Kurssin suoritus ja arviointi

Kurssin suoritus ja arviointi (120 p)

Kaikille yhteiset suoritukset

1) Monivalintatehtävät (30 p)
Seuraavien asiakokonaisuuksien käsittelyn jälkeen pidetään läksynkuulustelu monivalinta- tai väittämätehtävänä.
- 07-11 psyykkinen hyvinvointi ja mielenterveys
- 12-17 mielenterveyden häiriöt
- 18-20 psykoterapia (arviointiviikon kokeen yhteydessä)

2) Koetehtävä emootioista ja itsearviointi (20 p)
Koetehtävä tehdään I luvun käsittelyn jälkeen tai arviointiviikolla.

3) Koetehtävä luvuista II-IV (30 p)
Koetehtävä tehdään arviointiviikon aamupäivän oppitunneilla.

Valinnaiset suoritukset
Kokonaisuuteen on valittava kaksi (2) osaa seuraavista.

4) Lukujen kokoavat tehtävät (20 p)

  • Alla on lista kurssin lukuihin liittyvistä kokoavista tehtävistä, jotka löytyvät myös oppikirjasta kunkin luvun jälkeen.
  • Tehtävän voi tehdä itsenäisesti tai pareittain.
  • Näitä tehtäviä voi tehdä enintään 2.
  • Tehtävät esitellään arviointiviikon iltapäivän oppitunneilla.
  • Tehtävän onnistumista itsearvioidaan ajattelutaitoja koskevan taulukon avulla, vertaisarvioinnin avulla arvioidaan tehtävän toteutusta ja opettaja arvioi tehtävän sisällön.
5) Opetustuokio unesta tai mielenterveydenhäiriöstä (20 p)
  • Valmistele opetustuokio oppitunnille. Aiheina oppikirjan luvut 08, 13, 14, 15, 16, 19, 20 ja syömishäiriöt s. 124-125.
  • Opetustuokion voi tehdä pareittain tai kolmen hengen ryhmässä.
  • Opetustuokiot arvioidaan opponoinnin sekä opettajan tekemän arvioinnin avulla.
6) Blogi (20 p)
  • Voit pitää kurssin aikana blogia, johon teet postauksia kurssin teemojen innoittamana. Haasta kurssin osallistujia tai muita lukijoita kommentoimaan kirjoituksiasi.
  • Tehtävän voi tehdä itsenäisesti tai pareittain.
  • Tehtävät esitellään arviointiviikon iltapäivän oppitunneilla.
  • Tehtävän onnistumista itsearvioidaan ajattelutaitoja koskevan taulukon avulla, vertaisarvioinnin avulla arvioidaan tehtävän toteutusta ja opettaja arvioi tehtävän sisällön.

Classroomissa on lomake, johon sinun tulee kirjoittaa vasempaan reunaan nimesi ja taulukkoon tieto siitä, mitä ja minkäaiheisia portfoliotehtäviä aiot tehdä. Saat itsellesi Classroomiin taulukon, johon voit merkitä pisteet saamistasi tehtävistä ja seurata etenemistä ja arvosanan muodostumista.

Kurssin Googlen Classroomiin pääset koodilla:
ree25p

Eri lukuihin liittyviä kokoavia tehtäviä

I luku

TUTKI TUNNETTA

Jokaisella on tunteita ja myös käsityksiä tunteista. Kokemusten kuunteleminen ja pohtiminen eli reflektio on tärkeä väylä etenkin oman tunnemaailman ymmärtämiseen. Psykologinen tieto puolestaan auttaa ymmärtämään tunteita arkisia kokemuksia syvemmin. Valitse yksi tunne, jota tutkit monipuolisesti ja syvällisesti.

Kysy ja kuuntele

1. Aloita tekemällä lista kysymyksistä, joita sinulle tulee mieleen valitsemastasi tunteesta. Palaa kysymyksiin opiskelun edetessä ja pohdi vastauksia soveltaen oppimaasi tietoa.

2. Kuuntele muiden kokemuksia tunteesta, jota olet tutkimassa. Etsi vastauksia seuraaviin kysymyksiin haastattelemalla ainakin kolmea ihmistä.

Millaisissa tilanteissa tunnetta on koettu? Mitkä asiat tyypillisesti herättävät tällaisen tunteen?

Miten tunne näkyy ilmeissä, asennossa, liikkeissä? Mitä kehossa tapahtuu ja tuntuu?

Millaisia ajatuksia pyörii mielessä, kun kokee tätä tunnetta? Miten tunne vaikuttaa ajatteluun ja havaintoihin? Mitä uskomuksia on tunteen taustalla?

Mitä tunnetta kokeva henkilö tekee seuraavaksi? Miten tunteeseen suhtaudutaan ja miten sen pohjalta toimitaan? Mitä seurauksia tällä tunteella tyypillisesti on tai mitä voi olla äärimmäisessä tilanteessa?

Millaisia tunteita, ajatuksia tai muita reaktioita tämän tunteen ilmaiseminen herättää muissa? Miten tunnetta kokevaa henkilöä kohdellaan tai miten häneen suhtaudutaan?

Voiko tätä tunnetta käyttää siihen, että pyrkii vaikuttamaan toisten ihmisten toimintaan, tulkintoihin tai muihin reaktioihin?

Sovella ja pohdi

3. Lue oppikirjan tekstejä soveltaen tietoa valitsemasi tunteen ymmärtämiseen. Kirjoita muistiin ajatuksiasi ja havaintojasi. Voit pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

Miten tunteen eri osatekijät ilmenevät tämän tunteen kohdalla? Millainen biologinen perusta sillä on? Ilmeneekö tämän tunteen kohdalla kulttuurieroja? Mitä aivoissa tapahtuu tunteen aikana? Miten tämä tunne on yhteydessä kognitiiviseen toimintaan? Millaisia tehtäviä tunteen kokemisella ja ilmaisemisella on sosiaalisissa tilanteissa? Miten tämä tunne ilmenee ensisijaisena, toissijaisena tai välineellisenä tunteena? Millaista tunteiden säätelyä tähän emootioon liittyy?

4. Etsi tieteellinen tutkimus valitsemaasi tunteeseen liittyen. Selvitä ainakin seuraavat asiat:

Mikä oli tutkimuksen tutkimusongelma?

Millaisia tutkimusmenetelmiä (otos, tutkimusote, tiedonkeruutavat) käytettiin?

Mitkä olivat tutkimuksen tulokset?

Miten tulokset täydentävät aiemmin tiedettyä? Mitä johtopäätöksiä tutkimuksen tulosten pohjalta voidaan tehdä?

Arvioi tutkimuksen toteutusta ja tulosten luotettavuutta.

Kokoa ja tiivistä

5. Kokoa lopuksi valitsemaasi tunnetta koskeva ymmärryksesi aiheesta monipuoliseen ja jäsenneltyyn miellekarttaan. Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa tiivistelmän, johon kokoat löytämäsi näkökulmat ja tiedon.

6. Kirjoita lopuksi uusi lista valitsemaasi tunteeseen liittyvistä kysymyksistä. Vertaa kysymyksiä aiemman listasi kysymyksiin.

Mihin kysymyksiin sait vastauksia opiskelun aikana? Mitkä kysymykset tarkentuivat? Mitä uutta osaat nyt kysyä?

------------------------------------

II luku

David Rock ja Daniel Siegel ovat rakentaneet hyvinvoivan mielen lautasmallin.

Lautasmallin mukaisesti jokaista seitsemää “ruokaa” tulisi mahdollisuuksien mukaan nauttia päivittäin. Siten stressistä palautuminen onnistuu ja ihminen voi kokonaisvaltaisesti hyvin.

Jaa lautanen osiin sen mukaan, kuinka paljon aikaa sinä käytät mihinkin tavallisen päivän tai viikon aikana. Millainen olisi mielestäsi ihanteellinen “lautanen”?


--------------------

III luku

Etsi netistä masennuskysely ja vastaa siihen.

Mitä tämän pohjalta ajattelet masennuksen tunteiden ja mielenterveyden häiriöksi luokiteltavan masennuksen eroista?

TAI

Haastattele henkilöä, jolla on ollut mielenterveyden häiriö.

Selvitä, millaisia oireita hänellä on ollut ja miten hän on selvinnyt ongelmastaan tai oppinut elämään sen kanssa. Mitä mielenterveyden ongelmien kohtaaminen on opettanut hänelle?



--------------------

IV luku

Seuraavien tehtävien avulla voit syventää itsetuntemustasi ja saada tuntumaa psykodynaamiseen psykologiaan.

a) Kokeile ajatusten mieltämistä “vain ajatuksiksi” seuraavasti. Kuulostele sisäistä puhettasi jossakin tilanteessa, johon liittyy kielteisiä tunteita. Mitä sanot itsellesi?

Poimi jokin ajatus, jota huomaat toistavasi itsellesi usein. Mitä seurauksia ajatuksellasi on? Jos vaikkapa sanot itsellesi usein “en voi oppia tätä…”, mitä tästä ajattelutavasta seuraa? Kokeile muuntaa ajatusta lisäämällä lauseeseen sanat “Minulla on ajatus, että…” Millä tavalla ajatuksen muuntaminen vaikuttaa sinuun?

b) Pohdi jotakin ongelmallista tilannetta. Tilanne voi olla vaikkapa jännittävä esitelmä, stressaava tilanne tai jokin ahdistava tai pelottava muisto.

Kirjoita nopeasti miellekartta tilanteeseen liittyvistä ajatuksistasi. Älä sensuroi tai arvioi ajatuksiasi tässä vaiheessa. Käytä kirjoittamiseen vain muutamia minuutteja.
Siirrä paperi syrjään ja käytä hetki sen kuulostelemiseen, miltä kehossasi tuntuu ajateltuasi näitä ajatuksia. Keskity sen jälkeen muutaman minuutin ajan siihen, mitä voit välittömästi havaita. Mitä näet edessäsi? Mitä ääniä kuulet ympärilläsi? Miltä lattia tuntuu jalkojesi alla? Pysy tietoisena näistä tuntemuksistasi ja kirjoita toiselle paperille uusi miellekartta samasta tilanteesta.
Vertaile karttoja keskenään. Mitä muuttui? Mitä uutta oivalsit?

c) Pohdi tilannetta, jossa olet ollut tyytyväinen, innostunut tai ylpeä omista taidoistasi ja tekemisistäsi.

Millainen tilanne oli, mitä teit ja keitä muita oli mukana? Mihin pyrit ja mitä arvokasta tavoittelit tässä tilanteessa? Mitä tilanne kertoo siitä, mitä asioita pidät tärkeinä? Mitä olit tehnyt aiemmin, jotta tämä onnistunut tilanne oli mahdollinen? Mitä ajattelit itsestäsi kyseisellä hetkellä?