Opettajan pikaopas

Pikaopas opintojakson rakentamiseen Peda.netissä

Pikaoppaassa käydään läpi, miten opettaja rakentaa opintojaksot/kurssit Peda.netiin vaihe vaiheelta. Ohjeita voi noudattaa soveltuvin osin myös muiden sivujen, kuten organisaation kotisivujen, rakentamiseen.

Sisältö:

  1. Rekisteröityminen
  2. Navigointi Peda.netissä
  3. Opintojaksosivun luominen
  4. Sivujen sisältö ja työvälineet
  5. Opiskelijoiden lisääminen sivulle
  6. Arvioinnit 
  7. Oppimisen seuranta
  8. Opintojaksosivun kopioiminen uudelle ryhmälle
  9. Opintojakson arkistointi

1. Rekisteröityminen

Jotta Peda.netiin voi luoda sisältöä, pitää Peda.netiin rekisteröityä. Myös oppilaan osallistuminen, kuten tehtävien palauttaminen, vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen. Ilman kirjautumista voi ainoastaan lukea julkiseksi asetettuja sivuja ja sisältöjä. Käyttäjätunnus ei ole sidoksissa organisaatioon eli jos olet joskus tehnyt Peda.netiin tunnukset, ei uusia tarvitse tehdä. 

Yli 13-vuotias voi rekisteröidä käyttäjätilin itse:

  1. Mene osoitteeseen https://peda.net/:register ja seuraa sivuston antamia ohjeita. 
  2. Muista asettaa sellainen käyttäjätunnus ja salasana, jotka varmasti muistat. 
  3. Vahvistathan sähköpostiosoitteen, jotta voit tarvittaessa uudistaa unohtuneen salasanan. 


Tarkemmat ohjeet yli 13-vuotiaan rekisteröitymiseen löydät täältä

Alle 13-vuotiaan rekisteröitymiseen tarvitaan huoltajan lupa. Ohjeet alle 13-vuotiaan rekisteröitymiseen löydät täältä.

2. Navigointi Peda.netissä

Peda.net koostuu maksullisesta organisaatiotilasta ja maksuttomasta OmaTilasta. Opintojaksojen ja kurssien sivut voit luoda joko OmaTilaan tai organisaatiosivuille riippuen organisaation ohjeistuksesta. 

Organisaatiotila on oppilaitoksen tai muun organisaation sivu, jota voi hyödyntää paitsi kotisivuna ja tiedonjakamisen kanavana myös oppimisympäristönä. Muokataksesi organisaation Peda.net-sivuja tulee tunnuksellesi antaa ylläpitäjän oikeudet oman koulusi/organisaatiosi taholta. Organisaatiolistaukseen pääset Peda.netin etusivulta.

OmaTila on käyttäjän henkilökohtainen tila, johon voit tallettaa materiaalia, luoda sivuja sekä tilata Peda.netin sisältöä. OmaTilaan luodut sisällöt näkyvät lähtökohtaisesti vain itsellesi, mutta voit halutessasi jakaa myös niihin käyttöoikeuksia. OmaTilaan pääset klikkaamalla omaa nimeäsi sivuston oikeasta ylänurkasta.

OmaTilan esittely:


Peda.netin etusivun kautta pääset kätevästi sekä OmaTilaan että organisaatioiden sivuille:

3. Opintojaksosivun luominen

Sivu on opintojakson/kurssin pohja, johon opettaja voi lisätä erilaisia materiaaleja ja tehtäviä opiskelijoille. Opettaja voi luoda opintojaksolleen sivun itse joko OmaTilaan tai organisaation sivujen alle riippuen siitä, mihin organisaatio ohjeistaa opintojaksojen sivut luomaan. Opintojakson sivulle voi myös lisätä useampia opettajia ylläpitäjän rooliin.

Huom! Jotta pääset luomaan sivun, pitää sinulla olla ylläpitäjän oikeudet sivulle, johon uusia sivuja luot. 


Näin luot opintojaksolle/kurssille sivun:


1. Mene Peda.net-sivulle, jonka alle haluat oman sivusi luoda (esim. organisaation sivu). 
2. Napauta sivun oikeassa reunassa olevaa vihreää "+Luo"-painiketta
3. Mikäli olet OmaTilassa, päädyt suoraan sivun luomiseen. Jos olet jollain muulla hallinnoimallasi sivulla, valitse avautuvasta työvälinelistauksesta "Sivu".
4. Otsikoi sivu, määrittele tarvittavat asetukset ja tallenna. 

Samalla tavalla lisäät sivulle alisivuja. Kannattaa miettiä opintojakson rakenne alisivuineen valmiiksi ennen kuin lisäät sivuille sisältöä. Opintokokonaisuuden voi rakentaa monella tapaa. Tyypillisesti opintokokonaisuuden alisivut rakennetaan joko aikataulun tai teemojen mukaan (esim. yksi teema yhdelle alisivulle). Alisivut voi myös tuoda näkyville joko kaikki kerralla tai yksi kerrallaan. 

