit määritellään Hankasalmen kunnan opiskeluhuoltosuunnitelmassa (linkki).

Koulupäivän rakenne ja tauot opetuksessa luovat pohjan hyvälle koulupäivälle. Taukojen aikana oppilaiden liikuntaan ja muuhun kulttuuritoimintaan luodaan mahdollisuuksia.

Kouluruokailu on osa koulun kasvatustyötä. Koulussa halutaan luoda edellytykset terveellisiin ja kiireettömiin yhteisiin ruokahetkiin. Koulussa kannustetaan oppilaita päivittäiseen kouluruokailuun. Myös vastuullinen käyttäytyminen liikenteessä huomioidaan koulun kasvatustyössä.

Koulun toimintakulttuuri ohjaa kouluyhteisön jäseniä turvalliseen koulupäivään ja koulumatkoihin. Turvallisuussuunnitelmat pidetään ajantasalla, uudet työntekijät perehdytetään ja
henkilökunnalle järjestetään säännöllisesti koulutusta. Asiat ovat kirjattuna koulun turvallisuuskansioon (linkki). Turvallisuudesta vastaavat suorittavat jatkuvaa valvontaa ja onnettomuustilanteiden varalta harjoitellaan.

Kouluilla toimitaan KiVa-käytänteiden (KiVa = kiusaamisen vastainen) mukaisesti (onko tämä kaikilla Hankasalmen kouluilla käytössä?). Kouluilla toimii oppilaskunta ja tukioppilaat/kummioppilaat.

Koulun yhteisölliset toimintatavat pyrkivät ehkäisemään kiusaamista ja mahdollisiin kiusaamistapauksiin puututaan aktiivisesti. Kiusaamiseen, väkivaltaan ja häirintään liittyvät toimintamallit on määritelty Hankasalmen kunnan perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmassa (kohta 7.1 Turvallinen arki ja sen edistäminen).

Oppilaat, huoltajat, opetus- ja muu henkilöstö toimivat yhdessä määriteltyjen arvojen pohjalta.

Tavoitteena on kehittää rakentavaa vuorovaikutusta, oppimista ja oppimisympäristöä myönteisessä ilmapiirissä. Koulussa oppilas osallistuu ja vaikuttaa omaan oppimisprosessiinsa sekä koulun toimintaan ja edistää yhteisön hyvinvointia. Koulun toiminta tukee yhteistyötaitojen ja itsetunnon kasvua sekä mahdollistaa oman osaamisen tavoitteellisen kehittämisen. Osallisuuden toteutumista arvioivat sekä oppilaat että kasvatusyhteisön aikuiset säännöllisesti.

Koulumme tekee yhteistyötä erilaisten sidosryhmien kanssa. Tapahtumat, projektit, oppimiskokonaisuudet ja kerhotoiminta, jotka tukevat oppimista ja hyvinvointia, on mahdollista toteuttaa yhteistyössä esimerkiksi kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja kirjastopalveluiden, yritysten ja muiden oppilaitosten kanssa.


Erilaiset koulun toimijaryhmät, kuten oppilaskunta ja yhteisöllinen hyvinvointiryhmä, hyödyntävät sidosryhmien tarjoamia yhteistyömahdollisuuksia. Koulutyön suunnittelussa ja rakenteissa luodaan mahdollisuuksia hyödyntää ulkopuolisia toimijoita esimerkiksi välituntitoiminnassa ja ryhmäyttämisessä.

o miten huolehditaan oppilaiden osallisuuden toteutumisesta

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Arvoperusta, oppimiskäsitys ja toimintakulttuuri ilmenevät koulutyön käytännön järjestämisessä. Järjestämisen tulee edistää kasvatukselle ja opetukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamista ja perusopetuksen tehtävän toteuttamista. Järjestämisellä luodaan edellytykset oppilaiden hyvinvoinnille, kehitykselle ja oppimiselle sekä huolehditaan kouluyhteisön sujuvasta toiminnasta ja yhteistyöstä. Koulutyön käytännöt edistävät myös kestävää elämäntapaa.

Lähtökohtana on yhteinen vastuu ja huolenpito jokaisen hyvästä ja turvallisesta koulupäivästä. Kasvatustyö ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu koulun kaikille aikuisille tehtävästä riippumatta. Koulutyön järjestämisessä otetaan huomioon kaikkien oppilaiden tarpeet, edellytykset ja vahvuudet. Huoltajien ja muiden tahojen kanssa tehtävä yhteistyö tukee tässä onnistumista.

Opetussuunnitelman mukainen opetus, ohjaus, oppilashuolto ja tuki kaikkina koulupäivinä sekä turvallinen oppimisympäristö ovat jokaisen oppilaan oikeus[1]. Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilaan oikeudet toteutuvat ja huolehtii edellytysten luomisesta tätä edistävälle koulutyölle. Koulun johdolla on käytännön vastuu opetuksen, ohjaukseen, oppilashuollon ja tuen järjestämiseen liittyvistä ratkaisuista kouluyhteisössä, kaikilla vuosiluokilla ja kaikissa oppiaineissa. Tähän sisältyy myös ongelmien ennaltaehkäisy sekä kasvun ja oppimisen esteiden tunnistaminen ja poistaminen koulun toimintatavoista. Jokaisella opettajalla on vastuu opetusryhmänsä toiminnasta, oppimisesta ja hyvinvoinnista. Opettajat vaikuttavat näihin pedagogisilla ratkaisuillaan ja ohjausotteellaan. Opettajan tehtävään kuuluu oppilaiden oppimisen, työskentelyn ja hyvinvoinnin seuraaminen ja edistäminen, jokaisen oppilaan arvostaminen ja oikeudenmukainen kohtelu, mahdollisten vaikeuksien varhainen tunnistaminen sekä oppilaiden ohjaaminen ja tukeminen. Opettaja huolehtii osaltaan siitä, että oppilaiden oikeus ohjaukseen sekä opetukselliseen ja oppilashuollollisen tukeen toteutuu. Tämä edellyttää vuorovaikutusta oppilaiden ja huoltajien kanssa, opettajien keskinäistä yhteistyötä ja erityisesti oppilashuollon henkilöstön kanssa tehtävää yhteistyötä.

Oppilailla on kouluyhteisön jäseninä oma vastuunsa. Se ilmenee säännöllisenä osallistumisena koulutyöhön, reiluna ja arvostavana suhtautumisena koulutovereihin ja koulun aikuisiin sekä yhteisten sääntöjen noudattamisena. Toisten ihmisten loukkaamattomuuden sekä työn ja työrauhan kunnioittaminen ja sovituista tehtävistä huolehtiminen on koulutyössä välttämätöntä. Laki velvoittaa oppilaan osallistumaan perusopetukseen ja suorittamaan tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytymään asiallisesti[2]. Vapautus opetukseen osallistumisesta voidaan myöntää oppilaalle vain tilapäisesti erityisestä syystä[3]. Koti ja koulu yhdessä ohjaavat oppilaita toimimaan lain edellyttämällä tavalla ja tukevat oppilaita näiden ponnisteluissa. Koulun tehtävänä on puuttua poissaoloihin ja auttaa oppilaita onnistumaan koulutyössään.


[1] Perusopetuslaki 30 § 1 mom. ja perusopetuslaki 29 § 1 mom. (1267/2013)

[2] Perusopetuslaki 35 § 2 mom.

[3] Perusopetuslaki 35 § 1 mom.