Nordplus Junior 2017-2019

Kansainvälinen yhteistyö norjalaisen koulun kanssa

Nordplus Junior 2017-2019

”Small town superstars”

Kyseessä on kaksivuotinen projekti (elokuu 2017- elokuu 2019) Valtimon koulun ja norjalaisen Storsteinnesin koulun välillä. Projekti on suunnattu yläkouluikäisille nuorille. Tarkoituksena on tuoda yhteen kahden pienen kunnan nuoret ja saada heidät huomaamaan eroja ja yhtäläisyyksiä elämäntavoissa sekä vahvistaa niitä positiivisia puolia ja etuja, joita pienellä paikkakunnalla asumisessa on. Vaikka paikkakunnat sijaitsevat kaukana toisistaan, oppilailla on yhteinen pohjoismainen kulttuuriperintö, jonka arkisia asioita projektissa halutaan tuoda esille (esim. kieli, ruoka, musiikki, urheilu, juhlat).

Projektin aikana tehdään yhteensä neljä vierailua (2 Valtimolle ja 2 Storsteinnesiin). Ensimmäinen matka tehdään Norjaan syksyllä 2017, viikolla 43. Lähtijät valitaan 8. ja 9.luokan oppilaiden joukosta. Matkalle haluavat oppilaat valitaan hakemusten perusteella. Oppilaat pitävät yhteyttä toisiinsa netin avulla (Skype, WhatsApp, Facetime, Facebook, sähköpostit, jne). Kahden vuoden aikana yhteensä n. 30 oppilasta saa mahdollisuuden matkata Norjaan. Oppilaat tekevät mm. videoita ja valokuvatöitä ja jakavat niitä toisilleen nähtäväksi. Videoissa tuodaan esille oppilaiden omiin mielenkiinnon kohteisiin liittyviä asioista sekä tehdään omaa paikkakuntaa tutuksi toisille. Vierailujen aikana oppilaat asuvat perheissä eli he pääsevät tutustumaan toisiinsa paremmin ja näkemään ja kokemaan ihan tavallista elämää toistensa paikkakunnilla.

Projekti sidotaan opetussuunnitelmaan siten, että vierailujen aikana toteutetut aktiviteetit (työpajat, projektit, vierailut) ovat osa opetussuunnitelmaa ja koulun arkea. Vastaanottava koulu suunnittelee vierailuviikon ohjelman niin että mahdollisimman moni koulun oppilas pääsee osalliseksi viikon ohjelmasta. Valtimolla voidaan vierailu yhdistää esim. mediaviikon ohjelmaan.

Projektin yhteinen kieli on englanti kuitenkaan unohtamatta ruotsin kielen merkitystä yhteisenä kielenä. Projektin kulkua dokumentoidaan koulujen nettisivulle sekä tehdään paperiversio/nettiversio vierailuviikoista. Lisäksi projektia tuodaan esille koulun peda.net –sivustolla sekä mahdollisuuksien mukaan myös paikallislehdessä.