Voit myös muuttaa alisivujen järjestystä:

1. Mene sivulle, jonka alla olevien sivujen järjestystä haluat muuttaa. 
2. Klikkaa sivun vasemmasta alareunasta kohtaa "Järjestele". 
3. Raahaa sivut hiirellä haluamaasi järjestykseen ja paina "Tallenna".

4. Sivujen sisältö ja työvälineet

Kun opintojaksosivun rakenne on luotu, voit lisätä sivulle erilaisia työvälineitä. Juuri luotu sivu on lähtökohtaisesti tyhjä, ja opettaja voi lisätä sinne omalle opintojaksolleen sopivia työvälineitä.

Sivun ylläpitäjänä voit lisätä työvälineitä klikkaamalla sivun oikeasta reunasta "+Luo"-nappulaa. Jokaisen työvälineen ylänurkassa on kysymysmerkki, josta klikkaamalla saat auki kyseisen työvälineet ohjeet. Työvälineitä on erilaisia - osa niistä on tarkoitettu tiedon jakamiseen (teksti, mappi, tiedosto ym.), osan tehtävänä on osallistaa ja aktivoida osallistujia (ryhmämuistio, palautuskansiot, blogi ym.)

Huomaa, että voit myös jättää sivuja ja moduuleja luonnoksiksi, jolloin ne eivät näy osallistujille/lukijoille ennen kuin otat luonnostilan pois. Luonnos-tilan saa päälle/pois päältä kunkin sivun/moduulin kolmen pisteen takaa.

5. Opiskelijoiden lisääminen sivulle

Opiskelijoita voi lisätä sivuille joko lukijoiksi tai osallistujiksi. Jos heidän haluaa materiaalien lukemisen lisäksi pystyvän myös esimerkiksi palauttamaan tehtäviä, tulee heidät lisätä osallistujiksi. Jotta opiskelijan voi lisätä osallistujaksi, täytyy hänellä olla sitä ennen luotuna Peda.net-tunnus.


Helpoin tapa lisätä opiskelijat osallistujiksi on ryhmäkoodi:


1. Klikkaa sivun otsikon perässä olevaa kolmea pistettä ja "Käyttöoikeudet".
2. Klikkaa osallistujat-kohdan alta "Luo ryhmäkoodi". Jaa saatu ryhmäkoodi opiskelijoille. 
3. Opiskelijat kirjautuvat Peda.netiin ja lisäävät ryhmäkoodin oikean ylänurkan alasvetovalikosta (nuoli oman nimen vieressä) löytyvään kohtaan "Koodi" ja painavat "Liity". Opiskelijat ohjautuvat kurssisivulle automaattisesti ja sivu tallentuu myös OmaTilan linkkeihin. 


Huomaa, että julkisuusasetukset ja käyttöoikeudet periytyvät aina ylemmältä tasolta alemmalle. Jos esimerkiksi organisaatiosivu on julkinen kaikille internetkäyttäjille, myös sen alle luotu kurssisivu on julkinen, ellet määrittele sivun käyttöoikeuksia erikseen. Sivun käyttöoikeuksia pääset tarkastelemaan ja muokkaamaan sivun otsikon perässä olevan kolmen pisteen takaa.

Lisää ohjeita käyttöoikeuksiin ja julkisuusasetuksiin liittyen löydät täältä.

6. Arvioinnit

Peda.netissä opiskelijoiden palautuksia voi arvioida sekä sanallisesti että numeroin. Jokaisella sivulla on oma arviointinäkymä, jossa opettaja voi kootusti tarkastella jokaisen osallistujan arvioitavaksi merkittyjä tehtäviä ja niistä annettuja arviointeja. Osallistuja näkee vain omat palautuksensa ja niiden arvioinnit. 

Opettaja voi lisätä haluamansa tehtävät/moduulit arvioitaviksi kyseisen moduulin asetuksista, jolloin tehtävä ilmaantuu automaattisesti arviointinäkymään. Opiskelijoiden palautuksia sisältävät moduulit, kuten palautuskansiot ja tehtävät, on automaattisesti merkitty arvioitaviksi. 



Näin arvioit palautuksia:

1. Klikkaa palautuskansion alareunasta kohtaa "Palautukset". 
2. Avaa haluamasi palautus klikkaamalla sitä ja paina "Arvioinnit". Avautuvalle lomakkeelle voit kirjoittaa arvosanan ja/tai sanallisen arvion. 
3. Paina "Tallenna", niin arviointi tallentuu ja tulee näkyviin myös osallistujalle.

