Kirkonseudun koulun kiusaamisen vastainen suunnitelma ja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

Kirkonseudun koulun kiusaamisen vastainen suunnitelma ja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

 

Kirkonseudun kiusaamisen vastainen suunnitelma

 

Kiusaamisen vastainen suunnitelma on koulukohtainen ja sen tarkoituksena on luoda turvallinen toimintakulttuuri kouluun. Suunnitelman toteuttaminen on monialainen prosessi. Suunnitelman toteutuksessa on otettu huomioon koulunhenkilöstö, oppilaat sekä vanhemmat. Kiusaamisen vastaista suunnitelman seuranta ja tarkastus toteutetaan osana Kirkonseudun koulun opiskeluhuoltosuunnitelmaa.

 

Kiusaamisen ennaltaehkäisy Kirkonseudun koulussa

  1. Koulussa on yhteiset säännöt kaikille
  2. Tunne- ja vuorovaikutus kasvatus
  3. KiVa-koulu tunnit (Kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma)
  4. Yhteisöllinen opiskeluhuolto
  5. Kummioppilastoiminta
  6. Hyvän käytöksen viikko
  7. Hyvinvointi- ja KiVa kyselyt
  8. Verkostotyö koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa (MLL, nuorisotoimi)

 

Kiusaamisen määritelmä

Kiusaaminen voi olla sanallista, fyysistä tai psyykkistä. Kiusaamisella tarkoitetaan tahallista, toistuvaa ja pitkäkestoista toimintaa. Tärkeää on kuitenkin huomata, että jo yksikin teko voi olla toiselle vahingollinen ja aiheuttaa pelkoa kiusatuksi tulemisesta. Tämän vuoksi jokaiseen kiusaamis-, häirintä- ja syrjimistekoon on puututtava välittömästi.

 

Toimenpiteet kiusaamistilanteissa

Kaikilla kirkonseudun koulun aikuisilla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen. Opettajilla ja rehtorilla on velvollisuus ilmoittaa kiusaamisesta, häirinnästä tai syrjinnästä oppilaan huoltajille. Pelkkä epäilyskin pitää ilmoittaa.

Jos kiusaamista selvittävä aikuinen kokee, että kiusaamistapausta on syytä selvittä lisää tai kiusaamisen on ollut toistuvaa, viedään kiusaamisen selvittely Kirkonseudun KiVa-tiimin käsittelyyn.

 

KiVa-tiimin käsittelyn eteneminen:

1) Tapaaminen kiusatun oppilaan kanssa.

2) Keskustelut kiusaamiseen osallistuneiden oppilaiden kanssa yksitellen

3) Keskustelu kiusaamiseen osallistuneiden oppilaiden kanssa ryhmänä

4) Seurantakeskustelu kiusatun kanssa

5)Seurantakeskustelu kiusaamiseen osallistuneiden oppilaiden kanssa. Kiusattu voi halutessaan osallistua keskusteluun.

 

KiVa-tiimi kirjaa käsittelyn joka vaiheen. Käsittelyn tarkoituksena on saada kiusaaminen loppumaan ja huolehtia, ettei kiusattu joudu uudelleen kiusatuksi. Mahdollisissa vakavimmissa kiusaamistilanteissa käännytään Ankkuritiimin toimeen ja koulu voi harkita kurinpitotoimia.

 

(Lakiperusteet: YK:n lapsen oikeuksien sopimus, varhaiskasvatuslaki, perusopetuslaki, opiskeluhuoltolaki)

 

 

Kirkonseudun tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma

 

 

Kirkonseudun koulun tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus on edistää yhdenvertaisuutta ja estää häirintää. Suunnitelmassa huolehditaan, että Kirkonseudun koulussa ennaltaehkäistään ja puututaan häirintään sekä syrjintään. Suunnitelmassa tehtäessä varmistetaan, että oppilaat ja huoltajat tulevat kuulluksi. Suunnitelma päivitetään 2 vuoden välein ja suunnitelmaa tehtäessä tarkastellaan koulussa tapahtuneet häirintätapaukset.

 

Lakimääritelmät :

Yhdenvertaisuuslain kieltämät syrjintäperusteet ovat ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja muu henkilöön liittyvä syy.

Tasa-arvolaissa syrjintäperusteet ovat suku­puoli, sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu. Kummassakin laissa kielletään myös häirintä näillä perusteilla.

 

Oppilaiden osallistaminen yhdenvertaisuussuunnitelman tekoon

Nakkilassa järjestettiin lukukaudella 2022-2023 monialaisena oppimiskokonaisuutena Demokratia-, ihmisoikeus- ja osallisuuskasvatuksen edistämisen –hanke. Kirkonseudun oppilaat pääsivät osallistumaan erilaisiin työpajoihin, missä tarkasteltiin tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä teemoja. Oppilaat pääsivät itse kertomaan, kuinka koulussa voidaan lisätä yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

 

Puuttuminen häirintätilanteissa

Häirintätapauksessa Kirkonseudun koulun opettaja tai rehtori ilmoittaa aina kotiin huoltajille ilmenneestä tapauksesta. Myös oppilaan koulumatkalla tapahtuva häirintä ilmoitetaan. Häirintätapauksista tehdään aina myös kirjallinen tiedonanto huoltajille ja tapauksen selvityksestä tehdään kirjallinen muistio.

Häirintätapauksen selvittämisen jälkeen varmistetaan vielä uudella tapaamisella, että häirintä on saatu loppumaan.