Ohjelmoillinen ajattelu

Ohjelmoillinen ajattelu

Looginen ajattelu ja tiedon käsittely

Oppimisympäristöt suunnitellaan siten, että lapset voivat leikeissään harjoitella ohjelmoinnissa tarvittavia ajattelun taitoja: luokittelua, vertailua ja järjestykseen asettamista. Lasten kanssa havainnoidaan myös säännönmukaisuuksia ja toistuvia asioita.

Ongelmien ratkaiseminen ja mallintaminen

Lapsia rohkaistaan ihmettelemään ja esittämään kysymyksiä ympäristön ilmiöistä ja asioista sekä etsimään niihin itse vastauksia ja ratkaisuja. Nimetään ja selitetään ilmiöitä yhdessä.

Ohjelmoinnin käsitteet ja perusrakenteet

Opetellaan leikkien tai toiminnallisten tehtävien avulla toimimaan ohjeen mukaisesti. Ohjeet voivat olla kehollisia, visuaalisia, sanallisia tai ääniin perustuvia.

Aloitetaan tutustuminen ohjelmoinnilliseen ajatteluun leikkien. Alkuun ei tarvita välttämättä laitteistoa. Opetellaan pilkkomaan isommat kokonaisuudet (esim. liikkuminen paikaltaan ovelle eri käskyihin). Otetaan esimerkkejä arjesta: Mitä käskyjä tarvitaan esim. hampaiden pesuun? Entäpä puuron syömiseen lautaselta?

Leikkejä digitunneille löytyy täältä: Leikkejä digitunneille

Lelut ovat hyviä apuvälineitä ohjelmoinnin opetteluun. Esimerkkejä löytyy täältä: Lelut ohjelmoinnin alkeiden opetuksessa

Ohjelmointia Beebot-laitteilla löytyy täältä: Beebot-tunti löytyy materiaaleineen täältä

Käytännön taidot

Lapsia ohjataan keksimään itse ja kokeilemaan uusia toiminta- ja liikkumistapoja tuttuihin leikkeihin ja arjen tilanteisiin.