Näin tarkastelet annettuja arviointeja:

1. Mene sivulle, jonka arviointeja haluat tarkastella. 
2. Klikkaa sivun perässä olevaa kolmea pistettä ja "Näytä arvioinnit".
3. Ylläpitäjä näkee taulukosta kaikkien osallistujien arvioitavaksi merkityt tehtävät, niiden palautukset ja saadut arvioinnit. Osallistuja näkee arvioinnit samasta paikasta, mutta hän näkee vain omien palautustensa arvioinnit. Klikkaamalla arvioinnin auki saa näkyviin myös sanallisen palautteen.


Peda.netissä on mahdollista toteuttaa myös OPS-arviointia. Voit siis luoda eri oppiaineille arviointipohjia, joihin tuot opsin tavoitteet ja kriteerit. Arviointipohjan avulla sekä opettaja että oppilas itse voi arvioida tavoitteiden saavuttamista. Ohjeita arviointipohjien käyttöönottoon löydät täältä.

7. Oppimisen seuranta

Peda.netissä kaikilla sivuilla voi ottaa käyttöön oppimisen seurannan, johon opettaja voi lisätä haluamansa tehtävät. Sen avulla opettaja pystyy seuraamaan opiskelijoidensa etenemistä tehtävissä sekä opiskelija itse pystyy seuraamaan omaa etenemistään. Oppimisen seurannan värikoodaus kertoo, miten paljon oppimisen seurantaan merkityistä tehtävistä opiskelija on tehnyt. 

Näin otat sivulle käyttöön oppimisen seurannan:

1. Klikkaa sivun otsikon perässä olevaa kolmea pistettä ja "Muokkaa". 
2. Klikkaa "Oppimisen seuranta" ja lisää täppä kohtaan "Näytä työvälineet". 

Voit lisätä tehtävät oppimisen seurantaan jo luontivaiheessa: 

1. Kun luot tehtävää tai moduulia, klikkaa muokkausnäkymän alareunasta kohtaa "Oppimisen seuranta". 
2. Lisää täppä sivun/sivujen eteen, joiden oppimisen seurantaan haluat tehtävän lisätä.

Jos lisäät tehtäviä oppimisen seurantaan jälkikäteen, voit lisätä niitä kerralla enemmän:

1. Mene sivulle, jonka oppimisen seurantaan haluat tehtäviä lisätä.
2. Klikkaa sivun otsikon perässä olevaa kolmea pistettä ja "Oppimisen seuranta". 
3. Klikkaa sitten oppimisen seurannan perässä olevaa kolmea pistettä ja "Valitse tehtäviä".
4. Lisää täppä kaikkien tehtävien perään, jotka haluat lisätä oppimisen seurantaan, ja paina "Tallenna".

8. Opintojaksosivun kopioiminen uudelle ryhmälle

Kun aloitat uuden ryhmän kanssa, voit kopioida vanhan opintojaksopohjan uudelle ryhmälle ja muokata kopiota sitten tarpeen mukaan. Sivua kopioitaessa osallistujien vastaukset eivät kopioidu. Omat opintojaksosivut kannattaa kopioida myös OmaTilaan, jotta ne säilyvät organisaation mahdollisesti vaihtuessa.

Näin kopioit opintojaksopohjan uudelle ryhmälle: 

1. Mene opintojaksosivun etusivulle ja klikkaa sivun otsikon perässä olevaa kolmea pistettä.
2. Klikkaa "Kopioi".
3. Varmista, että täppä on kohdassa "Kopioi kaikki mahdolliset kohteet".
4. Valitse kohde, johon sivu kopioidaan. Jos haluamaasi kohdetta ei ole listalla, laita täppä kohtaan "Muu kohde" ja liitä haluamasi sivun nettiosoite kohtaan "Kohdesivun osoite". 

Kun sivu on kopioitu, voit muokata kopiota haluamallasi tavalla.

9. Opintojakson arkistointi

Kun opintojakso on jo ohi, kannattaa sivu arkistoida. Opintojaksosivujen arkistointia varten luodaan esimerkiksi kunkin oppiaineen tai koko koulun sivujen alle oma sivu, johon vanhojen opintojaksojen sivut siirretään. Sivuja siirrettäessä säilyvät myös mahdolliset opiskelijoiden palautukset, joten jos arkiston jättää julkiseksi, pääsevät osallistujat palaamaan omiin tehtäviinsä ja muihin materiaaleihin myöhemminkin. 

Näin siirrät menneiden opintojaksojen sivut arkistoon: 

1. Klikkaa siirrettävän sivun otsikon perässä olevaa kolmea pistettä ja "Siirrä sivuja". 
2. Valitse sivut, jotka haluat siirtää.
3. Valitse kohde, jonne haluat sivut siirtää (tässä tapauksessa luotu arkisto). Jos arkistosivu ei jostain syystä näy listalla, voit valita sivun alareunasta "Muu kohde" ja lisätä arkistosivun nettiosoitteen kohtaan "Kohdesivun osoite". 
4. Paina "Tallenna muutokset".

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä